Nokia C5 Recenzija

Aplikacije

Ono što mi se za razliku od nekih drugih platformi oduvijek sviđalo na Symbianu  je kontrola nad otvorenim aplikacijama. Dužim pritiskom na tipku “home” korisnik u svakom trenutku može vidjeti koje se aplikacije vrte u pozadini i jedostavnim pritiskom na tipku “c” istu može isključiti. Uz to svaka Symbian aplikacija u vlastitom izborniku sadrži naredbu exit/close/izlaz stoga je moguće odmah nakon upotrebe aplikaciju isključiti. Kad kažem “neke druge platforme” prvenstveno mislim na Android na kojem je potrebno instalirati 3rd party aplikacije te žonglirati s njima da bi se pojedina aplikacija isključila i time oslobodila prijeko potrebnu radnu memoriju.


Uređaj sadrži prilagođenu Facebook aplikaciju na kojoj je moguće vidjeti događaje, vlastiti profil, listu prijatelja te inbox s porukama. Podržan je i pregled slika te integracija u imenik telefona. Od drugih društvenih mreža podržan je MySpace te još neki manje poznati servisi. Nedostaje podrška za Twitter, ali nju nije problem pronaći u vidu bilo koje 3rd party aplikacije, recimo Snaptu.

Nadalje, imamo i relativno novu „Chat“ aplikaciju za instant messaging nedavno proizašlu iz Nokijinog Betalabs odjeljka. Podržani su Google Talk, Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger i Nokijin Ovi chat. Aplikacija nije „zadnji krik mode“ ali može poslužiti manje zahtijevnim korisnicima. Svima koji se tako ne osjećaju za ovu namjenu toplo preporučam instaliranje Fring-a.

Ovi maps

Ovi maps aplikacija sadrži nekoliko stavki. Uz lociranje i navigaciju moguće je na osnovu lokacije pretraživati razne sadržaje poput benzinskih crpki, bankomata, ambulanti i sl. i  zanimljivo je jako je baza podataka lokalnih sadržaja prilično bogata. Besplatna glasovna navigacija podržava kretanje automobilom i pješice. U sklopu Ovi mapa je i „Lonely Planet“ aplikacija koja temeljem korisnikove lokacije pretražuje bazu podataka i pronalazi ogromnu količinu sadržaja. Tako recimo pri odabiru kategorije „Općenito“ možete na jeziku koji je odabran u telefonu, vidjeti povijest grada u kojem se nalazite, vidjeti sve važnije kulturne ustanove, muzeje i sl. Tu su zdravstvene ustanove s kontakt podacima, turističke agencije i još dosta toga. Kako se cijela baza podataka nalazi u cloudu, tj. na Nokijinim serverima, za očekivati je da će biti redovito dopunjena i ažurirana. Nadalje, tu su podaci o razvikanim kafićima i noćnim klubovima, boljim trgovinama, restoranima te hotelima i prenoćištima.

Ovi maps po zadanim postavkama koristi online mape, odnosno „vuče“ ih s interneta, a ukoliko želite eliminirati ovu vrstu troškova možete putem računala i Map Loadera instalirati željene mape na memorijsku karticu uređaja.

Sama Ovi maps turn-by-turn glasovna navigacija i činjenica da je potpuno besplatna, onima koji često putuju mogla bi biti dovoljan razlog za posjedovanje ovog ili sličnog uređaja, barem kao sekundarnog.

E mail klijent je posebna priča

Naime, aplikacija jednostavno nazvana „Mail“ omogućuje korištenje standardnog E-mail klijenta koji je opet na neki način integriran u „Nokia Messaging“ uslugu koju kod nas za 39,00 kuna mjesečno nudi Vipnet. O čemu se radi? Ako pri postupku namještanja novi mailbox dodate pod „Nokia messaging“ račun, uređaj će vam sam kreirati isti, dati vam 30 dana korištenja i uputiti vas na Vipnet da se pretplatite na uslugu „Nokia Mail“ kako bi je mogli nastaviti koristiti i nakon 30 dana. Ukoliko ne želite ovakav scenarij pri namještanju mailboxa definirajte kreiranje odvojenog maiboxa mimo „Nokia messaging“ računa i nastavite ga bez ograničenja koristiti u istom okruženju. Nedavno sam napisao osvrt na VIPnet-ovu Nokia Mail uslugu, koji možete pročitati ovdje. Dopuna: Usluga Noka Mail je ukinuta od strane Vipneta, stoga je servis Nokia Messagingmoguće ponovo koristiti beplatno. Samo konfiguriranje mailboxa je jednostavno, dovoljno je upisati e-mail adresu i lozinku, a sve ostalo Nokia odradi automatski. Podržani su svi popularniji web mail servisi (Gmail, Yahoo, Hotmail …) te Mail for Exchange.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT