Nokia C5 Recenzija

Galerija

Galerija prilikom uključenja rotira cijeli ekran i moguće ju je pregledavati isključivo u landscape modu. Ovo smatram propustom jer C5 nikako nije uređaj koji ćete poželjeti držati u vodoravnom položaju i kretati se kroz nju pomoću funkcijskih tipki.

Druga zamjerka ide već davno primijenjenom konceptu grupiranja krušaka i jabuka.

Jednostavno je neprihvatljivo je da fotografije i video zapisi borave u istom folderu. Istina, postoji zasebna aplikacija „Video centre“ u kojoj se mogu pregledavati video isječci. Galerija je sama po sebi prilično brza i ne zastajkuje pri otvaranju slika niti pri zumiranju, što je znao biti čest slučaj na Symbanima sa slabijim procesorima. Za brzinu i agilnost galerija zaslužuje čistu peticu.

Music player

Music player vrti .aac,  .mp3 i .wma formate i zapravo je identičan onome na Xpress Music uređajima, poput recimo Nokije 5800. Pjesme se mogu sortirati po različitim kritetijima, a prisutan je i equaliser. Sam zvuk je iznenađujue dobar i uz priložene slušalice pravi je užitak slušati omiljenu glazbu.

Imenik, kalendar, organizacija  i sinkronizacija

Iako datira dobar broj godina unazad standardni Symbian telefonski imenik je uvijek funkcionalan i po mom mišljenju jedan od najbolje dizajniranih. Bogat funkcijama, ali opet jasan i jednostavan za korištenje. Svakom kontaktu se može dodati nemali broj detalja, a sinkronizacija putem Ovi suite-a s računalom je riješena odlično. Ipak, preferiram OVI over-the-air sinkronizaciju (u cloudu). Ovi OTA sinkronizacija je posebna tema za koju bi bilo potrebno pisati posebnu recenziju, a ako niste upoznati radi se o sinkronizaciji kontakata, kalendara,  zabilješki, datoteka, e-mailova, SMS-ova, glazbe i još cijelom nizu čudesa. U svakom slučaju, imati Symbian Nokiju a ne koristiti OVI sinkronizaciju jednostavno je za prijeki sud.

U imenik je integrirana i Ovi Chat aplikacija pomoću koje je moguće putem instant poruka komunicirati s ostalim Ovi chat korisnicima, a pošto je temeljena na otvorenom Jabber protokolu moguće je dodati i Google Talk kontakte. Ovi chat je aplikacija duboko integrirana u cijeli sustav i izuzetno je kvalitetno izrađena. Ukoliko je želite koristiti za komunikaciju s ostalim IM protokolima možete primjeniti scenarij iz naše iz naše teme „Kako dodati MSN i ostale kontakte u Google Talk“, s time da ćete u ovom slučaju Google Talk zamijeniti s Ovi Chat servisom.

Kalendar je isto već viđen i nikakvih novosti u odnosu na prethodne vezije nema. Standardno jednostavan i funkcionalan. Uz OVI Sync moguće ga je sinkronizirati i s Google kalendarom pomoću Google Sync aplikacije koju je potrebno instalirati.

Kako u zadnje vrijeme raste popularnost novijih mobilnih platformi, postala je rijetkost imati sve važne informacije (stavke kalendara, bilješke i zadatke) na početnom zaslonu. Symbian je taj koji to još uvijek nudi u startu, bez instaliranja plug-in aplikacija koje na drugim platformama doslovno „proždiru“ radnu memoriju.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT