Nokia C5 Recenzija

Povezivost

Kao što sam već kosntatirao Nokia C5 nema WLAN, ali zato može dobro poslužiti kao bežični modem za mobilni internet. Podrška za HSDPA mreže s brzinom do 10 mbps je svojevrstan presedan za uređaj ove klase i u tom segmentu zaslužuje svaku pohvalu. Naravno, to je samo teoretska brzina i moguće ju je iskoristiti na području gdje operaterova oprema to dozvoljava, a to su u pravilu centri većih gradova.

Bluetooth podržava prijenos zvuka i podataka.

Prilikom spajanja na računalo putem USB kabela uređaj nudi nekoliko opcija: Spajanje na PC Suite, Mass storage za pregled sadržaja microSD kartice, Image transfer, pomoću kojeg je moguće pregledavati i prebacivati slike, Media transfer, koji služi za prebacivanje ostalih multimedijskih sadržaja te jednostavno spajanje računala na internet pomoću mobitela kao modema. Ova radnja je do nedavno korisnicima znala zagorčavati život i nije bila namijenjena onima bez avanturističkog duha. Sada je sve pojednostavljeno i prilikom odabira spomenute opcije na računalo se trenutno instaliraju driveri potrebi za spajanje. Spajanje na internet je moguće ukoliko je na uređaju prethodno definirana pristupna točka (APN).

Bilo koja radnja da je u pitanju punjenje baterije je uvijek aktivno.

Nokia C5 sadrži i 3.5 mm audio utor u koji se mogu uključiti priložene slušalice.

Sadržaj kutije

Uređaj se na računalo spaja pomoću proloženog neobično kratkog MicroUSB kabela pomoću kojeg se odvija i USB napajanje. U uređaju se već nalazi microSD memorijska kartica kapaciteta 2GB koju baš i nije lako izvući van, 3.5 mm slušalice te punjač. CD-a nema jer se instalacijski softver za računalo nalazi na priloženoj memorijskoj kartici.

Baterija

Izdržljivost 1050 mAh baterije uopće nisam ni dovodio u pitanje i u startu nije imalo smisla da uređaj prebacim na 2G, što inače znam raditi radi uštede energije. Nakon inicijalnog punjenja baterija je izdržala puna 3 dana u slijedećim uvjetima: Rad na 3G, konstantno online, uključen E-mail klijent, IM/VoIP klijent (Fring), intezivan rad s izbornikom, cca. 20 minuta „običnog“ razgovora, 15 minuta VoIP razgovora, 10 minuta slušanja glazbe i 15 minuta gledanja video isječaka, a bilo je i povremenog korištenja navigacije. Naravno, ukoliko uređaj nije konstantno online i općenito u nekim umjerenijim uvjetima baterija će potrajati i cijeli tjedan.

Zaključak

Nokia C5 je odličan telefon. Ima dobar prijem signala, a jačina zvuka sugovornika je impresivna. Međutim, ako se odmaknemo od samog pojma telefona, Nokia C5 je i odličan navigacijski uređaj za relativno nisku cijenu, a uz to može biti i odličan mp3 player malih dimenzija koji stane u najmanji džep. Izdržljiva baterija jamči veliku autonomiju, a velike tipke ergonomiju. Palac gore ide i za FM radio s RDS-om koji korištenje radija na mobitelu čini upotrebljivim. Nedostatak WLAN-a je veliki minus, ali siguran sam da će i bez njega ovaj uređaj biti jedan od najprodavanijih u svojoj klasi. Mogućnostima bogata, a cijenom dostupna zasigurno će postati omiljena među mlađom populacijom, dok će ga nešto starija i iskusnija gerila vjerojatno koristiti kao sekundarni uređaj.

Uređaj je u prodaji u T-mobile Simpa paketu te u Vip pretplati.

Uređaj na terstiranje ustupio: Nokia Hrvatska

Za tehničke karakteristike pogledajte  Nokia C5 specifikacije

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT