Samsung Galaxy Note 7: sve što smo do sada saznali o njemu

Samsung-Galaxy-Note-7-renderi

Ako nas redovito pratite, vjerojatno ste zapazili da su se u zadnje vrijeme intenzivirale glasine oko nadolazeće šeste generacije Samsungovog Galaxy Notea. Do sada je već procurilo dovoljno informacija, pa čak i službeni renderi, tako da je sazrjelo vrijeme za jedan ovakav sažetak poznatih detalja.

Krenimo s datumom službene najave. Ovo je drugi put da Samsung požuruje s najavom novog Notea, kako bi prodaja krenula što prije i kako bi što veći broj zainteresiranih za velike high-end smartfone kupio upravo njega, a ne recimo 5,5-inčni iPhone koji dolazi u rujnu. Unpacked event bi se trebao održati 2. kolovoza, a prodaja bi trebala krenuti ubrzo nakon toga. Ovdje dodajmo podatak da će novi Note po svoj prilici biti dostupan globalno, za razliku od lanjskog koji se prodavao u Aziji, Australiji, Africi, Americi, Antarktici i Atlantidici, ali ne i u Europi.

Druga zanimljivost je trolanje nomenklaturom. Umjesto rednog broja 6, Samsung je ovogodišnji Note odlučio krstiti imenom 7. Glasine kažu da su se na ovaj potez odlučili zbog usklađivanja brojeva sa S serijom. Budući da ove godine imamo vrlo popularne modele S7 i S7 Edge, u Samsungu smatraju da i novi Note zaslužuje broj sedam, kako kupci ne bi stekli dojam da se radi o lanjskom, odnosno starom modelu.

Samsung-Galaxy-Note-7-concept-renders

Prema do sada procurjelim informacijama, Note 7 će imati 5,7 ili 5,8-inčni zaslon, a postoji izvjesna mogućnost da ugledamo i 6-inčnu verziju. Ako je suditi po slikama, odnosno službenim renderima koji su nedavno procurili, Note 7 će imati zakrivljeni zaslon s obje strane, i za sada ostaje nepoznato je li taj «edge» jedina verzija ili će na kraju doći i potpuno ravna.

Što se specifikacija tiče, posebnih iznenađenja nema. Uređaj će biti pokretan Qualcommovim Snapdragonom 820 za američko, odnosno Samsungovim Exynosom 8890 za ostala tržišta. Neki izvori navode da će ovim procesorima biti podignut takt i da će nositi oznake Snapdragon 823, odnosno Exynos 8893. Količina RAM-a će iznositi 6 GB, što je u skladu s najnovijim trendom koji je zapljusnuo Android tabor, a početni model bi mogao doći s čak 64 GB interne memorije. Kameru od 12 MP bi trebao preuzeti od spoemnutih S7 i S7 Edge modela.

Najnovije informacije, koje su se bespućima interneta provukle danas, govore o redizajniranoj S Pen olovci, te novim mogućnostima Air Command funkcije, koja bi trebala dobiti svoju funkciju u prevođenju teksta. Isto tako se ponovo govori o skeneru šarenice oka, koji će navodno biti implementiran i u zaključavanje pojedinih aplikacija, mapa, galerije fotografija i sl.

Na kraju spomenimo da će Note 7 najvjerojatnije biti vodootporan, tj. imat će certifikat IP68, čime se pridružuje svojoj S7 braći.

Dopune:

12.07.2016. - Pojavile se fotografije uživo.

14.07.2016. - Nove fotografije uživo i postavljanje skenera šarenice oka.