Nokia C6 – Recenzija

Tipkovnica

Kada je u pitanju brzina i pouzdanost, nebrojeno puta je dokazano da nikakve inovacije poput T9, swipea i sličnih izuma nisu u stanju kvalitetno zamijeniti fizičku QWERTY tipkovnicu, a pitanje je hoće li se to dogoditi i u budućnosti.

Kod modela N97 i N97 mini pokušano je nametanje tipkovnice s 3 reda, što je rezultiralo  neprirodnim smještajem razmaknice desno od sredine, a reakcije publike bile su prilično negativne. Na C6 greška je ispravljena i ugrađena je, da tako kažem, normalna četveroredna tipkovnica s razmaknicom na sredini. Same tipke su relativno velike i unatoč tome što su međusobno praktički spojene ostavljaju dovoljno prostora za ugodno tipkanje. Zbog same širine tipkovnice količina grešaka pri tipkaju svodi se na minimum. Tipke imaju kratak hod i daju dobar „odgovor“. Općenito kod uređaja koji kombiniraju touchscreen i fizičku tipkovnicu zna se dogoditi da se prsti putem malo „pogube“, no kod ovog modela to neće biti slučaj jer posjeduje peterosmjerni D-pad s desne strane koji često zna biti od velike pomoći pri kretanju kroz izbornike.

Sam klizni mehanizam tipkovnice je solidan i dok je „zatvoren“ ne ostavlja dojam da će se slučajno otvoriti. Pozadinsko svjetlo tipkovnice je dovoljno jako tako da su svi znakovi  odlično vidljiv u mraku. Tipkovnica sadrži i dijakritičke znakove dostupne preko funkcijske tipke.

OS i sučelje

Nokia C6 vrti Symbian 9.4 operativni sustav s S60v5 korisničkim sučeljem.

Prvo što upada u oko je početni zaslon s widgetima. Widgeti su inače prisutni na modelima N97 i N97 mini, ali ne i na 5800 i X6 iako koriste potpuno isto sučelje, što je uzrokovalo dodatnu fragmentaciju unutar jedne te iste platforme. Očigledno je da su widgeti bili rezervirani isključivo za N seriju. Vjerujemo da se ovakvi nepopularni i dokazano loši strateški potezi u budućnosti neće ponavljati, a upravo model C6, po svemu sudeći, probija led. Dakle, widgete je moguće proizvoljno razmještati po zaslonu, a oni se bez problema prilagođavaju površini prilikom rotitranja zaslona.

Po zadanim postavkama tu je widget sa satom, trenutnim profilom, dva widgeta s prečicama aplikacija, kalendar, Facebook i e-mail widget sa stanjem aktivnog mailboxa. Dodatni widgeti se, naravno, mogu skinuti iz Ovi storea. Samo upravljanje widgetima je jednostavno i u dva do tri poteza moguće je s lakoćom mijenjati ili podešavati sadržaje na njima. Widget s kontaktima sadrži četiri mjesta s mogućnošću dodavanja slike kontakta, a ako vam je to malo možete postaviti dodatni widget. Dodirom na svakog od njih otvara se mogućnost upućivanja poziva, slanja SMS poruke ili E-maila.

Otvaranje tipkovnice automatski rotira sadržaj zaslona u vodoravni položaj.

Kako je već navedeno Nokia C6 dolazi s rezistivnim zaslonom i ukoliko ste do sada koristili kapacitivni trebat će vam neko vrijeme za prilagodbu. Rezistivni zaslon zbog svoje prirode zahtijeva nešto tvrđi dodir i malo više koncentracije u početku. Ovdje prvenstveno mislim da dvostruki dodir. Naime, ponekad je određenu stavku u izborniku potrebno „tapnuti“ dva puta. Jednom za selekciju, drugi put za pokretanje. Utješno je što se prsti na ovu radnju relativno brzo naviknu.

Mobilni ured

U ovom segmentu podržane su standardne stavke, a sve je već viđeno u ranijim modelima i ništa spektakularno se nije promijenilo. Tu su preglednik .doc. .xls, .ppt i .pdf dokumenata, iako je za njihovo uređivanje aplikaciju potrebno iz Ovi storea skinuti „pro“ verziju koja se ni nakon 3 pokušaja nije uspjela instalirati.. Jako zgodna i korisna stvarčica je Active Notes koja omogućuje dodavanje multimedisjkih sadržaja u bilješke i to na prilično intuitivan način. U trenutcima nemogućnosti tipkanja tu je mogućnost snimanja glasovnih bilješki. Kalendar je standardno „Symbianovski“ jasan i pregledan. Nudi pregled mjeseca, tjedna i dana, te postavljanje neograničenog broja alarma. Isto kao i bilješke kalendar je moguće sinkronizirati pomoću Ovi Sync servisa i/ili s Google kalendarom. Pod serijsku opremu spada i pretvarač valuta te kalkulator.

Imenik

Telefonski je imenik u Symbian uređajima uvijek bio na nivou, pa je tako i na Nokiji C6. Kontakte je moguće sortirati po grupama, a broj mogućih detalja za svaki od njih zaista je velik. Moguće je dodavati po nekoliko brojeva telefona, adresa, E-mail adresa, brojeva Fax-a, web stranica i raznoraznih detalja. Npr. kod unosa novog kontata, uz uobičajene podatke,  imenik nudi unos detalja za Ovi chat, Internet telefoniju (SIP), Video poziv, Sliku i ton dojave poziva. Za unos dodatnih detalja potrebno je ponovo ući u pojedini kontakt i urediti ga. Na raspolaganju je stvarno širok spektar informacija i detalja.

E-mail klijent

Mogli bismo reći da je ovaj uređaj stvoren za komunikaciju putem elektroničke pošte. Uz tipkovnicu koja osigurava ugodan unos teksta tu je i odličan e-mail klijent. Moguće je definirati više pretinaca/servisa a za one najpopularnije kao npr. Gmail, Yahoo! i Hotmail postoji automatska konfiguracija. Sve ostale POP/IMAP servise moguće je podesiti s osnovnim podacima i unošenjem podataka o mail serverima. Također, tu je i mogućnost korištenja Mail for Exchange servisa koji koristi microsoftov Active Sync protokol, a podržava definiranje samo jednog pretinca.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT