Nokia E5 – recenzija

Nokia E5 još je jedan u nizu mobitela jednostavnog „monoblock“ oblika kućišta s potpunom QWERTZ tipkovnicom. S obzirom da na tržištu već postoji izvrstan model Nokia E72 mogli bismo se s pravom zapitati čemu sada ovaj model s praktički potpuno istim specifikacijama. E5 nikako nije nasljednik modela E72 jer ne donosi nikakve bitne novosti osim izmijenjenog dizajna i S60 3.2 korisničkog sučelja. Prije bismo mogli reći da se radi o nasljedniku modela E63, jer bi trebala pripadati tom cjenovnom razredu. Poučena uspjehom Blackberryja, Nokia je izbacivanjem na tržište modela E61 2006. godine započela sa serijom uspješnih monoblock modela s QWERTY/QWERTZ tipkovnicama, a model E71 je zasigurno najuspješniji od njih. Izlaskom modela E63 započelo je i razvrstavanje ovih uređaja u različite cjenovne razrede. Nokia E5 sa sličnim  specifikacijama, čak štoviše, s više radne memorije od modela E72, svrstava se u nešto niži cjenovni rang, dostupan širem krugu korisnika. Usput rečeno, uskoro izlazi još jedan monoblock model s QWERTY tipkovnicom C3 koji će cijenom biti još pristupačniji.

Podsjetimo da su iz Nokije nedavno najavili QWERTY tipkovnicu kao standard za većinu uređaja.

Kućište i konstrukcija

Nokia E5 već na prvi pogled ostavlja dojam robusnog i čvrstog uređaja. Ovdje dolazi do izražaja jedna od najvećih prednosti o odnosu na model E72. Naime, Nokia E5 puno bolje leži u ruci i nemate osjećaj da će svaki čas iskliznuti kao što je slučaj sa E72, koja je izrađena od prilično klizavog aluminija. Kućište je izrađeno od kvalitetne plastike, a poklopac baterije od aluminija koji dominira i sredinom prednjeg dijela, u čijem se sklopu nalaze se sve navigacijske i funkcijske tipke. Jedan od bitnih detalja je sama navigacijska tipka, koja je kud i kamo bolje izvedena od one na modelu E72 i bez nepotrebnog trackpada. Pomalo je neobično da uređaj ima dvije tipke na donjem bočnom dijelu, koje služe – za pokretanje otvaranja poklopca baterije. Isto tako, (moram ovo jednom izreći) naprosto je fascinantno kako proizvođači izmišljaju sve neobičnije i sve bizarnije načine za umetanje SIM kartice u uređaj. Došli smo do situacije kada je bez upute karticu praktički nemoguće umetnuti, a ni tada nije na odmet veća doza opreza. Konkretno, kod ovog modela smo se vratili u prošlo stoljeće i mehanizam je sličan onome koji su imali modeli iz kasnih devedesetih, s tom razlikom što su ondašnji mehanizmi bili logičniji i intuitivniji. Naravno, ova priča nije karakteristična samo za Nokiju i može se  primijeniti na sve proizvođače odreda. Kao da imaju neki interni dogovor ili su možda razvili kolektivnu svijest?

Smještaj kamere na stražnjoj strani estetski je mogao biti i bolje izveden, dok je prednja  kamera u ovom modelu izostavljena.

Kao što je već rečeno, uređaj se odlikuje iznimnom čvrstoćom, a aluminijske funkcijske tipke su prilično kvalitetne i imaju odličan odaziv. Mogli bismo bez rezerve reći da je Nokia E5 najčvršći uređaj E serije ikad izrađen.

Dostupna je u 5 različitih boja kućišta i to u crnoj, kakve je boje i naš testni primjerak, a u ponudi je još u smeđoj, bijeloj, plavoj i sivoj boji.

Dimenzije uređaja su 115×58,9×13 mm, a masa 126 grama, što otprilike odgovara dimenzijama svih uređaja u „užoj obitelji“.

Što se zaslona tiče ni tu nema novosti. Provjereni 2,4“ TFT zaslon rezolucije 320×240 točaka ugrađen je i u ovaj model. Na vanjskom svjetlu vidljivost je nešto lošija, no još uvijek bolja od  najnovijih AMOLED zaslona.

Stranice: 1 2 3 4


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT