Nokia E5 – recenzija

Tipkovnica

Sama konstrukcija tipkovnice izuzetno je kvalitetna, a tipke daju odličan odaziv. Hod tipki je standardno kraći nego, primjerice, kod BlackBerryja, a ispupčenja su ergonomski dobro oblikovana i prsti se brzo naviknu, neovisno o tome koji ste uređaj prethodno koristili.

Teško je reći je li bolja ova ili neka druga tipkovnica, uglavnom je to stvar navike.

Tipkovnica na E5 je zapravo QWERTZ, odnosno s rasporedom Y i Z tipki kakav je u Hrvatskoj u standardnoj upotrebi. Sadrži sve potrebne dijakritičke znakove, a ukupan raspored je identičan onome na modelu E71, tako da za razliku od modela E63 i E72 ima veću razmaknicu. Razmaknica, isto kao na modelu E63, služi i kao prekidač za uključivanje bljeskalice koja može poslužiti kao svjetiljka.

Nažalost, funkcijske su tipke na ovom modelu osiromašene jer u odnosu na prijašnje modele nedostaju dvije, no to ne bi trebalo predstavljati veći problem.

Memorija, procesor

Kao što je već rečeno, Nokia E5 ima 256 MB RAM memorije što je svakako najviše od svih dosadašnjih modela E serije. Nakon starta i učitavanja svih potrebnih procesa, za upotrebu ostaje oko 170 MB slobodne memorije. Usporedbe radi, model Nokia E72 od ukupno 128 MB, nakon bootanja ostavi slobodno nekih 50-ak MB. Dakle, kad su performanse u pitanju Nokia E5 nadmašuje E72. MicroSD utor za memorijsku karticu omogućuje korištenje kartica do 32GB, a uređaj dolazi s karticom od 2GB. Procesor je ARM11 takta 600 MHz, kao i kod modela E72.

OS, sučelje, aplikacije…

U jednoj od prethodnih recenzija opisali smo model Nokia E72, a kako su skoro sva obilježja  operativnog sustava, sučelja i aplikacija praktički identična, nema potrebe da  ponavljamo. Izdvojit ćemo samo one stavke koje se vidno razlikuju.

Dakle, Nokia E5 temeljena je na Symbian OS-u, s korisničkim sučeljem S60 3.2. Za razliku od verzije 3 koja je prisutna na modelu E72, ovdje je moguće birati više načina rasporeda početnog zaslona. Klasični, sa uobičajenim prikazom, kalendarskih zabilješki, prečica aplikacija, stanja mailboxa i sl. Ako vam se ovaj raspored ne sviđa možete prebaciti na novi s trakom kontakata za brzo biranje, potom s vertikalnim rasporedom ikonica, pa sve to u kombinaciji s onim prvim.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT