Nokia E5 – recenzija

Web preglednik s mini-map funkcionalnošću i podrškom za Flash omogućuje relativno ugodno surfanje, aj ednako dobro vrte se i YouTube sadržaji. Naravno, nije usporediv s preglednicima na uređajima s velikim zaslonima, ali je u svojoj klasi u samom vrhu.

Ovi maps navigacija besplatna je i na ovom modelu.

FM radio s RDS-om i internet radio su u ovom modelu smješteni u zajednički folder, a korištenje je jednako kao i na modelu E72.

Postavke povezivanja na internet tradicionalno su zakomplicirane, no ovisno operateru uređaj sam pronalazi pristupne točke oslanjajući se na podatke iz SIM kartice, s izuzetkom SIM kartica operatera Tele2, za koje je potrebno ručno unijeti postavke.

Stvar će donekle ublažiti korištenje Smart Connect aplikacije koja pojednostavljuje odabir pritupnih točaka, kao i samo spajanje.

Isto tako, Ovi store koji se spaja na onu pristupnu točku koja je definirana u web pregledniku, jer zapravo i funkcionira preko njega. Dakle, ukoliko želite da vas Ovi store pri pokretanju upita preko koje pristupne točke da se spoji, morate prethodno u web pregledniku to definirati.

E-mail

Možda najvažnija razlika između ovog modela i modela E72 svakako su mogućnosti E-mail klijenta.

Da bi izbjegli moguće probleme i zbrku potrebno je napomenuti nekoliko stvari.

Prilikom početnog postavljanja E-mail klijneta (e-mail setup), kada upišete svoju e-mail adresu i lozinku, uređaj će pokrenuti namještanje mailboxa. Nakon par trenutaka zapitat će vas želite li prihvatiti uvjete korištenja „Nokia Messaging“ servisa. Ukoliko odbijete  uvjete korištenja uređaj će vam kreirati željeni mailbox i moći ćete ga koristiti kao klasičan e-mail klijent. Ukoliko pak prihvatite uvjete korištenja uređaj će vam kreirati „Nokia messaging“ račun, dati vam 30 dana besplatnog korištenja i ukoliko ga želite  koristiti i nakon tog roka uputit će vas na Vipnet da potpišete ugovor za uslugu nazvanu „Nokia mail“. Inače, cijena ove usluge je 39,00 kuna mjesečno i nudi potpunu Push E-mail funkcionalnost.

Ukoliko niste zahtjevan korisnik i ne teba vam Push e-mail (trenutno primanje e-mail poruka na mobitel) bit ćete zadovoljni i sa standardnim klijentom, koji omogućuje „ručno“ primanje/slanje e-mail poruka. Ukoliko ga ostavite online, nakon nekog vremena će se bez razloga odspojiti. Gorak okus u ustima ostavlja činjenica da je sam uređaj, po definiciji namijenjen e-mail komunikaciji, a da u paketu ne dolazi s kvalitetnom Push e-mail podrškom, a znamo da je i mnogo jeftiniji uređaji nude u paketu. Usput rečeno, ukoliko želite besplatnu doživotnu licencu za „Nokia messaging“ uslugu kupite Nokiju E72, jer kupnjom tog modela kupujete i doživotnu licencu. Svjesni smo da je ova situacija prilično zbunjujuća, ali nadamo  se da će Nokia u budućnosti izbjegavati ovakvu „incestuoznu“ praksu.

Ukoliko ipak trebate pravi Push e-mail, a ne želite plaćati 39,00 kuna mjesečno, rješenje postoji u vidu 3rd party aplikacija, poput System Seven, Emoze, BlueWhale itd. a više o tome u posebnoj temi Push E-mail.

Od ostalih mogućnosti e-mail klijenta navedimo još da podržava HTML prikaz poruka.

Uz standardne POP/IMAP pretince, Nokia E5 omogućuje i korištenje Mail for Exchage servisa, kojeg je moguće podesiti i za jedan Gmail račun. U tu svrhu će vam biti koristan podatak o nazivu servera m.google.com.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT