Nokia E72 vs. BlackBerry Bold 9700

Hardware

Nokia E72 pogonjena je ARM11 procesorom takta 600 MHz, a raspolaže sa 128 MB RAM-a i 250 MB interne memorije. Podržane su microSD memorijske kartice najviše do 16 MB.
BlackBerry Bold 9700 raspolaže s 624 Mhz procesorom, 256 MB interne memorije, od toga 121 MB alocirano za aplikacije. S obzirom da BlackBerry aplikacije ne zauzimaju mnogo prostora ovo će biti sasvim dovoljno i za veću količinu aplikacija, pogotovo ako uzmemo u obzir da su prethodni modeli za ovu namjenu imali oko 40 MB. Jednako kao kod Nokije, podržane su microUSB kartice do 16 MB.
Zasloni kod oba uređaja podjednake su veličine, no kad je rezolucija u pitanju BlackBerry sa svojih 480×360 točaka osjetno nadmašuje Nokiju čija je rezolucija zaslona 320×240 točaka. Istina, Nokia podržava 16 milijuna boja, a BlackBerry 65.000, no taj je podatak praktički irelevantan s obzirom da će ljudsko oko teško primijetiti razliku.

OS i sučelje

Symbian S60v3 i BlackBerry OS 5.0 su dobro poznate i već iskušane platforme koje su za svoju klasu praktički dovedene na vrhunac upotrebljivosti. Pogledamo li prilično jake procesore ugrađene u oba modela, možemo već na prvu ruku zaključiti da u kombinaciji s ovim operativnim sustavima daju maksimalne performanse. Naime, oba modela su izrazito brza i kretanje kroz izbornike se odvija praktički trenutno. Možda je kod BlackBerryja ta brzina ipak za nijansu veća, a zahvaljujući donekle jednostavnijem sustavu izbornika.

E-mail

Da bi shvatili rivalstvo između Nokije i RIM-a priču o e-mailu u pokretu trebamo vratiti malo unatrag.
BlackBerry je oduvijek bio sinonim za e-mail u pokretu, odnosno za kvalitetu i sigurnost e-mail komunikacije, a ta činjenica je jasna i samim čelnim ljudima Nokije. Kako i na koji način funkcionira BlackBerry servis opisano je u našoj temi BIS – BlackBerry Internet Service u Hrvatskoj. Dakle, RIM kao pionir u ovom segmentu još je davne 1999 godine pokrenuo servis dvosmjernog paging-a, a 2002 godine, uz ostale servise, pravu e-mail komunikaciju, odnosno razmjenu poruka u stvarnom vremenu, putem mobilne mreže koristeći bežični podatkovni prijenos u kombinaciji sa samostalno razvijenom enkripcijom za sigurnost cijelog sustava.
Prednosti RIM-ovih proizvoda ubrzo su prepoznale mnogobrojne kompanije i započele s opremanjem uposlenika i cijelih sustava BlackBerry proizvodima i uslugama.
Nokia, kao globalni tržišni lider i predvodnik u inovacijama je nedugo zatim shvatila da se upravo stvara novi segment tržišta i da nije kvalitetno pokriven od njihove strane. Naravno, Nokia je već imala uređaje za poslovne korisnike kao npr. Nokia 9000, 9110, 9210 i sl. ali nije bila razvila sustav nalik RIM-ovom koji bi sve skupa upotpunio. Tako je Nokia, u suradnji s RIM-om, na svojim uređajima poput modela 9500, E61 i još nekima pokrenula tzv. BlackBerry Connect uslugu što je značilo (skoro) potpunu funkcionalnost BlackBerry servisa na uređajima koji nisu proizvedeni od strane RIM-a. Međutim, iskustva su pokazala da to i nije bilo najsretnije rješenje jer su korisnici često ostajali zakinuti za ono što je najvažnije za ovu vrstu usluge, a to je konstantna veza mobitela s internetom. Događalo se da su se uređaji odspajali ili da se uopće nisu mogli povezati s BlackBerry serverima, tako da je zadnji Nokijin uređaj s ovom mogućnošću bio E61i. Izlskom modela E71 prestaje ova vrsta suradnje i Nokia započinje s razvojem vlastitog sustava po uzoru na BIS. Tako se rodio Nokia Messaging.

Nokia messaging

Usluga Nokia messaging u Hrvatskoj inače funkcionira pod nazivom „Nokia mail“ a ponuđena je u suradnji s VIPnet-om. Cijena korištenja je 39,00 kn mjesečno bez ograničenja poslanih, odnosno primljenih mailova. Izuzetak je model kojim se danas bavimo, tj. Nokia E72, jer kupnjom ovog uređaja automatski kupujete licencu za Nokia Messaging i ne trebate plaćati pretplatu VIPnet-u. Dakle, na ovom uređaju imate besplatno korištenje Nokia Messaging usluge, ali ćete se morati sami pobrinuti za plaćanje podatkovnog prometa. S obzirom da slanje/primanje e-mailova ne troši previše podataka dovoljno će vam biti i oni jeftiniji paketi. Nokia messaging je punokrvni Push E-mail servis, što znači da će vam mailovi na uređaj pristizati u istom trenutku kad pristignu na server. Naravno, ovo vrijedi za mailboxove koji podržavaju Push tehnologiju, a to su uglavnom svi popularniji servisi (Gmail, Yahoo!, Hotmail). Za sve ostale vrijedi pravilo da se mailovi isporučuju svakih 15 minuta.
Sama Nokia Messaging aplikacija u odnosu na BlackBerry nudi vizualno ugodnije sučelje, a omogućuje i određivanje vremenskih perioda kada želite primati e-mail na uređaj.

Blackberry Internet Service

Iako postoji posebna tema za ovaj dio, ponovit ćemo ono najvažnije:
E-mail na BlackBerryju nećete moći koristiti bez jedne od BlackBerry tarifa.
Za 80,00, odnosno 91,00 kn mjesečno, uz neograničeno primanje/slanje e-mail poruka, dobije se i neograničeno (flat) surfanje na uređaju te upotreba licenciranih RIM-ovih aplikacija kao što su instant messaging programi, Facebook, Twitter i sl. Najvažnija stavka u ovdje je BlackBerry enkripcija podataka koja jamči daleko najveću sigurnost u odnosu na sve konkurentske proizviode. BlackBerry za razliku od Nokije nudi jedinstveni inbox u kojem je na jednom mjestu moguće vidjeti sve pristigle poruke iz raznih pretinaca, instant messaging servisa, društvenih mreža i sl. Naravno, unurar samog sustava ove su poruke razdvojene i svaka se nalazi u svom vlastitom pretincu, što je moguće vidjeti posebnim ulaskom u svakog od njih.
Ono što je kod Blackberryja zanimljivo, a nedavno uvedeno, jest dvosmjerna sinkronizacija. Dakle, čak i one mailove koje pošaljete s računala, nakon par trenutaka možete vidjeti i na samom uređaju.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT