Nokia E72 vs. BlackBerry Bold 9700

Instant poruke

Zašto slati SMS kad su instant poruke praktički besplatan? Ukoliko imate određen krug ljudi koji koriste instant messaging, komunikacija među vama postaje prilično zanimljiva i skoro besplatna. BlackBerry unutar pretplate na BlackBerry tarifu omogućuje neograničeno korištenje instant messaging servisa, odnosno neograničen broj poslanih/primljneih instant poruka. Na Nokiji, ako zakupite jedan od podatkovnih paketa možete poslati/primiti stotine IM poruka za cijenu jedne SMS poruke. Što je još važnije komunikacija se za razliku od SMS-a odvija u stvarnom vremenu. Naravno, pri korištenju instant messaginga, isko kao i kod e-maila, uređaj mora neprekidno biti spojen na internet, što će donekle skratiti trajanje baterije. Kod Blackberryja su instant messaging aplikacije duboko integrirane u sam operativni sustav i trajanje baterije je skoro pa potpuno neovisno o korištenju IM apliakcija.

BlackBerry Bold 9700

Kao što je rečeno, Blackberry posjeduje originalne RIM-ove aplikacije za komunikaciju putem instant poruka. Tu su Windows Live Messenger (MSN), Yahoo! messenger, Google Talk, ICQ i AIM. Možda je mali nedostatak što svaki protokol ima zasebnu aplikaciju, ali s obzirom da su one duboko integrirane u sam operativni sustav neće utjecati na autonomiju baterije.

Uz navedene, BlackBerry posjeduje i vlastiti servis za razmjenu instant poruka – BlackBerry messenger. Ovaj protokol namijenjen je isključivo razmjeni poruka na BlackBerry uređajima.
Naravno, postoje i 3rd party aplikacije raznih proizvođača za instant messaging, a kao najoptimalniju varijantu predlažemo „IM+ lite“. Ovo je besplatna verzija IM+ aplikacije koja se inače plaća 39$. IM+ lite podržava sve poznate protokole, a među njima i Facebook chat. Ako vam se ne svidi IM+ lite instalirajte si Nimbuzz, koji nudi isti spektar IM protokola. Nadalje, tu su službene Facebook i Twitter aplikacije koje ne moraju nužno biti aktivne jer omogućuju primanje Push obavijesti. Mana je što na BlackBerry uređajima općenito nije moguće koristiti VoIP rješenja iz jednostavnog razloga što BlackBerry nema hardverske mogućnosti za korištenje istih.

Nokia E72

Nokia E72 dolazi s predinstaliranom aplikacijom Chat koja omogućuje korištenje slijedećih protokola: Google Talk, Windows Live Messenger, Yahoo! messenger te Nokijin vlastiti protokol Ovi chat. Ova aplikacija otkada je proizašla iz Nokijinog Betalabs odjeljka nije doživjela značajne promjene i prilično je spartanski izrađena. Upravo zbog ovoga preporučamo instalrianje jedne od mnogih 3rd party rješenja koje postoje za Symbian platformu. Najpopularniji od njih, Fring i Nimbuzz nude i pravi mobilni VoIP, što kod Blackberryja vidjeli smo, nije slučaj. Uz to, za Symbian postoji i službena Skype aplikacija o čemu ne treba posebno trošiti riječi. Sve navedene aplikacije rade putem Wi-Fi-a i 2G/3G mreže.

Mobilni ured i organizator

Nokia E72 sadrži punu verziju aplikacije Quick Office pomoću koje je moguće pregledavati i uređaivati Word, Excel i PowerPoint dokumente, s podrškom i za Microsoft Office 2007 dokumente. Također, tu je već standardna podrška za pregled PDF dokumenata.
Moguće je stvarati bilješke, kao i tzv. aktivne bilješke u koje je moguće „ugraditi“ slike i zvučne zapise. Tu su već poslovično prisutni zadaci (to-do), pretvarač valuta, Zip manager i kalkulator. Za svjetske putnike tu je aplikacija World traveler s informacijama o raznim gradovima, vremenu, letovima aviona i sl.. Od koristi zna biti i Multiscaner aplikacija koja pomoću ugrađene kamere skenira vizit karte ili neki tekst te ih posprema u memoriju.
Kalendar je nije doživio veće promjene u odnosu na prethodne modele. Sadrži mogućnost dnevnog, mjesečnog, tjednog pregleda događaja, a moguće ga je sinkronizirazi s Google kalendarom, za što će trebati instalirati aplikaciju Google Sync. Kako Google Sync i nije najsretnije rješenje, Nokia ima vlastito rješenje u vidu Ovi Sync aplikacije koja je objektivno bolja i potpunija, barem što se Nokijinih uređaja tiče. S Ovi Sync-om, uz kalendar, moguće je sinkronizirati sve bilješke i zadatke. Sinkronizaciju je moguće podešavati da radi automatski, ručno ili po unaprijed zadanim vremenskim razmacima. Naravno, za sve ovo potrebno se registrirati na Ovi servisu.

BlackBerry Bold 9700 za pregled i uređivanje dokumenata koristi skup aplikacija Documents To Go. Moguće je pregledavati Word, Excel i PowerPoint dokumente, dok za pregled PDF dokumenata ne postoji posebna aplikacija, ali je moguće svaki takav dokument koji pristigne mailom pregledati unutar mail klijenta, no to je daleko ispod razine koju nudi Nokijin PDF preglednik. U usporedbi s Nokijinim, BlackBerryjev kalendar je spartanskog izgleda, ali je svejedno prilično jasan. Nadalje, tu su dvije vrste zabilješki: „memo“ i „to-do“ ali ni jedna ni druga se ne mogu sinkronizirati s Google Sync-om. Za ovu svrhu preporučamo potražiti neko od 3rd party rješenja, a kao najbolje preporučamo Evernote.

Imenik

Nokia, sa svojim Symbian telefonskim imenikom, odnosno njegovom organiziranošću i jednostavnošću korištenja, kao i dizajnom zasigurno pobjeđuje. Vizualno je ugodniji i ima logičan raspored opcija. Za svaki kontakt moguće do dodati ogromnu količinu podataka, od unaprijed definiranih kao što su npr. telefon, e-mail, web, fax itd. pa do onih koje je moguće proizvoljno imenovati. Kontakti se mogu sinkronizirati s Googe računom, putem Google Synca i s Nokijinim Ovi računom koristeći Ovi Sync.
BlackBerryjev imenik je spartanskog izgleda i sam sustav izbornika zahtijeva određenu dozu privikavanja. Ono što je kod Blackberryja prednost je mogućnost korištenja višestrukih imenika. Naime, BlackBerry prilikom definiranja bilo kojeg mailboxa omogućuje sinkroniziranje kontakata između uređaja i dotičnog mailboxa.. Tako možete imati onoliko različitih imenika koliko e-mail računa koristite.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT