Nokia E72 vs. BlackBerry Bold 9700

Web preglednik

Ako usporedimo standardne web preglednike kod oba uređaja, BlackBerry sa svojim jednostavno ne može konkurirati Nokijinom. Osjetno je sporiji, a i renderiranje web stranica se odvija drugačije. Kao alternativa standardnom web pregledniku tu je uvijek Opera mini, no ona ne radi preko BlackBerry servisa, tj. blackberry.net pristupne točke, već zahtijeva standardnu operaterovu pristupnu točku, preko koje se promet posebno plaća. Ukoliko želite i dalje besplatno surfati instalirajte si Bolt browser koji dopušta odabir pristupnih točaka, a među nima i BIS (blackberry.net APN). Na sreću, prije par tjedana stigla je odlična vijest za vlasnike BlackBerryja 9700 koja kaže da će se postojeći uređaj vrlo skoro moći nadograditi na novi BlackBerry 6 operativni sustav u kojeg je integriran novi WebKit internet preglednik. Naime, radi se o tehnologiji koja, u najmanju ruku, omogućuje jednak doživljaj surfanja kao što je to slučaj na ostalim platformama.
Nokia koristi dobro iskušani Mini-map sustav pregledavanja web stranica, a sadržaj se učitava brzo i nema većih zastoja. Flash nije podržan, ali zato postoji YouTube aplikacija koja izuzetno dobro i brzo radi.

Multimedija

Nokia ima zanimljivu galeriju slika, po formi poznatu iz N serije.. Sama po sebi, galerija je brza, a zumiranje slika se isto odvija skoro trenutno. Tu je slideshow, geotagging

Za razliku od Nokijinog, BlackBerryjev video player podržava reprodukciju DivX i Xvid formata, međutim malo je vjerojatno da će pokrenuti baš svaki isječak jer je njihovo pokretanje ovisi o podržanim codecima. Kod oba uređaja video isječke je moguće pregledavati preko cijelog zaslona.

Što se glazbenog svirača tiče, Blackberryjev uz standardne mogućnosti nudi i equalizer. Kvaliteta zvuka, odnosno ukupan doživljaj glazbe je zapravo podjednak. Kod oba modela glazba se može vrtjeti u pozadini, ali jedino Nokia nudi prikaz pjesme i mogućnost kontrole na početnom zaslonu.

Kako BlackBerry nema radio, spomenut ćemo samo Nokijin. Radi se o FM radiju s RDS-om koji automatski pretražuje dostupne radio postaje te ih sprema u memoriju. Maksimalan broj spremljenih postaja je 50. Uz FM postoji i internet radio putem kojeg možete slušati sreaming radio postaja iz cijelog svijeta, a od toga je 86 hrvatskih.

Povezivost

Oba uređaja podržavaju Wi-Fi i HSPA prijenos podataka. Ukoliko će vam mobitel služiti kao modem Nokia je u prednosti jer podržava HSDPA brzinu do 10,2 mbps dok BlackBerry ide do maksimalnih 3,6 mbps. Spajanje s drugim uređajima moguće je i putem Bluetootha, kako za audio tako i za podatkovni prijenos. Micro USB utor kod oba modela služi za spajanje s računalom i punjenje baterije, s iznimkom Nokije koja se tim putem može puniti samo preko računala, dok za spajanje na električnu mrežu koristi poseban punjač. Kod oba uređaja prisutan je i 3,5 mm audio utor.

Navigacija

U ovoj kategoriji Nokia odnosi pobjedu. Ne samo radi besplatne Ovi, glasovno navođene navigacije, već i zbog toga što je izbor ovih aplikacija za BlackBerry zaista sužen. Na Nokiji je, uz Ovi, moguće koristiti Garmin, iGo, Tom Tom i još mnoga druga rješenja, dok ste na BlackBerryju osuđeni na relativno siromašnu BlackBerry maps aplikaciju. Naravno, za pozicioniranje i snalaženje u prostoru na obje je platforme moguće je koristiti i Goolge maps.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT