Nokia ima novog glavnog izvršnog direktora

Finska Nokia najavila je promjenu na čelnom mjestu tvrtke. Promjena dolazi u turbolentnom periodu kada se tvrtka bori za što bolje pozicioniranje na 5G tržištu, a u posljednje vrijeme je pod povećalom javnosti uglavnom zbog američko-kineskog trgovinskog rata, koji je prerastao u tehnološki zabranom i lobiranjem protiv Huaweija u izgradnji 5G mreža u zemljama saveznicama.

Nakon što je 10 godina proveo kao predsjednik i glavni izvršni direktor Nokijinog mrežnog odjela, a kasnije i same Nokije, Rajeev Suri ovo ljeto napušta poziciju glavnog izvršnog direktora (CEO-a) i postaje savjetnik nadzornog odbora Nokije do kraja siječnja sljedeće godine. Novoizabrani CEO Nokije je Finac Pekka Lundmark, koji trenutno obnaša poziciju CEO-a u finskog državnoj energetskoj tvrtki Fortum.

Osim novog CEO-a, Nokia je ranije najavila promjene u nadzornom odboru tvrtke, gdje će na čelnu poziciju stupiti Sari Baldauf, ako bude potvrđena na nadolazećem sastanku dioničara koji se odvija sljedeći mjesec. Posljednji put kad su dva finska državljana držali čelne pozicije u Nokiji, CEO i predsjednik nadzornog odbora, bilo je prije 10 godina i dolaske Stephena Elopa.

Novog CEO-a Nokije očekuje popriličan posao u navigiranju kako tržištem, tako i politikom. SAD je već nekoliko puta javnim kanalima izrazio želju za većim angažmanom u Nokijine (a i Ericssonove) poslove u jačanju strateškog položaja u odnosu na Huawei na tržištu mrežne infrastrukture, a pojavile su se glasine, doduše opovrgavane također iz neslužbenih izvora, da je i sama Nokia spremna na takve poteze. Zbog kratkoročnih financijskih poteškoća Nokia je obustavila isplatu dividendi, tako da će novom CEO dioničari zapravo biti prvi koje će pokušati zadovoljiti.

via

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT