Nokia Lumia 830 – Recenzija

Nokia Lumia 830

Kao što vam je vjerojatno već poznato, Nokia više ne postoji. Barem ne u onakvom obliku u kakvom smo ju dosad poznavali. Posao s prozivodnjom Nokijinih smartfona preuzeo je Microsoft, dok se ostatak Nokije sada bavi mapama, mrežnom infrastrukturom i razvojem drugih IT rješenja.

U međuvremenu je Microsoft objavio da će na budućim Lumia proizvodima ukinuti brand Nokia te da će novi uređaji dolaziti pod nazivom Lumia by Microsoft. Tako Lumia 830, koju smo proteklih dana testirali, predstavlja zadnji model koji će se prodavati pod imenom Nokia, skupa s modelom Lumia 730 s kojim je zajnedavnoedno predstavljena.

Zahvaljujući HGspotu, s Lumijom 830 smo se družili proteklih nekoliko dana, a dojmove i detalje pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 139,4 x 70,7 x 8,5 mm

Masa: 150 grama

Zaslon: 5,0” IPS LCD, 1280 x 720, 294 ppi

SoC: Qualcomm Snapdragon 400

CPU: 4x Cortex-A7 na 1,2 GHz

GPU: Adreno 305

RAM: 1 GB

Interna memorija: 16 GB

MicroSD: Da, do 128 GB

Povezivanje: WiFi 802.11, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC

4G: LTE

3G: HSDPA+ DC

2G: GSM/EDGE

OS: Windows Phone 8.1

Kamera: 16 MP, f/2.2, OIS, 2160p

Prednja kamera: 0,9 MP/720p

Baterija: 2200 mAh

Cijena: 3499,00 kn

Ustupio: HGspot

Prednosti

Dizajn i kvaliteta izrade

Natprosječna autonomija

Izvrsna kamera

Nedostaci

Slabiji hardver s obzirom na cijenu

Dizajn, kućište i zaslon

Nokia Lumia 830 je zapravo nešto jeftinija varijanta ovogodišnjeg top modela Lumije 930 od koje se fizički ne razlikuje puno. I dalje je prisutan metalni okvir kao osnova i plastična poleđina koju se ovdje ipak može skinuti i promijeniti bateriju, što na 930-ki nije bio slučaj. Razlika je vidljiva sa stražnje strane, odnosno na poklopcu baterije, na kojem imamo istaknut modul kamere u stilu Lumije 1020. No ipak, zbog manjeg senzora krug je tu samo pro-forma, vidljivo je manji i ne predstavlja nikakvu izbočinu na kućištu. Na dnu stražnje površine, tj. poklopca, nalazimo i rupice iza kojih se skriva vanjski zvučnik.

U duhu tradicije, Lumia 830 na desnom boku sadrži uobičajene fizičke tipke uključujći i onu za kameru. U sredini je tipka za uključivanje, a na gornjem dijelu ona za podešavanje glasnoće. Micro USB i 3,5 mm audio utori se nalaze na vrhu, dok su lijevi i donji rub poptuno prazni.

Zanimljivo je da je Nokia Lumia 830 usprkos istoj dijagonali zaslona nešto tanja i lakša od 930-ke, dok je ukupan dojam kod držanja u ruci podjednak. Primjerak kojeg smo dobili na testiranje stigao je u crnoj boji kućišta, što će u prvom redu zadovoljiti one koji cijene klasiku, a ovi koji dolaze u kričavo narančastoj i zelenoj boji, one željne privlačenja tuđih pogleda.

Zaslon s prostorom okolo i kapacitivnim tipkama ispod, tvori jedinstvenu cjelinu s malom rupicom za mikrofon na dnu i onom za telefonsku slušalicu na vrhu, a u blizini se nalazi i prednja kamera. Dijagonala od 5 inča sada i u Windows Phone svijetu predstavlja neku sredinu, odnosno svojevrstan standard za uređaje višeg i srednje-višeg cjenovnog razreda.

Tehnologija izrade zaslona je IPS LCD, a rezolucija 1280 x 720 točaka, što na 5” dijagonali rezultira gustoćom od dovoljno visokih 294 ppi. Zaslon Nokije 830 vraća i Nokia Glance funkcionalnost koja na top modelu Lumia 930 nije bila prisutna. Uz sat i datum, sad je moguće vidjeti i detalje o vremenu.

Kutovi vidljivosti su poslovično dobri, a isto vrijedi i za preciznost i odaziv. Prikaz boja će, naravno, biti malo drukčiji od onog na Lumiji 930 koja pakira AMOLED zaslon.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT