Nokia Lumia 930 – Recenzija

Nokia Lumia 930

Od prvih Nokijinih uređaja temeljenih na Windows Phone operativnom sustavu prošlo je nešto manje od tri godine i u tom periodu smo mogli izravno pratiti napredak ove platforme. U međuvremenu su se na tržištu dogodile značajne promejne, kao npr. Microsoftova akvizicija Nokije koja je uslijedila nakon njenog strmoglavog pada za koji je dijelom zaslužan i sam Microsoft.

Za Windows Phone platformu se može reći da je nešto sporije napredovala ako ju uspredimo s dvije vodeće – iOS-om i Androidom, ali je s druge strane sama Nokia hardverski i dizajnom vrlo dobro pratila trenodve. Napokon, ovog proljeća su počeli stizati prvi uređaji temeljeni na Windows Phone 8.1 OS-u koji donosi dugo iščekivani notifikacijski centar i kakve-takve mogućnosti personalizacije sučelja.

Jedan od njih je i Nokia Lumia 930 koja nam na test stiže iz Vipneta i predstavlja izravnog nasljednika modela Lumia 925. Uz najnoviji Microsoftov OS, Lumia 930, među ostalim, donosi moćni Snapdragon 800 procesor, 2 GB RAM-a, 32 GB interne memorije i 20 MP PureView kameru. Što ova ljepotica ima za pokazati i kakav je dojam na nas ostavila, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 137 x 71 x 9,8  mm

Masa: 167 grama

Zaslon: 5,0″ AMOLED, 1920 x 1080, 441 ppi

SoC: Qualcomm Snapdragon 800

CPU: 4x Krait 400 na taktu 2.2 GHz

RAM: 2 GB

Interna memorija: 32 GB

Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, DLNA, NFC

3G: HSPA+

4G: LTE

OS: Windows Phone 8.1

Kamera: 20 MP/1080p, OIS, Oversampling

Prednja kamera: 1,2 MP/720p

Baterija: 2420 mAh

Ustupio: Vipnet

Prednosti

Dizajn i kvaliteta izrade

Izvrstan zaslon

Vrhunski hardver i performanse

Izvrsna kamera

Nedostaci

Ne podržava Nokia Glance funkcionalnost

Nema izmjenjivu bateriju

Nema utor za memorijske kartice

Dizajn, kućište i rukovanje

Dobar dizajn Nokiji nikad nije bio stran pa ni Lumia 930 nije izuzetak. Mnogi Lumia modeli na neki način međusobno dijele dizajnerske smjernice, ali su opet međusobno dovoljno različiti, posebice skuplji modeli. Lumia 930 tako dolazi u kućištu izrazito četvrtastog oblika čija je osnova metalni kostur. Poleđina je izrađena iz plastike, ali to niti malo ne šteti inače izvrsnom dizajnu i eleganciji. Naš testni primjerak je stigao s poleđinom u kričavo zelenoj boji i moram prizanti da je to jedan od razloga zašto mi se ovaj uređaj sviđa. U ponudi je još i kričavo narančasta boja, a za one koji preferiraju umjerene tonove, Nokia je osigurala crnu i bijelu.

Zaslon s prednje strane je izvrsno uklopljen u cjelinu koju čini zajedno s okvirom i to na način da su rubovi zaslona blago zaobljeni. Ovo zapravo svjedoči o vrhunskoj preciznosti izrade, a istovremeno olakšava rukovanje jer je time ublažena oštrina metalnih rubova.

Sve fizičke tipke nalazimo na desnom boku uređaja, uključujući onu za uključivanje, dvodjelnu za podešavanje glasnoće i tipku za kameru. Utor za SIM karticu nalazi se vrhu uređaja zajedno s 3,5 mm audio utorom, dok je microUSB utor smješen na dnu.

Tipke na aluminijskom okviru djeluju vrlo kvalitetno, ali im je odignutost od površine nešto manja od očekivane uz nešto dulji hod, što će kod mnogih tražiti privikavanje. Ono što je dobro je mogućnost pokretanja aplikacije kamere duljim pritiskom na tipku za kameru čak i kad je zaslon zaključan.

Sve u svemu, Nokia Lumia 930 je jedan izuzetno dizajniran smartfon, a ukoliko ga nabavite s kućištem u jednoj od ponuđenih kričavih boja, bit ćete zapaženi i na većoj udaljenosti. Čvrstoća konstrukcije je na visokom nivou, što je i očekivano s obzirom da se radi o Nokiji, a ukupna ergonomija nešto manja zbog relativno oštrih metalnih rubova. Ovakva koncepcija kućišta uzrokovala je i nešto veću debljinu uređaja, koja iznosi 9,8 mm, što je osjetno više nego 8,5 mm na Lumiji 925.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT