Nokia potučena od Samsunga i na domaćem terenu

Da je Nokia u zadnjih nekoliko godina od najvećeg proizvođača mobitela pala među osrednje, više i nije neka vijest, kao niti ona o gubitku tržišnog udjela na globalnom planu jer tu već odavno kolo vode Samsung i Apple, proizvođači koji su u vrijeme Nokijine dominacije bili osrednji ili su tek počinjali s ponudom mobilnih uređaja.

Danas, pak, stiže vijest da je Nokia i u matičnoj Finskoj, gdje su kupci tradicionalno naklonjeni domaćem proizvođaču, počela gubiti utrku od Samsunga. Naime, IDC je objavio da je Samsung u Finskoj postigao tržišni udio od 36%, dok Nokia zauzima 33%, prenose finski mediji. Razlika nije velika, ali je vidljivo da se radi o trendu smanjivanja Nokijinog tržišnog udjela čak i na domaćem tržištu.

Podsjetimo, Nokia se nakon lansiranja i početnog uspjeha iPhonea i Android platforme nije najbolje snašla sa svojim Symbianom kojeg je razvijala godinama, odbacila novu MeeGo platformu koju je razvijala zajedno s Intelom, da bi nakon toga sklopila strateško partnerstvo s Microsoftom i orijentirala se na proizvodnju Windows Phone uređaja. Nažalost, ni nakon pune dvije godine tržišni udio ove platforme nije uspio prijeći 4%, a Nokia je sve karte bacila upravo na nj. Nije potpuno jasno zašto se Nokia tako olako odrekla Symbiana i zašto je kategorički odbijala suradnju s Googleom po pitanju Androida. Mnogi analitičari smatraju da to nije slučajno i da upravo izvršni direktor Stephen Elop ima ulogu Microsoftovog trojanskog konja te da je ovakva Nokijina sudbina zapravo rezultat preslagivanja interesa kapitala na globalnom planu.

Bilo kako bilo, Nokia je u međuvremenu zatvorila skoro sve tvornice u Europi, rasprodala nekretnine pa čak i samo sjedište kompanije u Espoou te otpustila na tisuće zaposlenika. Vodstvo kompanije, a prvenstveno Elop i dalje ustraje na Windows Phone platformi kao jedinoj i unatoč relativno dobrom uspjehu modela Lumia 920, kompanija još uvijek ostvaruje gubitke.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT