Nosivi uređaji će uskoro moći optički pratiti razinu glukoze u krvi

Dijabetes, u narodu znan kao šećer, odnosno povećana količina glukoze u krvi je kronična bolest s kojom se može uspješno doživjeti duboka starost ukoliko se razina šećera pravovremeno prati i kontrolira. Osnovni način praćenja razine šećera u krvi je iz same krvi, što je poprilično komplicirano, stoga ne čudi da mnogi proizvođači zdravstvene opreme, ali i sami dijabetičari pokušavaju pronaći lakši način praćenja.

Posljednjih nekoliko godina dostupan je izmjenjivi senzor koji se ubada u kožu te potom spaja na mobitel ili pametni sati koji BT vezom očitava razinu šećera u krvi. Međutim, takve senzore je potrebno mijenjati svaka 2 tjedna, ne smiju se pretjerano namakati bez zaštite, a sadrže i iglu koja prodire duboko kroz kožu.

No i tome bi uskoro mogao doći kraj, jer se posljednjih godina mnogo radi na razvoju satova koji bi mogli očitavati razinu šećera u krvi spektroskopom ili pak mikrodermalnim iglama.

Početkom godine, japanska tvrtka Quantum Operation predstavila je prototip svojeg nosivog pametnog uređaja koji ima mogućnost mjerenja razine šećera spektrometrom. Sat je nalik Appleovom pametnom satu i sadrži optički senzor koji ima mogućnost detektiranja šećera analiziranjem boje krvi. Sat prikazuje podatke u svega 20 sekundi nakon pokretanja senzora, što je poprilično dobro, a prvi objavljeni rezultati mjerenja izgledaju obećavajuće. Quantumov sat je uspoređen sa mjerenjima poznatog FreeStyle Libre senzora i razlike nisu velike.

Pored mjerenja razine šećera, sat ima i opciju očitavanja otkucaja srca i mjerenja ECG-a. Cijena uređaja nije poznata, s obzirom da je riječ o prototipu.

Quantum Operation nije jedina tvrtka koja razvija ovaj neinvazivan pristup praćenja razine glukoze u krvi. Tvrtka Add Care iz Hong Konga je predstavila svoj sat Glutrac koji također mjeri razinu glukoze metodom spektroskopije. Sat je poprilično nezgrapan oblikom, ali pored mjerenja razine glukoze može mjeriti i ECG, PPG ili fotoelektričnu plazmoglafiju, otkucaje srca, razinu kisika u krvi te krvni tlak. Cijena ni dostupnost proizvoda nisu poznati, ali Add Care već radi na poboljšanoj verziji modela predstavljenog na CES-u 2020.

 

 

Tvrtka pkVitality je razvila isto odličan uređaj, barem što se razlučivosti mjerenja tiče s obzirom da koriste naljepnicu s mikroiglama za testiranje razine glukoze. Njihov sat K’Watch ima mogućnost konstantnog mjerenja razine šećera, no za razliku od dva prije mu nedostaju druga mjerenja značajnih parametara. Biosenzor koji se postavlja ispod sata se mora mijenjati svakih 7 dana, no prednost nad ostalim uređajima je očito u konstantnosti mjerenja što može biti važno za pokretanje automatskog dozatora inzulina. Cijena ovog uređaja također nije poznata, kao ni dostupnost.

 

Uglavnom, dobro je vidjeti da dosta tvrtki radi na različitim načinima mjerenja glukoze u krvi, a veseli činjenica da optički senzor razvija i Apple. To govori da će takav senzor uskoro postati standard na nosivim uređajima.

 

Izvor 1 / 2 / 3

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT