20 godina od lansiranja Nokije 7650 - mobitela koji je promijnio industrijuOve godine navršava se punih 20 godina od lansiranja uređaja koji je u potpunosti promijenio industriju mobitela i zapravo odredio u kojem će smjeru razvoj pametnih telefona krenuti.Te davne 2002. godine, Nokia, tada najveći proizvođač na svijetu, lansirala je model pod imenom Nokia 7650, prvi s ugrađenom kamerom. Znam, sad će sitničavi tražiti dlaku u jajetu i iskopati modele marginalnih proizvođača kao npr. Kyocera ili Sharp, koji su, istini za volju, zaista prvi lansirali mobitele s ugrađenom kamerom, no i amaterima je jasno da se radilo o svojevrsnim eksperimentima koji nikad nisu zaživjeli, niti ih je bilo tko ikada doživio ozbiljno.Nokia je tada bila na vrhuncu moći pa se sukladno tome prva usudila lansirati uređaj s kamerom koji će ući u masovnu proizvodnju i biti dostupan praktički u cijelom svijetu.
Prvi takav komercijalni model bio je upravo Nokia 7650, koji je donio VGA kameru na poleđini, zaslon koji je podržavao 4096 boja, ali i prilično nekonvencionalan dizajn za to doba.

7650 je bio mobitel „na izvlačenje“. Numerička tipkovnica se jednostavnom mehanizmom mogla otvoriti i zatvoriti, da bi u položaju kad je mobitel sklopljen, zaista izgledao kao da je došao iz Zvjezdanih staza.

O procesorima tog doba danas je deplasirano govoriti, no svakako je zanimljiv podatak da je Nokia 7650 imala 4 MB interne memorije te da nije imala proširivu. Dakle u tu sićušnu memoriju morali ste smjestiti sve fotke, zvukove i aplikacije, ma koliko ih malo bilo.

Osim što je ovaj uređaj plijenio poglede, isto je bilo i sa zvukovima. Naime, bio je jedan od prvih koji je podržavao WAV audio format, tako da ste mogli snimiti vlastitu melodiju zvonjave ili dolaska poruke.

Osobno sam bio jedan od prvih vlasnika ovog uređaja u svijetu. Kad ovo kažem, ne pretjerujem, jer 2002. godine penetracija mobilne telefonije u populaciji je bila neusporedivo manja nego danas. Naime, u to doba su Nokia 3310 i Ericsson T10 bili najčešće viđeni modeli u rukama prolaznika i na stolovima kafića, dok su direktori i oni koji su se tako osjećali eventualno raspolagali Ericssonom T68, koji inače slovi za prvi mobitel s ekranom u boji.

Nokia 7650 je izazivala poglede, što zbog svog neobičnog oblika, što zbog, za to doba, prilično veliko zaslona u boji. Ovaj zaslon dijagonale 2,1 inča bio je vidljivo veći od onog na Ericssonu T68, a zbog 4096 podržanih boja, donosio je i neusporedivo bolji prikaz. Toliko dobar da su fotografije na njemu izgledale realno, a pozadinske slike nestvarno.Kamera je imala VGA rezoluciju, što znači da su fotografije okinute njome bile veličine 640 x 480 točaka. Iz današnje perspektive to se čini prilično zaostalim, no u to doba je mnogima pomicalo granice. S obzirom da još nije bilo društvenih mreža, fotografije okinute ovom kamerom normalno su se mogle koristiti na web stranicama i na u to doba vrlo popularnim forumima, a sudionicima rasprava ni na kraj pameti ne bi bilo da su fotografije okinute mobitelom. Istini za volju, tada ni digitalni fotoaparati nisu bili puno bolji, barem ne za svrhu upotrebe fotki na internetu.

Nažalost, ova kamera nije bila u stanju snimiti video, ali je to uskoro bilo omogućeno mukotrpnim radom programera koji su za ovaj uređaj počeli razvijati aplikacije. Dakle, osim što ju obilježila prva komercijalna kamera, Nokia 7650 je bila utemeljitelj i Symbiana, operativnog sustava koji se nedugo zatim razvio u pravi ekosustav. Nije postojala trgovina aplikacijama ni nalik ovima danas, ali su se razni web servisi bili specijalizirali za prodaju softvera za mobilne uređaje.Symbian možda nije bio prvi operativni sustav za mobilne telefone na kojeg su se mogle instalirati aplikacije, ali je bio daleko popularniji od svih koji su postojali prije i relativno nedugo nakon njega, poput Microsoftovog PocketPC-a, PalmOS-a ili BlackBerryja. Otežavajuća okolnost za razvoj aplikacija manifestirala se u činjenici što tada još nije postojala ideja o centralizaciji ponude aplikacija, odnosno onoga što danas poznajemo kao Play Store ili App Store.

Aplikacije za Symbian su se radile nasumično, s ograničenim developerskim kit-om i to u prilično zahtjevnom C++ programskom jeziku, koje je u ovoj „reduciranoj“ verziji bilo izuzetno teško izraditi i natjerati da normalno rade.

Ipak, Symbian je kao takav uspio i cijeli niz godina je predstavljao paradigmu u svijetu pametnih telefona, sve do pojave iPhonea, a potom i Androida. To su doba također obilježili njezini mnogi izvrsni nasljednici, poput modela 6600, 7680 te megapopularne N-serije.

Što god se događalo kasnije, Nokia 7650 svakako zaslužuje mjesto u povijesti tehnologije, i to uklesano zlatnim slovima, te ćemo ju pamtiti kao začetnika kamera na mobitelima, bez kojih ih danas ne možemo zamisliti, ali i operativnih sustava koji su ove uređaje doveli gotovo do funkcionalnosti računala.