Nova pravila: operater mora sam ponuditi naknadu za neisporučenu uslugu, a minimalna brzina interneta raste na 70% makismalno ugovorene

telecommunication-email

Svaka nova godina sa sobom često donosi nove zakone i pravilnike, pa tako i 2017., koja će u svijetu telekomunikacija biti upamćena po ukidanju roaming naknada unutar Europske unije, no tome ćemo se radovati tek u lipnju. Za to vrijeme na lokalnoj razini počinju vrijediti nova pravila za operatere i prava za korisnike njihovih usluga.

Naime, današnjim danom na nagu stupa Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacija koji kaže da korisnik neće biti obavezan podnositi prigovor operateru za umanjenje računa za razdoblje kada zbog kvara uslugu nije mogao koristiti.

Sada će operater biti taj koji će sam morati ponuditi naknadu ili umanjenje računa za neisporučenu uslugu, i to za one «smetanje ili kvarove koje nije uspio otkloniti u roku od 24 sata od trenutka njihova utvrđivanja». Treba vidjeti kako će se ovo odvijati u praksi, jer se ne radi o nastanku ni prijavi kvara, već o utvrđivanju, što je dosta rastezljiv pojam.

Druga novost se odnosi na povećanje minimalne brzine interneta koja umjesto dosadašnjih 50%, mora narasti na 70% maksimalno ugovorene, počevši od 1. siječnja 2017. godine.

Ono što većina korisnika nestrpljivo čeka je ukidanje roaming naknada unutar Europske unije, koje na snagu treba stupiti 15. lipnja. Zakonodavna tijela i sami operateri do tog datuma moraju izvršiti sve potrebne pripreme i javnost izvijestiti o detaljima.

Tako ćemo od ovog ljeta u inozemstvu puno slobodnije telefonirati i surfati. U svim zemljama članicama EU, troškovi će se obračunavati kao u matičnoj zemlji. Za odlazni poziv u roamingu kao osnova će se uzimati domaći poziv prema drugim mrežama, koji će opet ovisiti o tarifi koju ste izabrali prilikom sklapanja ugovora, odnosno aktivacije usluge.

Dolazni pozivi se neće naplaćivati, a ostale usluge će se obračunavati kao u nacionalnoj tarifi koju ste ugovorili. U ovom se trenutku izrijekom ne spominje podatkovni promet, no ako je suditi po prethodnim najavama, moći ćemo koristiti svoje pakete koje smo zakupili, tj. koje inače koristimo u Hrvatskoj, bez bilo kakvog povećanja troškova.

Ipak, u svim dosadašnjim dokumentima se spominje tzv. fair use politika koja bi trebala onemogućiti zloupotrebu, tako da i operateri ostanu zaštićeni. Kako će ona biti primijenjena, ostaje za vidjeti.

 
      
 • brat_goran

  Sretna nova ljudovi

 • Zdravko Petricevic

  Da,malo će biti teško dokazati koliko smo doista bili zakinuti u slučaju kvara ili smetnji…
  No svakako ljudima treba umanjiti mj.račun ako su danima imali poteškoće…
  Zato s time kao i drugim stvarima sretno u 2017.🍷

 • THK

  “Druga novost se odnosi na povećanje minimalne brzine interneta koja umjesto dosadašnjih 50%, mora narasti na 70% maksimalno ugovorene, počevši od 1. siječnja 2017. godine.”

  Samo ovca može u ovo povjerovat. Nema, ponavljam NEMA isporučivanja veće brzine bez nadogradnje infrastrukture! Koliko sam samo novca istovario ružičastoj bandi, 3 megabita vidio nisam a kamoli 4! Kopajte kanale, pa će bit brzine!

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]