Nova uhićenja Huaweijevih zaposlenika u Poljskoj. Kamo ovo vodi?

Nakon što je u Kanadi uhićena Huaweijeva šefica financija Meng Wanzho zbog navodnog kršenja američkih sankcija Iranu, bilo je samo pitanje vremena kad će se američko-kineski trgovinski rat, odnosno sav folklor oko njega preseliti i na europsko tlo.

Najnovija vijest o uhićenju dolazi iz Poljske, gdje je policija zadržala jednog kineskoj i jednog poljskog državljanina. Obojica su zaposlenici Huaweija, a zadržani su pod optužbom za špijunažu.

Ne treba posebno isticati da je Poljska jedan od najvjernijih američkih saveznika u Europi, zato nimalo ne začuđuje da se ovo uhićenje dogodilo upravo tamo, no isto tako je jasno da se ovakve stvari mogu dogoditi bilo gdje u svijetu.

Amerikanci mnogim kineskim kompanijama prijete sankcijama i potpunom zabranom pristupa njihovom tržištu, a trenutno im je cilj Huawei, kojeg optužuju za ugradnju špijunske opreme u svoje uređaje i infrastrukturu, zbog čega je ovaj dobrim dijelom već napustio američko tržište, a gradnja 5G mreža mu je doslovno zabranjena.

U međuvremenu Amerikanci svoju doktrinu očito šire i na druge krajeve svijeta, stoga je za očekivati novo zaoštravanje situacije. Sada je već prilično jasno da dvije najveće ekonomije svijeta neće prezati ni pred čim kako bi zaštitile svoje interese.

Treba reći i to da je mnogim američkim kompanijama odavno zabranjen pristup kineskom tržištu, s Googleom kao najboljim primjerom, a ni Kinezi nisu ostali dužni Kanađanima, budući da su prošlog tjedna zadržali 13 njihovih državljana.

Kako će se situacija dalje razvijati, ostaje za vidjeti.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT