NVIDIA kupuje ARM za 40 milijardi dolara

Poznati proizvođač grafičkih kartica NVIDIA službeno je najavio preuzimanje ARM-a, britanske tvrtke poznate po istoimenoj arhitekturi procesora. ARM-ov trenutni vlasnik je japanski konglomerat SoftBank, koji već neko vrijeme gleda riješiti se udjela u ARM-u i iskoristiti pridošla sredstva da bi poboljšao financijsku sliku ostatka poslovanja.

Vrijednost transakcije je 40 milijardi dolara, a uključuje 12 milijardi dolara u gotovini, 21,5 milijardi dolara u dionicama, 1,5 milijardi dolara kapitala za ARM-ove zaposlenike i dodatnih 5 milijardi dolara “bonusa” kojeg bi SoftBank mogao dobiti ovisno o rezultatima poslovanja ARM-a. Nakon ove transakcije, SoftBankov udio u Nvidiji bit će ispod 10%. SoftBank je ARM kupio 2016. godine za 32 milijarde dolara.

Po pitanju intelektualnog vlasništva, ono će ostati registrirano u Ujedinjenom Kraljevstvu i NVIDIA će nastaviti poticati ulaganja u istraživanja i razvoj u UK-u. ARM će ostati neovisan brend sa sjedištem u Cambridgeu. Isto tako ARM će nastaviti poslovati po otvorenom modelu licenciranja svojih proizvoda i usluga partnerima.

Finalizacija akvizicije očekuje se tijekom sljedećih 18 mjeseci jer ovu transakciju moraju odobriti regulatori u SAD-u, EU, Kini i Ujedinjenom Kraljevstvu.

izvor: NVIDIA

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT