Od 1. kolovoza nema više ugovora na daljinu; uključite se u javnu raspravu

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske prošle godine pokazala namjeru da promijeni aktualni pravilnik o sklapanju ugovora na daljinu, on od danas kreće u javnu raspravu, objavljeno je iz HAKOM-a.

Prema novom prijedlogu, od 01. kolovoza ove godine vrijedila bi nova pravila, koja su u mnogome povoljnija za korisnike. Naime, ako nas redovito pratite, vjerojatno ste naletjeli na članak o famoznim ugovorima sklopljenim putem telefona ili na neki drugi usmeni način, što su operateri itekako znali iskoristiti, često služeći će trikovima, podvalama i navlačenjem, pogotovo starijih ljudi.

Ovakve svinjarije operatera vremenom su postale svakodnevica, no medijski je cijela priča bila slabo popraćena, vjerojatno iz razloga jer su upravo telekom operateri jedni od najvećih zakupaca oglasnog prostora u mainstream medijima.

Bilo kako bilo, pritužbe korisnika, ali i kakva takva medijska pokrivenost (u što ubrajam i naš skromni portal), očito su pridonijeli promjeni u glavama odgovornih ljudi, pa bi od gore navedenog datuma pravila trebala biti prilično izmijenjena.

Prema prijedlogu HAKOM-a, ugovori sklopljeni na daljinu više ne bi trebali biti automatski valjani, već će ga korisnik morati fizički potpisati, odnosno dostaviti svoju suglasnost na sklapanje ugovora, temeljenu na dogovorenoj telefonskoj ponudi.

Ukoliko se ovaj pravilnik usvoji, operater vam više neće moći putem telefona prodati uslugu i obvezati vas na dvogodišnji ugovor bez da ste prije toga dali pismenu suglasnost. Istini za volju, mnogim korisnicima je ovakva praksa odgovarala jer se cijela procedura ubrzala, no vidjeli smo da su operateri to vješto iskoristili prodajući, odnosno namećući svoje usluge starijim osobama smanjene poslovne sposobnosti.

Operaterima je ovakav način poslovanja bio posebno zanimljiv jer se ugovor putem telefona mogao sklopiti, ali ne i razvrgnuti, za što je trebalo obilaziti prodajna mjesta, a to podrazumijeva trošak vremena i novca, posebice onima koji žive izvan urbanih središta.

HAKOM vas sada poziva da svojim doprinosom sudjelujete u javnoj raspravi putem medija i društvenih mreža, zato se nemojte ustručavati dati bilo kakav prijedlog. Svaki suvisli komentar ima svoju težinu, što upravo sada dokazuje ova najava izmjene pravilnika.

Mi ćemo i dalje nastaviti pratiti rad operatera, kao što smo i do sada radili. Hvaliti njihove dobre poteze, ali i kuditi loše. Nedavno smo vidjeli kako su bez znanja korisnika počeli smanjivati podatkovne pakete u EU roamingu, a uskoro očekujte specijal o prevari zvanoj „osiguranje zaslona“.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT