Od danas plaćamo 25% PDV-a na sve pošiljke koje dolaze izvan EU i EEA

Od danas, 1. srpnja, na snagu stupa dugo najavljeni pravilnik o plaćanju carine i PDV-a na tzv. pošiljke male vrijednosti iz trećih zemalja, odnosno izvan EU. Naime, pošiljke do vrijednosti 22 eura, odnosno cca. 160 kuna do sada nisu podlijegale ovim nametima, ali od danas hoće.

Čak i ako ste robu naručili prije današnjeg datuma, ako vam stigne danas ili bilo kad u narednom periodu, pripremite se na plaćanje barem 25% PDV-a. Imajte na umu da na neku robu možete platiti i carinu, čija stopa ovisi o kategoriji proizvoda kojeg ste kupili.

Naravno, ovo će najviše osjetiti svi oni koji su navikli na jeftine proizvode s e-baya i/ili kineskih web shopova, no pravilo vrijedi za robu koja dolazi iz svih zemalja, izvan EU. Zanimljivo, u ovu skupinu spada i Švicarska, koja nije ni u EU, ni u EEA (Norveška, Island i Lihtenštajn), tako da budete spremni na plaćanje dodatnih troškova i na kupovinu iz ove zemlje.

Nama su, naravno, najatraktivniji bili kineski trgovci, budući da bi poštarina u pravilu bila besplatna, kao posljedica subvencioniranja kineske pošte od strane države, što je sasvim legitiman potez za poticanje izvoza. Tako ste npr. maskicu za mobitel vrijednosti 1 dolara (oko 6 kuna) mogli dobiti s besplatnom dostavom, no sjećamo se da je Hrvatska Pošta prije nekoliko godina i tome doskočila, protuzakonito naplaćujući dostavu od poštanskog ureda do vaše adrese.

Bilo kako bilo, besplatni shipping iz Kine će vjerojatno i dalje ostati, no sva roba koju naručite bit će barem 25% skuplja, koliko iznosi stopa PDV-a, dok bi za neku drugu mogli platiti i carinu. Najluđi detalj je što vam se PDV obračunava na zbroj osnovice i carine, a nemojte se začuditi ako ga platite i na troškove prijevoza, ukoliko ih bude.

Jasno, onu maskicu od 1 dolara sada ćete platiti 1,25 dolara, što i nije neka velika razlika, no za sada nije jasno hoće li se PDV naplaćivati automatizmom (npr. da ovih 25 centi platite poštaru prilikom preuzimanja) ili će biti potrebno ispunjavati carinske deklaracije, predočiti račune i sl. Ukoliko računa ne bude, naši carinici imaju tu slobodu da sami odokativno procijene vrijednost proizvoda i da vas ta maskica na kraju izađe i višestruko više.

Zato svakako savjetujemo oprez, a u međuvremenu su mnogi kineski web shopovi svoja skladišta otvorili u zemljama EU, tako da će se kupovina mahom preseliti unutar granica Unije, no za razliku od robe koja dolazi iz Kine, nemojte očekivati besplatnu dostavu.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT