Od studenog prošle godine, kriptovalute izgubile više od 50% vrijednosti

Kriptovalute su u prosincu prošle godine ušle u bear market, koji se do danas realno nije pomakao s mrtve točke. U studenom je cijena Bitcoina dosegla 69.000 dolara, da bi u trenutku pisanja ovog teksta iznosila tek nešto više od 33.000.

Razloga za ovako drastičan pad je mnogo, no najintrigantnija činjenica je sve veća međuovisnost s tržištem vrijednosnica. Kriptovalute, kao špekulativni instrument, izravno su postale povezane s burzovnim indeksima, posebice američkim S&P500 i NASAQ.

Bitcoin, kao najjača kriptovaluta tako se sveo na 50% vrijednosti od ATH u studenom, dok su mnogi altcoini pali i preko 80%.

Naravno, i dalje je ostala očita razlika u volatilnosti, zbog čega kriptovalute u nestabilnim vremenima padaju po znatno većoj stopi od recimo dionica. Ista stvar je i u slučaju rasta, no u ovom trenutnu ne možemo znati kad će se tržišta kapitala oporaviti. Kad se to jednom dogodi, možemo očekivati i rast vrijednosti kriptovaluta.

U međuvremenu se događa enormni otkup jeftinih kriptovaluta od strane tzv. whaleova, tj. entiteta koji posjeduju više od 1000 Bitcoina, koji ih akumuliraju, što izravno implicira da će se u dogledno vrijeme ponovno dogoditi bull run. Kada točno, ne znamo, ali za pretpostaviti je da će započeti čim se oporave ostala tržišta kapitala.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT