Održavanje baterije smartfona

battery icons

Gotovo svi smatramo da je smartfon jedan od najvažnijih i najkorisnijih uređaja kojeg posjedujemo. Ali on, kao i većina ostalih elektronskih uređaja je ovisan o izvoru napajanja. Zbog te ovisnosti svi imaju zajedničku i jednu manu, a to je trajanje baterije. Predstavljanjem nove generacije uređaja upravo se autonomija baterije nalazi pred sve većim izazovom, jer se brzine procesora, veličine ekrana, količine RAM memorije i jačina grafičkih koprocesora sve više i više povećavaju, dok tehnologija izrade baterija stoji na mjestu.
Osim ovih tehnoloških napredaka u unutrašnjim komponentama mobitela, svakako treba istaknuti i trend stanjivanja mobitela kojima se i fizički onemogućuje umetanje veće baterije.

Gustoća energije Li-Ion baterija određuje koliko će ustvari vaš smartfon trajati na istoj. Zanimljivost je da se od predstavljanja Li-Ion baterija početkom 1991. godine do danas njihova energija utrostručila, dok se broj tranzistora u procesorima od tada povećao za nekoliko tisuća puta.
Kao što smo na početku i rekli, tehnologija internih komponenti mobitela dramatično napreduje, što proizvođačima mobitela zadaje velike glavobolje, upravo zbog nemogućnosti povećanja gustoće energije same baterije. Upravo se zbog ovog razloga i povećava broj proizvođača mobitela koji ugrađuju neizmjenjive baterije u svoje uređaja. Ugradnjom ovakvih baterija omogućeno im je bolje iskorištenje njihovog prostora, zbog toga što baterije ne moraju imati zaštitno kućište koje dodatno povećava dimenzije baterije, a samim time i uređaja. Rezultat je baterija koja je tanja i koja omogućuje dulje napajanje uređaja.

Također smo u zadnje vrijeme svjedoci brojnih najava o novim tehnologijama koje će omogućiti gotovo trenutno punjenje Li-Ion baterija ili im produžiti trajanje za velik broj puta. Ipak, dok ne dočekamo komercijalizaciju tih tehnologija, postoji nekoliko savjeta zbog kojih će baterija u vašem smartfonu trajati dulje.

U početku razvoja mobitela i smartfona, dok su ih pokretale baterije na bazi nikla, bilo je potrebno istrenirati baterije na način da ih je bilo potrebno potpuno prazniti i nakon toga puniti do kraja. Ovo se radilo kako bi se izbjegao tkz. memorijski efekt. No, s obzirom da takvih baterija na tržištu gotovo više niti nema, a njihovo mjesto su zauzele Li-Ionske baterije, one imaju nekih svojih specifičnosti. Prethodno spomenuti memorijski efekt svakako nije jedan od njih, pa krenimo redom.

Minimalni i maksimalni kapacitet

Prva je da postoji nepisano pravilo da će vam Li-Ionske baterije najdulje trajati ako ih uvijek držite napunjene iznad 40% kapaciteta. Također je i dobar savjet jednom mjesečno obaviti potpuno pražnjenje baterije, kako bi se ona mogla kalibrirati i samim time omogućiti uređaju da točno detektira napunjenost baterije.
No, treba napomenuti da je najveći neprijatelj Li-Ionske baterije upravo njeno potpuno pražnjenje, što bi maksimalno trebalo izbjegavati. Dakle, u slučaju da vam učestalo kapacitet baterije opadne ispod 15% time drastično skraćujete vijek trajanja baterije, pa bi se to svakako trebalo izbjegavati što je moguće više.

Li-Ionske baterije u slučaju da su potpuno prazne postaju nestabilne i opasne za punjenje, zbog čega mogu čak i eksplodirati. Zbog toga je u svakoj Li-Ionskoj bateriji ugrađeno pomoćno sklopovlje koje će uništiti bateriju u slučaju da dođe do bilo kakve naznake opasne situacije. Ovo se očito ne događa svakodnevno, no ipak smo povremeno svjedoci raznih eksplozija baterija uređaja koji su uglavnom uzrokovani ili neoriginalnim baterijama koje u sebi možda nemaju ugrađeno prethodno spomenuto sklopovlje ili neoriginalnih punjača kojima također nedostaju sigurnosne mjere koje ćemo opisati u nastavku.

Neprijatelj baterijama predstavljaju i periodi dugog i neprekidnog punjenja. Pa je tako jako loša praksa ostaviti mobitel na punjaču tokom cijele noći. Iako treba napomenuti da su srećom proizvođači mobitela zaobišli ovaj problem na način da su u same punjače ugradili kontrolne sklopove koji isključuju daljnje punjenje uređaja jednom kada on dosegne potpunu napunjenost. Da ovih sigurnosnih mjera nema, baterije bi se konstantnim punjenjem pregrijavale, zbog čega bi nakon određenog vremena eksplodirale.
I da sumiramo ovu temu oko postotaka. Treba napomenuti da je svakako puno bolje povremeno dopunjavati mobitel, nego ga pustiti da mu se baterija isprazni ispod 15% i tada puniti do punog kapaciteta. Točnije, najidealnija razina napunjenosti baterije je između 40 i 80%, što će osigurati njezin najduži rok trajanja. Naravno da je ove idealne postotke jako teško održavati, pa svakako savjetujemo da što je moguće češće dopunjavate svoj mobitel i izbjegavate pražnjenje baterije ispod 15%.

Temperature

Osim potpunog pražnjenja, drugi najveći neprijatelj Li-Ion baterija je i temperatura. Točnije, visoka temperatura. Svakako izbjegavajte ostavljanje mobitela na direktnom suncu ili pored izvora visokih temperatura, jer će one također drastično smanjiti vijek trajanja baterije. Tako je Li-Ion baterijama najugodnija temperatura 0 stupnjeva celzijevih. I u tim uvjetima će baterija (ako je ne koristimo) gubiti oko 6% svog kapaciteta godišnje. No, što se te temperature počnu povećavati i ovaj će se postotak povećavati. Tako će na 25°C baterija gubiti 20% kapaciteta godišnje, a pri 40°C čak 35% svog kapaciteta.

Nažalost, osim vanjskih temperatura i sam mobitel može biti veliki neprijatelj bateriji zbog svog zagrijavanja. Zasigurno je većina vas bila svjedokom da se na LTE ili H+ brzini interneta mobitel puno jače zagrijavao, što također dodatno šteti bateriji. Nažalost, u tom segmentu ništa ne možemo napraviti.

Tema koja je također zanimljiva su i bežični punjači. Oni gube veliku količinu energije svojim zagrijavanjem, a obzirom da smo već ranije naučili da je visoka temperatura jako loša za bateriju, postavlja se pitanje koliko su bežični punjači ustvari korisni. Točnije, 70 do 80% energije se pretvara u električnu, dok je 20, odnosno 30% toplina.

Također, ako dulje vrijeme nećete koristiti mobitel, odnosno bateriju, preporuča se punjenje na 40% kapaciteta i odlaganje na hladno mjesto.

U slučaju da se pridržavate gore navedenih savjeta, Li-Ionske baterije su konstruirane na način da im životni vijek traje od 3 do 5 godina. Naravno da će na kraju svog vijeka trajanja one imati puno manji kapacitet nego kada su bile nove, ali bi svejedno trebale i dalje uspješno napajati vaš uređaj.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT