OnePlus 3 vs. Samsung Galaxy S7 Edge vs. LG G5 [Usporedba]

OnePlus 3 vs. Samsung Galaxy S7 Edge vs. LG G5

Opširnu recenziju ubojice flagshipa OnePlus 3, kako mu njegovi tvorci vole tepati, već ste mogli pročitati (i pogledati), a isto tako i recenzije upravo tih flagshipa, koje želi poubijati. To su redom Samsung Galaxy S7Samsung Galaxy S7 Edge, LG G5, HTC 10 i eventualno Xiaomi Mi 5. S obzirom da je prilično teško sve ove uređaje u isto vrijeme uhvatiti na okupu, u ovoj usporedbi OnePlus 3 izravno uspoređujemo sa Samsungom Galaxy S7 Edge i LG-em G5.

Usporedba osnovnih karakteristika

OnePlus 3 vs. Samsung Galaxy S7 Edge vs. LG G5 [Usporedba]

Dizajn, kućište i rukovanje

Kad je dizajn i atraktivnost u pitanju, Samsung ovu bitku u startu dobiva. S Edge modelom teško da ćete ostati neprimijećeni, što zbog njegove zakrivljenosti, što zbog općeg dojma.
OnePlus 3, iako je dizajniran vidljivo bolje od oba svoja prethodnika, ne može se reći da je atraktivniji od Samsunga. Ipak, mnogi će ga zavoljeti zahvaljujući potpuno metalnom kućištu, dok je kod Samsunga od metala samo okvir, a pozadina od stakla. No to konkretno znači da će Samsung biti znatno manje otporan na padove i potencijalna oštećenja.

LG također donosi metalno kućište, ali upotrijebljena legura aluminija ne ostavlja takav dojam, pa imate osjećaj da je plastičan. Problem ovog kućišta je veća osjetljivost na ogrebotine nego kod OnePlusa 3, ali s druge strane manje od staklenog Samsunga. LG zato ovdje zauzima zadnje mjesto jer se ne može pohvaliti ni dizajnom kao takvim.

Što se ležanja u ruci tiče, osjećaj je podjednak. Najveći problem predstavlja vrlo klizavo kućište OnePlusa 3. Ako za njega ne kupite barem silikonsku maskicu, opasnost od klizanja iz ruku je ogromna. Kod LG-a i Samsunga to nije slučaj, ali u svakako savjetujemo da i njih po mogućnosti zaštitite.

Što se Samsungovih Edge modela općenito tiče, do sada smo mogli zaključiti da onoliko koliko su dobili na atraktivnosti, toliko su otprilike izgubili na ergonomiji. Naime, zakrivljeni zaslon prilično je nepraktičan i mnogima će trebati dosta treninga za njegovo držanje, odnosno hvatanje. Tek nadolazeći Galaxy Note 7 donosi manju zakrivljenost zaslona, ali i simetričnu zakrivljenost stražnjeg ruba, što obećava lakše rukovanje i ukupno bolju ergonomiju.

Čitači otisaka prstiju su odlični kod sva tri modela, dakle iznimno brzi i precizni. Jedina je razlika što ga je LG smjestio na poleđinu ispod kamere, dok se kod Samsunga i OnePlusa nalaze sprijeda na fizičkoj Home tipki. Osobno smatram da je potonja varijanta bolja jer se uređaj može otključavati palcem, kažiprstom ili bilo kojim drugim, dok su vam na poleđini mogućnosti ograničene na kažiprst.

Zaslon

IMG_6953 copy

U startu trena reći da u ovoj bitci definitivno pobjeđuje Samsung. No to ne znači da su zasloni OnePlusa i LG-a loši, dapače, već samo to da je Samsungova Super AMOLED tehnologija na osjetno višoj razini, i konkurenciji uvijek bježi za cijelu generaciju.

OnePlus je ove godine također prešao na AMOLED, napustivši IPS LCD, no prikaz na njegovom zaslonu još uvijek nije na razini koju nudi Samsung, iako je sam po sebi izvrstan. Samsung očito ima nekog asa u rukavu, i do sada mu se po tom pitanju nitko nije uspio približiti. Ovdje moramo napomenuti da to više nije pitanje ukusa i «prenaglašenosti» OLED boja, jer se njihov prikaz softverski može podesiti. OnePlus sa svojim AMOLED-om nije uspio dostići Samsunga, ali mu se dosta približio i ponudio daleko bolje iskustvo od prethodnika.

LG i dalje ostaje vjeran IPS LCD-u, za kojeg, naravno, ne možemo reći da je loš. Zaslon ovog uređaja je izvrstan, ali u okvirima koje mu dopušta njegova tehnologija. AMOLED je u novijim generacijama sazrio i u principu nudi bolji doživljaj od LCD-a.

Na kraju možda treba dodati da zakrivljenost rubova Samsungovog zaslona može rezultirati malčice iskrivljenim oznakama ili slovima na rubu i općenito manjom iskoristivom površinom za prikaz. Iako će se sadržaj prikazati u cjelini, ipak ga je prirodnije vidjeti na ravnom zaslonu.

Treba primijetiti da Samsung i OnePlus imaju 5,5,a LG G3 5,3-inčni zaslon. Razlika nije velika, ali oni kojima je uvijek malo prostora, mogli bi prigovarati na ova 0,2 inča u dijagonali manje, ali i uračunati da će iskoristiva površina biti dodatno smanjena zbog softverskih tipki. Naime, Samsung sadrži kapacitivne, dok OnePlus nudi mogućnosti izbora, dakle možete koristiti ili zaslonske, ili kapacitivne ispod zaslona.

Always On zaslon na Samsungu je uočljiviji, dakle sadržaj je lakše uočiti, no ne sadrži obavijesti svih aplikacija, već samo za pozive i poruke. LG-ev je malo manje uočljiv, ali su podržane i neke druge obavijesti, poput Gmaila.

Hardver i performanse

Ovdje nema puno filozofije. Sva tri modela raspolažu s trenutno najjačim dostupnim hardverom. OnePlus 3 i LG pokreće Qualcommov Snapdragon 820, a Samsung njihov vlastiti Exynos 8890, koje se pokazao za dlaku boljim. Istina, ovo se ne će primijetiti ni kod igranja igara, ni kod rada s bilo kojom aplikacijom, ali hoće npr. kod snimanja 4K videa, jer je ono kod Snapdragona ograničeno na ispod 10 minuta, dok Exynosa ne postoji, odnosno možete snimati dok ne napunite memoriju.

Samsung i LG raspolažu s 4 GB RAM-a, što je u ovom trenutku maksimumom kojeg Android OS može optimalno iskoristiti. Naime, vidjeli smo da 6 GB RAM-a kod OnePlus 3 baš i nisu u potpunosti iskoristivi i da su više poslužili kao marketinški trik. Naravno, ovo opet ne znači da u budućnosti 6 GB neće biti bolje od 4, ali to u ovom trenutku nije slučaj. Dakle, razlike u performansama nema i ako su vam one prioritet, sasvim je svejedno kojeg ćete od ova tri modela izabrati, osim u slučaju spomenutog snimanja 4K videa.

Kad je pohrana u pitanju, OnePlus 3 dolazi samo u varijanti sa 64 GB interne memorije, što je u startu prednost. Samsung kreće s 32 GB, a 64 GB verziju morate dodatno platiti, dok LG nudi samo 32 GB verziju. S druge strane, ako vam na Samsungu ili LG-u ponestane prostora, tu su utori za memorijske kartice, dok OnePlus 3 takvu opciju ne poznaje.

Na kraju ovog odjeljka dodajmo i to da Samsung koristi stari microUSB standard za povezivanje kabelom i punjenje, dok LG i OnePlus imaju USB-C. Važno je napomenuti da OnePlus 3, ako je naručen iz EU skladišta, podržava sve europske frekvencije, a ako kupite kineskog, možda ostanete bez podrške za 3G 900 MHz i 4G 800 MHz spektre, koji se HT i Vipnet koriste izvan gradova, dok ih Tele2, prema našim saznanjima, u ovom trenutku ne koristi.

Softver i sučelje

Svaki od ova tri uređaja donosi vlastitu nadogradnju sučelja. Samsung i LG su osnovni Android 6.0 prilično izmijenili, odnosno prilagodili nekim svojim vizijama kako bi sučelje trebalo izgledati. Samsungov TouchWiz je godinama bio kamen spoticanja, jer je u nekim starijim modelima bio loše optimiziran, što je znalo rezultirati zapinjanjem. No ipak, u zadnje dvije godine je vidno napredovao. Očišćen je od viška koda i sada radi besprijekorno, osim eventualno na najjeftinijim, odnsono hardverski slabijim modelima.

LG je posljednjih godina vrlo često mijenjao dizajn svoje nadogradnje sučelja, ali i same funkcije unutar nje. U najnovijoj verziji uslijedilo je dodatno čišćenje viška aplikacija, ali i dalje je moguće pronaći duplikate, kao što su npr. dvije aplikacije za glazbu i dvije galerije. Otprilike isto vrijedi i za Samsung, koji donosi dva Internet preglednika, a obojica imaju npr. Facebook aplikaciju i razne messengere koje ne možete izbrisati. Dakle, kod oba modela je pohvalo čišćenje, ali moglo se i bolje.

OnePlus 3, s druge strane donosi tzv. Oxygen OS, koji zapravo nije ništa drugo nego čisti Googleov Android s par dodatnih funkcija i stavki u izborniku sučelja. Sve ostalo odgovara sučelju na Googleovim Nexusima, s tim da su dodane neke funkcije koje na Nexusima mnogima nedostaju, kao npr. mogućnost zamjene pozicija back i multitasking tipke.

Iako je najčišći Android preduvjet za najbolje optimizirano sučelje, što jamči brzinu i fluidnost, LG-eva i Samsungova nadogradnja sada nude slična iskustva. S druge strane, LG i Samsung u svojim sučeljima nude vidno veće mogućnosti personalizacije i ostalih podešavanja. Pobjednika u ovoj kategoriji nema, dakle sve će se svesti na stvar ukusa i naviku.

Kamera

Kao što ste u specifikacijama mogli pročitati, ali i zasebnim recenzijama svih triju modela, OnePlus 3 dolazi sa 16 MP kamerom, Samsung Galaxy S7 Edge 12 MP, a LG G5 s dvije kamere, od kojih jedna ima senzor od 16, a druga 8 MP.

OnePlus 3 ovdje dolazi s najjednostavnijim rješenjem, dakle klasičnim senzorom s f/2.0 otvorom blende, dok Samsung ima nešto manje piksela, ali mu je zato senzor fizički veći i koristi napredniji sistem fokusiranja. Možda najveća prednost Samsungove kamere je f/1.7 otvor blende, koji u tamnijim uvjetima puno bolje «vidi» od OnePlusovog.

LG ovdje koristi potpuno drukčiji pristup. Donosi sistem dviju kamera, s tim da je ona manja širokokutna. Naime, u izborniku kamere moguće je birati između ova dva načina, ovisno o tome što želite fotografirati. LG ima manji otvor blende od Samsunga, tj. f/1.8, što je ipak više od OnePlusa 3. Ono što LG G5 izdvaja iz skupine, jesu ručne kontrole koje su naprednije od Samsungovih, dok je OnePlus ovdje definitivno najslabiji. LG G5, kao modularni uređaj, nudi i mogućnost umetanja dodatka za lakše fotografiranje, no u Mislavovom osvrtu smo vidjeli da neke veće koristi od njega nema. Iako sva tri uređaja proizvode izvrsne fotografije, oni koji posebnu pažnju pridaju ovoj stavci, svakako će uočiti razliku.

Dakle, usporedba fotografija odrađena je na klasičan način – u automatskom načinu. Treba imati na umu da se ručnim postavkama u određenim uvjetima fotografije mogu dodatno poboljšati, što će opet ovisiti o vašem fotografskom znanju i iskustvu.

Danje svjetlo 1

OnePlus:

OP3 dan 1 copy

Samsung:

Samsung dan 1 copy

LG:

LG dan 1 copy

U idealnim uvjetima, dakle pri danjem svjetlu, sve tri kamere nude približno istu kvalitetu, ali kad se malo bolje zagledate, primijetit ćete da koriste različite algoritme za obradu boja. Samsung nudi iznimno oštru sliku, možda čak i preoštru, no mnogima će se upravo takva najviše svidjeti. Isto tako, OnePlus prikazuje donekle prirodnije boje od Samsunga, jer more na ovoj slici realno zelenije nego što to Samsung želi prikazati. Nebo se, pak, doima više plavim samo zbog šireg kuta kojeg objektiv hvata, kao i odnosa stranica.

LG se ovdje nalazi negdje u sredini, što je možda i najbolje, dakle oštrina nije upitna, ali su boje možda malo prirodnije. Ovdje naglašavam da se sve ovo može razlikovati od situacije do situacije, dakle o kombinaciji boja, izvoru svjetlosti i ostalim faktorima. Ono što je također vidljivo je slabiji dinamički raspon.

Danje svjetlo 2

OnePlus:

OP3 Dan 2 copy

Samsung:

Samsung dan 2 copy

LG:

Samsung dan 3 copy

Na drugom primjeru vidimo još veću razliku. Motiv je snimljen samo desetak metara dalje i iz druge perspektive, dakle izmijenjen je i izvor svjetla (sunca). OnePlus je potamnio fotografiju, dok se Samsung i LG nisu predali, jer je njihov algoritam ipak shvatio da se radi o praktički istim uvjetima. Samsungova slika se i dalje čini izoštrenijom i malo svjetlijom od LG.-eve, za koju opet možemo reći da predstavlja najprirodnije boje. Moram napomenuti da sam sve ukućane pitao koja im je od ovih fotografija najbolja, i svi su prstom uprli u Samsungovu. Sasvim očekivano, što mogu pripisati velikoj izoštrenosti, ali i općenito osvijetljenosti.
S druge strane, Samsung ovdje treba osvojiti još bod zbog najbržeg fokusa, a time i okidanja.

Danje svjetlo 3

OnePlus:

OP 3 Dan 3

Samsung:

Samsung Dan 3

LG:

LG Dan 3

Na trećem primjeru vidimo prenaglašenost boja Samsungove fotografije (trava je nerealno zelena), ali i općenito bolju osvijetljenost, odnosno iskorištenost svjetlosti, budući da je motiv snimljen po oblačnom vremenu. LG opet upada negdje u sredinu, s dosta velikom oštrinom, ali realnijim bojama od Samsungovih. OnePlus ovdje nije previše potamnio fotografiju, ali se vidi da je manje oštra.

Zatvoreni prostor (umjetno osvjetljenje)

OnePlus:

OP3 zatvoreni prostor copy

Samsung:

Samsung zatvoreni prostor copy

LG:

LG zatovreni prostor copy

Kako pada jakost osvjetljenja, tako raste šum na OnePlusovim fotografijama. Jasno, raste i na Samsungovim i LG-evim, ali zbog većeg otvora blende, vidljivo manje. Samsung opet ima najoštriju i najsvjetliju fotografiju, čak iznenađujuće dobru s obzirom za osvijetljenost ambijenta. LG ovdje možda daje malo prirodnije boje od Samsunga, ali je fotografija ipak nešto tamnija, možda čak i previše. Štoviše, u ovim uvjetima LG produljuje vrijeme fokusiranja, pa tako i okidanje traje nešto dulje.

Noć 1

OnePlus:

IMG_20160817_205721 copy

Samsung:

20160817_205755 copy

LG:

20160105_060901 copy

Iskreno, u ovoj konkretnoj situaciji, očekivao sam puno lošiji rezultat OnePlusa. Fotografija je iznenađujuće svijetla, no ipak ne toliko oštra kao Samsungova, jer je opet presudio veći otvor blende. LG, uz sve to dodatno povisuje ISO vrijednost, zbog čega fotografija izgleda još svjetlija, ali se istovremeno povećao šum.

Na LG-evoj fotografiji možemo vidjeti plavičasti ton neba (oko 21:00), što možemo zahvaliti većem otvoru bende, no ljudskom oku nebo je u ovoj situaciji realno crno. Samsung ima još veći otvor blende, pa biste očekivali još plavije nebo, no prikazao ga je crnim isključivo zahvaljujući algoritmu za obradu slike. Zbog ove igre parametara, nastradao je kontrast, pa tako možemo vidjeti da se vrba skoro stopila s nebom, dok se kod LG-a ipak vidi oštrija granica, iako je opća oštrina cijele slike zapravo manja.

Noć 2

OnePlus:

OP3 Noc 2 copy

Samsung:

Samsung Noc 2 copy

LG:

LG Noc 2 copy

Dvadesetak metara dalje, imamo jedan potočić koji nije praktički ničim osvijetljen, ako zanemarimo udaljene ulične lampe. OnePlus ovdje definitivno gubi bitku, jer se njegov otvor blende ne može mjeriti s onim kod Samsunga i LG-a. Mnogi detalji jednostavno nisu vidljivi i u ovakvim uvjetima će uvijek davati lošije rezultate.

U dvoboju koji je preostao, očito možemo vidjeti prednost Samsungovog f/1.7 otvora, nasuprot LG-evom f/1.8. Njegov Dual Pixel način fokusiranja se i ovdje pokazao bržim, jer za okidanje nije potrebno ništa više od uobičajenog, dok je LG uglavnom tražio više vremena i mirniju ruku.

Mrak – bljeskalica

OnePlus:

OP3 Bljeskalica copy

Samsung:

Samsung Bljeskalica copy

LG:

LG Bljeskalica copy

Samsung i LG dolaze s dvotonskim LED bljeskalicama, dok OnePlus sadrži jednostruku. Iz priloženog se vidi da mu to ne predstavlja veći problem, iako su njegove fotografije u ovim uvjetima realno lošije kvalitete. Uz manju oštrinu i veću dozu šuma, imamo i smanjenu količinu detalja. Samsung je opet malo više naglasio boje, pa će njegova fotografija svakako izgledati atraktivnije, dok LG opet nudi prirodnije boje.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Selfie

Iako ni ovdje nema presudne razlike, vidimo da fotografirajući iz blizine, OnePlus 3 ne fokusira baš najbolje. Previše je naglasio pozadinu, dok je lice ostalo malčice zamućeno u odnosu na Samsung i LG.

1080p Video

OnePlus

Samsung:

LG:

Noćni video

OnePlus

Samsung:

LG:

4K video

OnePlus

Samsung:

LG:

Sva tri uređaja imaju mogućnost snimanja videa do 4K rezolucije, s time da samo Samsung u tom slučaju nema ograničenje od 10 minuta, i to zahvaljujući njegovom Exynos procesoru. Sve tri kamere su optički stabilizirane, a što se same kvalitete tiče, ona odgovara onoj na fotografijama. Dakle, OnePlus će snimiti objektivno lošiji noćni video od Samsunga i LG-a, a razlika između njih dvojice očitovat će se samo u pokojem detalju.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da OnePlus 3 od sve trojice ima objektivno, u nedostatku boljeg izraza, lošiju kameru od Samsunga Galaxy S7 Edge i LG-a G5. Naime, OnePlusova kamera uopće nije loša, dapače, ali očito nije na razini ovogodišnjih flagshipa koje želi ubijati. Znači, razlika postoji, ali ipak nije tolika da bi bila presudna, a pogotovo ne da bi cijeli uređaj koštao dvostruko više.

Samsung Galaxy S7 Edge i LG G5 zasigurno imaju ponajbolje kamere ove godine, a u usporedbi s njima dvojicom, vidjeli smo da je i HTC 10 u istoj kategoriji. OnePlus 3 ih zapravo odlično prati, čak i iznenađujuće dobro, jer sam iskreno, očekivao i gori rezultat.

Baterija

Od današnjih top modela smartfona iluzorno je očekivati više od jednog dana autonomije, pogotovo ako ste zahtijevan korisnik, a su upravo oni potencijalni kupci ovakvih uređaja. U tom slučaju je sasvim normalno da nećete ovisiti samo o bateriji smartfona, već ćete sa sobom vjerojatno nositi i nekakav power bank, ako ne i punjač.

Samsung dolazi s najjačom baterijom (3600 mAh) i definitivno je pobjednik u ovoj kategoriji. OnePlus 3 dolazi sa svojih 3000 mAh pada na drugo mjesto, iako za prvoplasiranim ne zaostaje puno, vjerojatno zbog manje rezolucije zaslona. LG raspolaže s 2800 mAh, što je za jedan ovakav uređaj realno malo, te će zbog toga češće tražiti punjač od ove dvojice. S druge strane, ovaj uređaj raspolaže utorom u kojeg možete umetnuti vanjski bateriju, no ne vjerujem da će biti puno onih koji će se u to upuštati.

Sva tri uređaja imaju podršku za brzo punjenje, s tom razlikom da Samsung nudi i bežično (indukcijsko), koje je isto samo po sebi brzo, odnosno ako koristite originalni punjač, puno je brže od ostalih bežičnih punjenja.

Zaključak

IMG_6935 copy

Kako god okrenemo ovu usporedbu, OnePlus 3 je definitivno best buy, jer dolazi po neusporedivo manjoj cijeni od druge dvojice. Vidjeli smo da ga iz EU skladišta možete naručiti za 399 eura, dakle nešto manje od 3000 kuna, dok najniža cijena Samsunga Galaxy S7 koju smo pronašli u domaćim trgovinama iznosi oko 5500,00 kuna. Naravno, radi se o modelu s 32 GB interne memorije, dok onog sa 64 GB treba pod povećalom tražiti, i u startu će biti dodatno skuplji. LG-u G5 je nakon prodaje cijena relativno brzo pala i sada ga možete nabaviti za 3900 kuna.

Dakle, ako vam je budžet ograničen, izbor je OnePlus 3, koji skoro ni po čemu ne zaostaje za Samsungom i LG-em. Oni koji izbjegavaju «Kineze» vjerojatno nisu dovoljno upućeni, jer ovaj uređaj nije lošije izrađen, niti se doima manje kvalitetnim. Vidjeli smo da raspolaže čak i jačim hardverom od ove dvojice, jedino za kameru možemo reći da je za nijansu slabija.

Samsung će se na prvi pogled svidjeti većini, i to zbog zaista atraktivnog zaslona. Ne samo zbog njegove zakrivljenosti, već i samog prikaza koji je superioran ovoj dvojici. S druge strane, tanki metalni rub je manje praktičan za rukovanje, a stakleno kućište je manje otporno na oštećenja, tako da ćete ga morati više paziti nego što je to slučaj s LG-em OnePlusom.

Dakle, OnePlus 3 je prvi izbor onima s ograničenim budžetom, ali i svima onima koji za mobitel ne žele dati prosječnu hrvatski plaću (u slučaju Samsunga). S druge strane, Samsung i LG su zvučnija imena, a imaju i servisnu podršku u Hrvatskoj, dok ćete OnePlus u slučaju reklamacije vjerojatno morati slati u jedno od njihovih EU skladišta.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT