OnePlus 5 vs. Samsung Galaxy S8 Plus. Kojeg odabrati? [Usporedba]

OnePlus 5 je predstavljen prije nekoliko tjedana i ubrzo nakon toga krenuo u prodaju. Prije par dana je bila gotova i naša opširna recenzija, a sada donosimo izravnu usporedbu sa Samsungom Galaxy S8 Plus, kao jednim od flagshipa s kojima se želi nadmetati.

U ovoj izravnoj usporedbi fokusirat ćemo se na najvažnije stavke, odnosno razlike između ova dva uređaja, što uključuje i izravnu usporedbu kamera. Svaka stavka će na kraju dobiti pobjednika, no to vas ne treba zavarati. Naime, ocjene nema smisla zbrajati i dijeliti, te po tome zaključiti koji je uređaj bolji, jer nisu sve osobine jednako vrijedne.

Svrha ove usporedbe je isključivo iznošenje objektivnih razlika, koje nekome mogu biti vrlo bitne, a nekom drugom ne. Na svakom je da sam odredi koja mu je stavka, odnosno funkcija važnija, koja presudna, i može li neku od njih žrtvovati kako bi dobio neku treću.

OnePlus 5
Samsung Galaxy S8 Plus

154.2 x 74.1 x 7.3 mm, 153 g
159,5 x 73,4 x 8,1 mm, 173 g

5,5” AMOLED 1080p 16:9
6,2” Super AMOLED QHD, 2:1

Qualcomm Snapdragon 835
Samsung Exynos 8895

6/8 GB RAM-a
4 GB RAM-a

64/128 GB interne memorije
64 GB interne memorije

3300 mAh baterija
3500 mAh baterija

Cijena 3700 kn 6/64, 4200 kn 8/128
Cijena oko 6000 kuna

Posebnosti OnePlusa

OnePlus donosi fizički prekidač s tri pozicije za podešavanje načina dojave poziva, obavijesti i ostalih zvukova, odnosno vibracija. Vrlo korisno i odlično izvedeno. Samsung, s druge strane, isto ima fizičku tipku, ali ona je namijenjena samo pokretanju inače ne baš upotrebljivog Bixby osobnog asistenta.

Dual SIM sustav je sam po sebi komparativna prednost u odnosu na bilo koji single SIM uređaj, pa tako i Galaxy S8 Plus. Istina, ukidanjem naplate EU roaminga potreba za kupovinom druge SIM kartice se smanjila, ali uvijek postoji određeni broj onih koji usluge dvaju operatera koriste i unutar vlastite zemlje.

OnePlus dolazi u verziji s 64 ili 128 GB interne memorije, a Samsung samo u 64 GB.

Posebnosti Samsunga

Ono što OnePlus nema je otpornost na vodu i prašinu, odnosno barem IP certifikat, iako je vodstvo kompanije naglasilo da je uređaj otporan na prskanje, što je, dakako, daleko od Samsungovog IP68 certifikata.

Druga stavka koju OnePlus nema je skener šarenice oka. U recenziji Galaxyja S8 Plus vidjeli smo da ga je Samsung vidno poboljšao i da je sada, za razliku od onog na Noteu 7, ipak upotrebljiv. Jasno, i ovdje ćete u određenoj mjeri morati izvježbati pokret i poziciju, no to ne bi trebalo predstavljati problem.

Treća stavka je Always On zaslon. Ovu funkcionalnost ne treba posebno opisivati. Vrlo je zgodno u svakom trenutku imati dostupne informacije poput vremena, datuma i obavijesti, uz minimalnu potrošnju energije.

Utor za memorijske kartice je još jedna objektivna prednost Samsunga koju ne treba posebno obrazlagati. Koliko god OnePlus imao interne memorije, mogućnost baratanja memorijskim karticama svakako je prednost.

OnePlusovo prodajno pakiranje sadrži samo punjač, dok Samsung, druge strane, donosi iznimno kvalitetne AKG slušalice, čija je cijena inače oko 100 eura.

Reda radi, spomenimo i mali senzor jačine pritiska na donjem dijelu zaslona, koji služi kao home tipka i za otključavanje zaslona, kao i brojač otkucaja srca, koji baš i nije precizan, te kao takav neusporediv s HR monitorima koji prate otkucaje u stvarnom vremenu.

Dizajn

Ovdje nema puno mudrosti. Samsung odnosi pobjedu u kategoriji dizajna iz više nego očitih razloga. OnePlus je besramno kopirao iPhone 7 Plus i tako u startu izgubio utrku u ovoj kategoriji, a čak i da je odabrao neki drugi dizajn, opet bi vjerojatno izgubio, jer je Samsungov daleko ispred većine.

Kućište i rukovanje

Ovdje stavri nisu tako jednostavne. S OnePlusom 5 je u principu lakše rukovati iz razloga što je ipak malo kraći, ali ne treba zaboraviti da je njegov brušeni aluminij klizaviji od Samsungovog stakla. S druge strane, ako uređaj ipak ispadne na pod, vjerojatnost da će pretrpjeti štetu je neusporedivo veća kod Samsunga, jer je zakrivljeni zaslon u velikoj mjeri izložen oštećenjima, čak i ako se nalazi u silikonskoj maskici.

Naravno, kod oba uređaja je preporuka da hi koristite s bilo kakvim vidom zaštite. U tom slučaju veće razlike u manipulaciji i ergonomiji nema, osim što će Samsung i dalje biti izloženiji oštećenjima, a izmjena njegovog zaslona će vas koštati jako puno.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je rukovanje ravnim zaslonom OnePlusa ergonomičnije od zakrivljenog na Samsungu, kod kojeg i sadržaj na samim rubovima u nekim slučajevima zna «iscuriti» preko ruba.

Pobjedu odnosi OnePlus, ali ona nije tako čista kao Samsungova po pitanju dizajna.

Zaslon

Ovo je još jedna stavka u kojoj je Samsung pobjeđuje sve, pa i OnePlus. Samsungov Super AMOLED jednostavno nema konkurenciju, osim ako baš preferirate IPS, kojih također ima jako dobrih. OnePlus također donosi AMOLED zaslon, koji je, budimo fer, izvrstan, no Samsungov će uvijek biti za nijansu bolji. Ovdje mislim isključivo na prikaz, oštrinu, boje i općenito dojam, dok su rezolucija i odnos stranica potpuno druga priča. QHD rezolucija, kakva je na Samsungu, općenito nema puno smisla, osim ako ga koristite u nekom od VR uređaja, tako da je OnePlusovih 1080p sasvim dovoljno.

Isto tako treba znati da 6,2 inča, koliko mjeri Samsungova dijagonala, zapravo i ne podrazumijeva linearno veću zaslonsku površinu, budući da je odnos stranica 2:1. Naime, što je zaslon izduženiji, veća je i dijagonala, ali ne nužno i površina, tako da je Samsungov 6,2” zaslon za otprilike centimetar i pol dulji od OnePlusovog 5,5”, dok je širina približno ista.

Sve u svemu, Samsungov zaslon je superiorniji, dakle odnosi pobjedu, ali je zbog zakrivljenosti i osjetljiviji na oštećenja, što će neki ubrojiti pod nedostatke.

Čitač otisaka prstiju

Osim što se kod OnePlusa čitač otisaka prstiju nalazi na logičnoj poziciji, brži je i precizniji od Samsungovog, koji je ionako nebulozno smještan, tako da je ovdje prilično jasno tko odnosi pobjedu. Napomenuo bih još i to da je Samsungov čitač lakše napipati ako koristite zaštitnu maskicu, jer tada prst otprilike zna gdje treba pritisnuti, no dodatni problem je što ćete u tom napipavanju često dotaknuti leću kamere i uprljati ju.

Hardver i povezivanje

Europska verzija Samsunga Galaxy S8 Plus pokretana je Exynosom 8895, koji performansama odgovara Snapdragonu 835, kojeg nalazimo u OnePlusu 5. Uostalom, američka verzija S-osmica je također pokretana ovim procesorom, tako da možemo reći da je u ovoj katgoriji rezultat izjednačen.

Kad je u pitanju RAM, OnePlus 5 sa svojih 6, odnosno 8 GB, odnosi pobjedu, ali samo u marketinškom smislu, jer više od 4 GB, realno, upitne iskoristivosti. OnePlus tako može zadržati više aplikacija u RAM-u od Samsunga, no upitno je koliko od toga možete imati koristi, budući da i u 4 GB bez problema stane sasvim dovoljan broj aplikacija.

Malu prednost možemo vidjeti u 128 GB verziji OnePlusa 5, jer Samsung na EU tržištu trenutno nudi samo 64 GB verziju. S druge strane, sadrži utor za memorijske kartice, što je OnePlusu nepoznanica. Ovaj zato ima dva utora za SIM kartice, što će cijeniti oni koji često putuju ili jednostavno koriste usluge dvaju operatera.

Ovdje, dakle, možemo vidjeti koliko svaka pojedina stavka igra ulogu različitim profilima korisnika, zbog čega se stvar ne cijela stvar može banalizirati i tvrditi da je uređaj A bolji ili lošiji od uređaja B. Ako vam je Dual SIM sustav presudna stavka, nećete ni razmišljati o Samsungu. S druge strane, nekome će nedostatak utora za memorijske kartice biti deal-breaker, pa OnePlus u startu odbaciti.

Vanjski zvučnik, povezivanje i kvaliteta poziva

Oba uređaja nude sve uobičajene načine povezivanja i protokole. Kod oba je moguće koristiti bežično i kabelsko povezivanje putem USB-C utora, no Samsung nudi najnovije USB 3.1 brzine prijenosa podataka, dok je OnePlus ostao na starom USB 2.0 standardu. Ova stavka ne bi trebala biti presudna, osim ako na s uređaja i na uređaj na dnevnoj bazi prebacujete oveću količinu podataka. Kvaliteta poziva, dakle prijem signala i jačina zvuka u telefonskoj slušalici, podjednake su kvalitete. OnePlus ima za dlaku jači vanjski zvučnik.

Softver

Ovo je dio zbog kojeg osobno biram OnePlus. Nudi čist i jednostavan Android s dodatkom vrlo korisnih funkcija i minimumom bloatwarea. Rezultat je nevjerojatno brz i ugodan rad na sučelju čistom k’o suza.

Nije ni Samsungovo sučelje toliko loše da bi smo ga u startu odbacili, ali je općenito lošije optimizirano. Nakon dužeg usporednog igranja jednim i drugim uređajem, počinje se osjećati razlika. OnePlus jendostavno radi brže i uglađenije. Kao što sam već rekao, nije Samsungovo sučelje loše, ali je vidljivo da robuje imperativu ostavljanja vlastitog traga, što samo po sebi ne bi bilo problem da je softver optimiziran.

Štoviše, Samsung je na S8 donio i osobnog asistenta Bixby, koji čak ni na engleskom jeziku nije baš upotrebljiv, ali zato zauzima prostor, kao i fizičku tipku koju je nemoguće reprogramirati.
Istina, ima i Samsung korisnih dodataka, ali ukupnu pobjedu na području softvera ipak odnosi OnePlus, koji nudi ukupno bolje iskustvo.

Kamera

Detaljnije opise kamera svakog pojedinog uređaja i njihovih mogućnosti pročitajte u zasebnim recenzijama Galaxy S8 Plus i OnePlus 5. Ovdje ćemo se fokusirati na razlike među njima, pokušati odrediti njihove mane i prednosti, te usporediti rezultate.

OnePlus 5:

16 MP, 1/2.8”, 1,12 µm f/1,7, 24 mm, EIS
20 MP, 1/2.8”, 1,0 µm, f/2,6, 36 mm, 1,6x zoom

Samsung Galaxy S8 Plus:

12 MP, 1/2.5”, 1,4 µm, f/1,7, 26 mm, OIS

OnePlus ove godine donosi dvostruku kameru po uzoru nas iPhone 7 Plus. Svrha takve kamere je postizanje «optičkog» povećanja, tj. zooma, ali i bokeh efekta kombiniranjem dviju leća s različitim točkama fokusa.

Ovdje moramo ispraviti neke tvrdnje. Naime, u ovoj kameri ne postoji klasično optičko povećanje kao u fotoaparatima, već se postiže drugom lećom, koja je uskokutna, što u odnosu na primarnu (širokokutnu) stvara dojam da je objekt u tražilu bliže. Ukupna kvaliteta slike zbog toga se ne gubi, barem ne do 1,6x. Naime, ostatak povećanja do deklariranih 2x, ostvaruje se softverski.

Samsung je u ovdje ostao vjeran tradiciji, i u S8 Plus ugradio jednu (ali vrijednu) kameru. Možda se nije htio previše zamarati trendovima, a možda svoju verziju dvostruke kamere nije stigao razviti do kraja, na što upućuju glasine da će ju imati nadolazeći Note 8.

Odmah recimo da ova razlika u megapikselima nema presudan utjecaj na konačni rezultat. Manjak piksela Samsung u neku ruku nadoknađuje fizičkom veličinom senzora, time i piksela. Veći senzor i njegove ćelije osiguravaju primitak više svjetla, pa je tako ova kamera u startu u prednosti na OnePlusovom, koja ima isti otvor blende (f/1.7) kao Samsungova.

Fotografije koje uspoređujemo snimljene su u automatskom načinu, budući da je on najčešći kojeg ćete koristiti. Odabirom ručnih postavki svaki od ovih rezultata se, ovisno o situaciji, može donekle poboljšati, ali većeg odstupanja nema.

Idealni uvjeti

 

Ovdje vidimo da obje fotografije obiluju detaljima i daju otprilike jednako vjerne boje. Detaljnijim pregledom vidi se da su kod Samsunga malčice zasićenije (nebo), što u konačnici možda ostavlja bolji dojam, ali ne znači nužno da su realne. Kad ovu fotografiju zumiramo, primijeti se manjak megapiksela u Samsungovoj, što rezultira višim stupnjem pikselizacije.

Hladovina

Ovdje je situacija općenito ista kao u prethodnom slučaju, no Samsungova kamera iskorištava veći senzor i prima više svjetla, tako da je razlika na zumiranim detaljima manja nego u idealnim uvjetima. Ovome je kumovao i veći ISO kod OnePlusa, kao i kraće vrijeme ekspozicije.

Zatvoreni prostor, umjetno osvjetljenje

Ovdje kod obje fotografije vidimo veliku količinu detalja, no pri povećanju, odnosno zumiranju, OnePlus malo izgubi na oštrini. Samsung, usprkos manjem broju piksela, uspijeva zadržati razinu skoro kao u idealnim uvjetima. Razlog tome dijelom leži u fizički većem senzoru koji u startu prima više svjetla, ali i nešto duljem trajanju ekspozicije, što je smanjilo potrebu za podizanjem ISO vrijednosti.

Zatvoreni prostor, loši uvjeti

Ovdje vidimo da Samsung donosi manje osvijetljenu fotografiju, a razlog tome leži u činjenici što je OnePlus podigao ISO na čak 4000, no povećanje šuma se primijeti samo tek zumiranju fotografije i to na sitnijim detaljima. Zbog toga ni ne treba napominjati da ova fotografija nije realna, ali Bože moj, tko još ne voli dobro osvijetljenu fotografiju? Samsungova automatika ISO diže tek u malo težim uvjetima, odnosno kad je to baš potrebno.

Noć 1

Ovdje vidimo noćne fotografije osvijetljenih objekata. Na prvi pogled razlike nema, osim ako fotografiju zumirate. Tada ćete vidjeti da je OnePlusova fotografija u detaljima zrnatija. OnePlus ima kraće vrijeme ekspozicije (1/17s), dok je Samsung stao na 1/10s. Ono što u OnePlusovoj fotografiji podiže zrnatost u detaljima je ISO vrijednost od 3200, dok se Samsung zadovoljava s 400.

Noć 2

Ovdje na prvi pogled nema vidljive razlike, no ako fotografiju zumirate, Samsung je vidljivo uspio održati puno veću količinu detalja. Razlog tome je ponovo dizanje ISO vrijednosti od strane OnePlusa, što Samsungu očito nije potrebno. Bilo bi bolje da je OnePlus ovdje iskoristio potencijal velikog otvora blende, no očito su se odlučili za ISO, što u konačnici i nije tako loše, osim kad se zumira, kad do izražaja dolazi povećanje šuma.

Noć 3

Tek na ovom primjeru do izražaja dolaze bolje karakteristike Samsungove kamere. Istini za volju, radi se o iznimno lošim uvjetima, gdje je OnePlusova fotografija zapravo realnija, ali je Samsung za razliku od njega, vrlo dobro iskoristio sve potencijale i ponudio objektivno bolju sliku. Naime, OnePlus u automatskom načinu okida s ekspozicijom u trajanju od 1/17 sekunde, a Samsung sa 1/6. OnePlusu ovdje ni dizanje ISO vrijednosti na 9600 nije pomoglo, dok Samsungu za bolju fotografiju ne treba više od 1600.

Bljeskalica

Ovdje nema puno mudrosti. Objekti u mraku su jednako dobro osvijetljeni, a jedina razlika je u načinu obrade boja, gdje su Samsunogve malčice gladnije.

Selfie

Video

Samsungova kamera donosi odličnu optičku stabilizaciju (OIS), dok OenPlus koristi softversku, odnosno elektroničku (EIS). Iako je optička stabilizacija sama po sebi prednost, OnePlusova softverska za njom zapravo i ne zaostaje. Mala razila se možda i može primijetiti na videu snimljenim za vrijeme hoda, no daleko je od presudne. Isto vrijedi i za dnevnu i za noćnu.

Problem kod OnePlusa je taj što stabilizacija ne radi pri snimanju 4K videa. Samsunogva optička radi savršeno, ali softver zna malo prenaglasiti boje.

OnePlus 5 1080p dan

Samsung Galaxy S8 Plus 1080p dan

OnePlus 5 stabilizacija dan

S8 Plus stabilizacija dan

OnePlus 5 stabilizacija noć

S8 stabilizacija noć

OnePlus 4K

S8 Plus 4K

Baterija

Samsung 3500 mAh, OnePlus 3300 mAh. Oba uređaja nude otprilike jednaku autonomiju, koja se može svesti u okvire jednodnevnog korištenja, dakle od ujutro do navečer. Ono gdje se vidi razlika je brzina punjenja. Iako su oba uređaja opremljena tehnologijom brzog punjenja, OnePlus u ovom dvoboju pobjeđuje jer prije napuni bateriju, a ona u konačnici ne traje kraće od Samsungove.

Tako će OnePlus 5 za 30 minuta bateriju napuniti do 50% kapaciteta, a za 60 do 70 minuta do 100%. Samsung 50% kapaciteta postiže za otprilike 40 minuta, dok će mu za 100% trebati između 85 i 90 minuta.

Zaključak

Ponovimo još jednom: navedene stavke, odnosno pobjede u svakoj pojedinoj kategoriji ne treba zaključiti aritmetičkom sredinom, jer nije svaka od njih jednako vrijedna. Cijelu priču treba promatrati na način da dobro razmislite što vam je bitno a što ne. Primjerice, netko kome vodootpornost nije presudna stavka, tu Samsungovu prednost neće uopće uzeti u obzir. Isto tako, ako uređaj kupujete kod operatera na pretplatu, OnePlus 5 kao izbor definitivno otpada.

Što se cijene tiče, OnePlus je vidljivo u prednosti, ali zato ne nudi servisnu podršku u Hrvatskoj. Na vama da ocijenite je li, u slučaju reklamacije, slanje u Poljsku isplativije, ili davanje uređaja u ruke nekom od naših servisa. Isto tako, ako Samsung kupujete na nekom od EU web shopova, obratite pozornost ide li uz njega EU jamstvo koje se može ostvariti u Hrvatskoj. Naime, neki web shopovi u takvim slučajevima traže da uređaj pošaljete njima, što vas dovodi u istu situaciju kao kod OnePlusa.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]