OnePlus 5 vs. Samsung Galaxy S8 Plus. Kojeg odabrati? [Usporedba]

OnePlus 5 je predstavljen prije nekoliko tjedana i ubrzo nakon toga krenuo u prodaju. Prije par dana je bila gotova i naša opširna recenzija, a sada donosimo izravnu usporedbu sa Samsungom Galaxy S8 Plus, kao jednim od flagshipa s kojima se želi nadmetati.

U ovoj izravnoj usporedbi fokusirat ćemo se na najvažnije stavke, odnosno razlike između ova dva uređaja, što uključuje i izravnu usporedbu kamera. Svaka stavka će na kraju dobiti pobjednika, no to vas ne treba zavarati. Naime, ocjene nema smisla zbrajati i dijeliti, te po tome zaključiti koji je uređaj bolji, jer nisu sve osobine jednako vrijedne.

Svrha ove usporedbe je isključivo iznošenje objektivnih razlika, koje nekome mogu biti vrlo bitne, a nekom drugom ne. Na svakom je da sam odredi koja mu je stavka, odnosno funkcija važnija, koja presudna, i može li neku od njih žrtvovati kako bi dobio neku treću.

OnePlus 5
Samsung Galaxy S8 Plus

154.2 x 74.1 x 7.3 mm, 153 g
159,5 x 73,4 x 8,1 mm, 173 g

5,5” AMOLED 1080p 16:9
6,2” Super AMOLED QHD, 2:1

Qualcomm Snapdragon 835
Samsung Exynos 8895

6/8 GB RAM-a
4 GB RAM-a

64/128 GB interne memorije
64 GB interne memorije

3300 mAh baterija
3500 mAh baterija

Cijena 3700 kn 6/64, 4200 kn 8/128
Cijena oko 6000 kuna

Posebnosti OnePlusa

OnePlus donosi fizički prekidač s tri pozicije za podešavanje načina dojave poziva, obavijesti i ostalih zvukova, odnosno vibracija. Vrlo korisno i odlično izvedeno. Samsung, s druge strane, isto ima fizičku tipku, ali ona je namijenjena samo pokretanju inače ne baš upotrebljivog Bixby osobnog asistenta.

Dual SIM sustav je sam po sebi komparativna prednost u odnosu na bilo koji single SIM uređaj, pa tako i Galaxy S8 Plus. Istina, ukidanjem naplate EU roaminga potreba za kupovinom druge SIM kartice se smanjila, ali uvijek postoji određeni broj onih koji usluge dvaju operatera koriste i unutar vlastite zemlje.

OnePlus dolazi u verziji s 64 ili 128 GB interne memorije, a Samsung samo u 64 GB.

Posebnosti Samsunga

Ono što OnePlus nema je otpornost na vodu i prašinu, odnosno barem IP certifikat, iako je vodstvo kompanije naglasilo da je uređaj otporan na prskanje, što je, dakako, daleko od Samsungovog IP68 certifikata.

Druga stavka koju OnePlus nema je skener šarenice oka. U recenziji Galaxyja S8 Plus vidjeli smo da ga je Samsung vidno poboljšao i da je sada, za razliku od onog na Noteu 7, ipak upotrebljiv. Jasno, i ovdje ćete u određenoj mjeri morati izvježbati pokret i poziciju, no to ne bi trebalo predstavljati problem.

Treća stavka je Always On zaslon. Ovu funkcionalnost ne treba posebno opisivati. Vrlo je zgodno u svakom trenutku imati dostupne informacije poput vremena, datuma i obavijesti, uz minimalnu potrošnju energije.

Utor za memorijske kartice je još jedna objektivna prednost Samsunga koju ne treba posebno obrazlagati. Koliko god OnePlus imao interne memorije, mogućnost baratanja memorijskim karticama svakako je prednost.

OnePlusovo prodajno pakiranje sadrži samo punjač, dok Samsung, druge strane, donosi iznimno kvalitetne AKG slušalice, čija je cijena inače oko 100 eura.

Reda radi, spomenimo i mali senzor jačine pritiska na donjem dijelu zaslona, koji služi kao home tipka i za otključavanje zaslona, kao i brojač otkucaja srca, koji baš i nije precizan, te kao takav neusporediv s HR monitorima koji prate otkucaje u stvarnom vremenu.

Dizajn

Ovdje nema puno mudrosti. Samsung odnosi pobjedu u kategoriji dizajna iz više nego očitih razloga. OnePlus je besramno kopirao iPhone 7 Plus i tako u startu izgubio utrku u ovoj kategoriji, a čak i da je odabrao neki drugi dizajn, opet bi vjerojatno izgubio, jer je Samsungov daleko ispred većine.

Kućište i rukovanje

Ovdje stavri nisu tako jednostavne. S OnePlusom 5 je u principu lakše rukovati iz razloga što je ipak malo kraći, ali ne treba zaboraviti da je njegov brušeni aluminij klizaviji od Samsungovog stakla. S druge strane, ako uređaj ipak ispadne na pod, vjerojatnost da će pretrpjeti štetu je neusporedivo veća kod Samsunga, jer je zakrivljeni zaslon u velikoj mjeri izložen oštećenjima, čak i ako se nalazi u silikonskoj maskici.

Naravno, kod oba uređaja je preporuka da hi koristite s bilo kakvim vidom zaštite. U tom slučaju veće razlike u manipulaciji i ergonomiji nema, osim što će Samsung i dalje biti izloženiji oštećenjima, a izmjena njegovog zaslona će vas koštati jako puno.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je rukovanje ravnim zaslonom OnePlusa ergonomičnije od zakrivljenog na Samsungu, kod kojeg i sadržaj na samim rubovima u nekim slučajevima zna «iscuriti» preko ruba.

Pobjedu odnosi OnePlus, ali ona nije tako čista kao Samsungova po pitanju dizajna.

Zaslon

Ovo je još jedna stavka u kojoj je Samsung pobjeđuje sve, pa i OnePlus. Samsungov Super AMOLED jednostavno nema konkurenciju, osim ako baš preferirate IPS, kojih također ima jako dobrih. OnePlus također donosi AMOLED zaslon, koji je, budimo fer, izvrstan, no Samsungov će uvijek biti za nijansu bolji. Ovdje mislim isključivo na prikaz, oštrinu, boje i općenito dojam, dok su rezolucija i odnos stranica potpuno druga priča. QHD rezolucija, kakva je na Samsungu, općenito nema puno smisla, osim ako ga koristite u nekom od VR uređaja, tako da je OnePlusovih 1080p sasvim dovoljno.

Isto tako treba znati da 6,2 inča, koliko mjeri Samsungova dijagonala, zapravo i ne podrazumijeva linearno veću zaslonsku površinu, budući da je odnos stranica 2:1. Naime, što je zaslon izduženiji, veća je i dijagonala, ali ne nužno i površina, tako da je Samsungov 6,2” zaslon za otprilike centimetar i pol dulji od OnePlusovog 5,5”, dok je širina približno ista.

Sve u svemu, Samsungov zaslon je superiorniji, dakle odnosi pobjedu, ali je zbog zakrivljenosti i osjetljiviji na oštećenja, što će neki ubrojiti pod nedostatke.

Čitač otisaka prstiju

Osim što se kod OnePlusa čitač otisaka prstiju nalazi na logičnoj poziciji, brži je i precizniji od Samsungovog, koji je ionako nebulozno smještan, tako da je ovdje prilično jasno tko odnosi pobjedu. Napomenuo bih još i to da je Samsungov čitač lakše napipati ako koristite zaštitnu maskicu, jer tada prst otprilike zna gdje treba pritisnuti, no dodatni problem je što ćete u tom napipavanju često dotaknuti leću kamere i uprljati ju.

Hardver i povezivanje

Europska verzija Samsunga Galaxy S8 Plus pokretana je Exynosom 8895, koji performansama odgovara Snapdragonu 835, kojeg nalazimo u OnePlusu 5. Uostalom, američka verzija S-osmica je također pokretana ovim procesorom, tako da možemo reći da je u ovoj katgoriji rezultat izjednačen.

Kad je u pitanju RAM, OnePlus 5 sa svojih 6, odnosno 8 GB, odnosi pobjedu, ali samo u marketinškom smislu, jer više od 4 GB, realno, upitne iskoristivosti. OnePlus tako može zadržati više aplikacija u RAM-u od Samsunga, no upitno je koliko od toga možete imati koristi, budući da i u 4 GB bez problema stane sasvim dovoljan broj aplikacija.

Malu prednost možemo vidjeti u 128 GB verziji OnePlusa 5, jer Samsung na EU tržištu trenutno nudi samo 64 GB verziju. S druge strane, sadrži utor za memorijske kartice, što je OnePlusu nepoznanica. Ovaj zato ima dva utora za SIM kartice, što će cijeniti oni koji često putuju ili jednostavno koriste usluge dvaju operatera.

Ovdje, dakle, možemo vidjeti koliko svaka pojedina stavka igra ulogu različitim profilima korisnika, zbog čega se stvar ne cijela stvar može banalizirati i tvrditi da je uređaj A bolji ili lošiji od uređaja B. Ako vam je Dual SIM sustav presudna stavka, nećete ni razmišljati o Samsungu. S druge strane, nekome će nedostatak utora za memorijske kartice biti deal-breaker, pa OnePlus u startu odbaciti.

Vanjski zvučnik, povezivanje i kvaliteta poziva

Oba uređaja nude sve uobičajene načine povezivanja i protokole. Kod oba je moguće koristiti bežično i kabelsko povezivanje putem USB-C utora, no Samsung nudi najnovije USB 3.1 brzine prijenosa podataka, dok je OnePlus ostao na starom USB 2.0 standardu. Ova stavka ne bi trebala biti presudna, osim ako na s uređaja i na uređaj na dnevnoj bazi prebacujete oveću količinu podataka. Kvaliteta poziva, dakle prijem signala i jačina zvuka u telefonskoj slušalici, podjednake su kvalitete. OnePlus ima za dlaku jači vanjski zvučnik.

Softver

Ovo je dio zbog kojeg osobno biram OnePlus. Nudi čist i jednostavan Android s dodatkom vrlo korisnih funkcija i minimumom bloatwarea. Rezultat je nevjerojatno brz i ugodan rad na sučelju čistom k’o suza.

Nije ni Samsungovo sučelje toliko loše da bi smo ga u startu odbacili, ali je općenito lošije optimizirano. Nakon dužeg usporednog igranja jednim i drugim uređajem, počinje se osjećati razlika. OnePlus jendostavno radi brže i uglađenije. Kao što sam već rekao, nije Samsungovo sučelje loše, ali je vidljivo da robuje imperativu ostavljanja vlastitog traga, što samo po sebi ne bi bilo problem da je softver optimiziran.

Štoviše, Samsung je na S8 donio i osobnog asistenta Bixby, koji čak ni na engleskom jeziku nije baš upotrebljiv, ali zato zauzima prostor, kao i fizičku tipku koju je nemoguće reprogramirati.
Istina, ima i Samsung korisnih dodataka, ali ukupnu pobjedu na području softvera ipak odnosi OnePlus, koji nudi ukupno bolje iskustvo.

Kamera

Detaljnije opise kamera svakog pojedinog uređaja i njihovih mogućnosti pročitajte u zasebnim recenzijama Galaxy S8 Plus i OnePlus 5. Ovdje ćemo se fokusirati na razlike među njima, pokušati odrediti njihove mane i prednosti, te usporediti rezultate.

OnePlus 5:

16 MP, 1/2.8”, 1,12 µm f/1,7, 24 mm, EIS
20 MP, 1/2.8”, 1,0 µm, f/2,6, 36 mm, 1,6x zoom

Samsung Galaxy S8 Plus:

12 MP, 1/2.5”, 1,4 µm, f/1,7, 26 mm, OIS

OnePlus ove godine donosi dvostruku kameru po uzoru nas iPhone 7 Plus. Svrha takve kamere je postizanje «optičkog» povećanja, tj. zooma, ali i bokeh efekta kombiniranjem dviju leća s različitim točkama fokusa.

Ovdje moramo ispraviti neke tvrdnje. Naime, u ovoj kameri ne postoji klasično optičko povećanje kao u fotoaparatima, već se postiže drugom lećom, koja je uskokutna, što u odnosu na primarnu (širokokutnu) stvara dojam da je objekt u tražilu bliže. Ukupna kvaliteta slike zbog toga se ne gubi, barem ne do 1,6x. Naime, ostatak povećanja do deklariranih 2x, ostvaruje se softverski.

Samsung je u ovdje ostao vjeran tradiciji, i u S8 Plus ugradio jednu (ali vrijednu) kameru. Možda se nije htio previše zamarati trendovima, a možda svoju verziju dvostruke kamere nije stigao razviti do kraja, na što upućuju glasine da će ju imati nadolazeći Note 8.

Odmah recimo da ova razlika u megapikselima nema presudan utjecaj na konačni rezultat. Manjak piksela Samsung u neku ruku nadoknađuje fizičkom veličinom senzora, time i piksela. Veći senzor i njegove ćelije osiguravaju primitak više svjetla, pa je tako ova kamera u startu u prednosti na OnePlusovom, koja ima isti otvor blende (f/1.7) kao Samsungova.

Fotografije koje uspoređujemo snimljene su u automatskom načinu, budući da je on najčešći kojeg ćete koristiti. Odabirom ručnih postavki svaki od ovih rezultata se, ovisno o situaciji, može donekle poboljšati, ali većeg odstupanja nema.

Idealni uvjeti

 

Ovdje vidimo da obje fotografije obiluju detaljima i daju otprilike jednako vjerne boje. Detaljnijim pregledom vidi se da su kod Samsunga malčice zasićenije (nebo), što u konačnici možda ostavlja bolji dojam, ali ne znači nužno da su realne. Kad ovu fotografiju zumiramo, primijeti se manjak megapiksela u Samsungovoj, što rezultira višim stupnjem pikselizacije.

Hladovina

Ovdje je situacija općenito ista kao u prethodnom slučaju, no Samsungova kamera iskorištava veći senzor i prima više svjetla, tako da je razlika na zumiranim detaljima manja nego u idealnim uvjetima. Ovome je kumovao i veći ISO kod OnePlusa, kao i kraće vrijeme ekspozicije.

Zatvoreni prostor, umjetno osvjetljenje

Ovdje kod obje fotografije vidimo veliku količinu detalja, no pri povećanju, odnosno zumiranju, OnePlus malo izgubi na oštrini. Samsung, usprkos manjem broju piksela, uspijeva zadržati razinu skoro kao u idealnim uvjetima. Razlog tome dijelom leži u fizički većem senzoru koji u startu prima više svjetla, ali i nešto duljem trajanju ekspozicije, što je smanjilo potrebu za podizanjem ISO vrijednosti.

Zatvoreni prostor, loši uvjeti

Ovdje vidimo da Samsung donosi manje osvijetljenu fotografiju, a razlog tome leži u činjenici što je OnePlus podigao ISO na čak 4000, no povećanje šuma se primijeti samo tek zumiranju fotografije i to na sitnijim detaljima. Zbog toga ni ne treba napominjati da ova fotografija nije realna, ali Bože moj, tko još ne voli dobro osvijetljenu fotografiju? Samsungova automatika ISO diže tek u malo težim uvjetima, odnosno kad je to baš potrebno.

Noć 1

Ovdje vidimo noćne fotografije osvijetljenih objekata. Na prvi pogled razlike nema, osim ako fotografiju zumirate. Tada ćete vidjeti da je OnePlusova fotografija u detaljima zrnatija. OnePlus ima kraće vrijeme ekspozicije (1/17s), dok je Samsung stao na 1/10s. Ono što u OnePlusovoj fotografiji podiže zrnatost u detaljima je ISO vrijednost od 3200, dok se Samsung zadovoljava s 400.

Noć 2

Ovdje na prvi pogled nema vidljive razlike, no ako fotografiju zumirate, Samsung je vidljivo uspio održati puno veću količinu detalja. Razlog tome je ponovo dizanje ISO vrijednosti od strane OnePlusa, što Samsungu očito nije potrebno. Bilo bi bolje da je OnePlus ovdje iskoristio potencijal velikog otvora blende, no očito su se odlučili za ISO, što u konačnici i nije tako loše, osim kad se zumira, kad do izražaja dolazi povećanje šuma.

Noć 3

Tek na ovom primjeru do izražaja dolaze bolje karakteristike Samsungove kamere. Istini za volju, radi se o iznimno lošim uvjetima, gdje je OnePlusova fotografija zapravo realnija, ali je Samsung za razliku od njega, vrlo dobro iskoristio sve potencijale i ponudio objektivno bolju sliku. Naime, OnePlus u automatskom načinu okida s ekspozicijom u trajanju od 1/17 sekunde, a Samsung sa 1/6. OnePlusu ovdje ni dizanje ISO vrijednosti na 9600 nije pomoglo, dok Samsungu za bolju fotografiju ne treba više od 1600.

Bljeskalica

Ovdje nema puno mudrosti. Objekti u mraku su jednako dobro osvijetljeni, a jedina razlika je u načinu obrade boja, gdje su Samsunogve malčice gladnije.

Selfie

Video

Samsungova kamera donosi odličnu optičku stabilizaciju (OIS), dok OenPlus koristi softversku, odnosno elektroničku (EIS). Iako je optička stabilizacija sama po sebi prednost, OnePlusova softverska za njom zapravo i ne zaostaje. Mala razila se možda i može primijetiti na videu snimljenim za vrijeme hoda, no daleko je od presudne. Isto vrijedi i za dnevnu i za noćnu.

Problem kod OnePlusa je taj što stabilizacija ne radi pri snimanju 4K videa. Samsunogva optička radi savršeno, ali softver zna malo prenaglasiti boje.

OnePlus 5 1080p dan

Samsung Galaxy S8 Plus 1080p dan

OnePlus 5 stabilizacija dan

S8 Plus stabilizacija dan

OnePlus 5 stabilizacija noć

S8 stabilizacija noć

OnePlus 4K

S8 Plus 4K

Baterija

Samsung 3500 mAh, OnePlus 3300 mAh. Oba uređaja nude otprilike jednaku autonomiju, koja se može svesti u okvire jednodnevnog korištenja, dakle od ujutro do navečer. Ono gdje se vidi razlika je brzina punjenja. Iako su oba uređaja opremljena tehnologijom brzog punjenja, OnePlus u ovom dvoboju pobjeđuje jer prije napuni bateriju, a ona u konačnici ne traje kraće od Samsungove.

Tako će OnePlus 5 za 30 minuta bateriju napuniti do 50% kapaciteta, a za 60 do 70 minuta do 100%. Samsung 50% kapaciteta postiže za otprilike 40 minuta, dok će mu za 100% trebati između 85 i 90 minuta.

Zaključak

Ponovimo još jednom: navedene stavke, odnosno pobjede u svakoj pojedinoj kategoriji ne treba zaključiti aritmetičkom sredinom, jer nije svaka od njih jednako vrijedna. Cijelu priču treba promatrati na način da dobro razmislite što vam je bitno a što ne. Primjerice, netko kome vodootpornost nije presudna stavka, tu Samsungovu prednost neće uopće uzeti u obzir. Isto tako, ako uređaj kupujete kod operatera na pretplatu, OnePlus 5 kao izbor definitivno otpada.

Što se cijene tiče, OnePlus je vidljivo u prednosti, ali zato ne nudi servisnu podršku u Hrvatskoj. Na vama da ocijenite je li, u slučaju reklamacije, slanje u Poljsku isplativije, ili davanje uređaja u ruke nekom od naših servisa. Isto tako, ako Samsung kupujete na nekom od EU web shopova, obratite pozornost ide li uz njega EU jamstvo koje se može ostvariti u Hrvatskoj. Naime, neki web shopovi u takvim slučajevima traže da uređaj pošaljete njima, što vas dovodi u istu situaciju kao kod OnePlusa.

 
      
 • Chopavi slim

  Pošteno odrađena usporedba.

 • Doktor

  Kako je taj samsung los mobitel to nisu istine….

  https://youtu.be/LCsBbDgvktY

  Tolko para tolko reklama a brzina na razini sonya iz 2014g

 • Mali

  Bravo za recenziju…bravo!

 • Vlado Bračić

  OnePlus 5…koristim ga dva tjedna i za mene osobno odličan mobitel!

 • Kule ban

  i najvažnije nije navedeno…cijena !!
  ako je oneplus jeftiniji za trećinu ili čak polovinu onda je i budali jasno koji je mob bolji

 • Krešimir Blažev

  Znam da je dug tekst, ali cijena je tu

 • markić

  Takve recenzije hoču još 🙂 Inače kada uspoređujete, probajte stranicu oblikovati da sa jedne strane vidimo specifikacije jednog a sa druge strane specs drugog. Ako je teže oblikovati stranicu barem specifikacije stavite kao sliku 🙂

 • Krešimir Blažev

  Primjedba na mjestu. Sredim to večeras.

 • Luca Toni

  Bravo! Odlicna usporedba.

 • Hari

  Kad se sve stavi na papir za te pare nema boljeg od op… Skoro pa 2 s8+ se mogu kupit za ovaj jedan tako da i dalje se isplati..

 • moto G fun

  Ovo je smesna usporedba ko da gledas BMW 3 vs GOLF …i na kraju kazu ovi poluznalci ma slicni su cak i golf manje trosi i kosta :)…Ovom OP fali jos mnogo da bi S8 sustigo..jer da su isti OP bi kosto max 10% manje..a tad bi svi rekli ne isplati se kupiti .)

 • Dr. Proteus

  Opet usporedba mobitela i auta. A da probaš traktore?
  I kako to da je Golf brži od BMW-a?

 • markić

  Krešimire imam pitanja u vezi qi punjenja, to ima samsung a ostali mogu kupiti dodatak koji stave između maske i moba i kopčaju na microusb ili type-c vidim da dockovi nisu jako skupi. Za neke piše da podržavaju fast charger. Meni je opet nepoznato, dali postoje gubici u takvom punjenju, hoče li fast charger recimo mob na qc4.0 raditi jednako dobro bezično ili preko kabla? Vjerujem da nisam jedini da bi i ostali htjeli takvu temu tj analizu tj usporedbu Qi punjača sa kablom. Kad bi uz pomoč osobe koja se razumije u struju i punjenje napisali neki članak na tu temu. Ja bi vam bio zahvalan 😉

 • markić

  Napisao je jasno da to nije dovoljno mjerilo da bi neki bio bolji. Ovo je više kao pomoč za kupca da zna usporedit specifikacije. Uzmi u obzir da one plus nije toliko skup kao samsung, i gledamo ne samo specifikacije nego i uloženo i dobiveno. Tebe nitko ne spriječava da ne kupiš samsung ili iphone

 • Krešimir Blažev

  Mislim da smo o tome već pisali u nekoliko navrata. Naravno da se bežičnim punjenjem ostvaruju gubici i da se ne može puniti jednakom brzinom kao preko kabela. Primjerice, Samsung na svojim uređajima podržava brzo indukcijsko punjenje i koliko se sjećam, za Note 5 je trebalo oko dva sata da napuni bateriju, dok bi se preko kabela punio sat i pol. Običnom bežičnom punjenju treba i 4 satsa da napuni recimo 3000 mAh bateriju.

  Kos Samsunga je još i OK situacija, a kad za ove druge kupuješ neorignalne punjače, definitivno će biti još gore.

 • moto G fun

  Pa i vi ovde usporedujte 2 mobitela posve razlicita:) ..ti kacis to otvaranje aplikacija to zanima samo klince,.,jer u praksi niko ne otvara 20 aplikacija :)..za traktor treba malko vise znanja za usporedbu od ovih telefoncica 🙂

 • moto G fun

  ja nebi u zivotu dao vise od 250 evra za tel..nisam fanatik da merim u mili sekunde otvaranje app…al netreba biti genije da vidis da ova 2 tel..nisu u istom rangu

 • Dr. Proteus

  Odlično za tebe. Vidim da ti traktori bolje leže od elektronike.

 • Dr. Proteus

  Daj odi onda komentiraj mobitele do 250 evra, Što si se uhvatio ovih skupih za koje nemaš para?

 • moto G fun

  Oko elektrotehnike ja i ti nemozemo kucati..moras taj fax zavrsiti 🙂 a za traktore nisi bas strucnjak..pa se ti telefoncica drzi….:)

 • JFK

  Eto, imamo inženjera elektrothnike koji mobitele uspoređuje s autima, dođe na temu o skupim mobitelima za koje očito nema love i onda pljuje po tekstu kojeg nije ni pročitao. Samo još jedan trol.

 • moto G fun

  oko novca nebi ali nisam ovca za sisanje da kupujem maglu .) to mogu prodaju tebi i slicnim 🙂

 • Dr. Proteus

  Hahaha osnuj bend s ekipom iz svoje zadruge i nazovi ga Traktorista elektronista.

 • wrigduo

  Hoce li biti usporedba xperie xz premium sa s8 ili bilo kojim mob? Zanima me neka detaljna recenzija, jer citajuci forume i gledajuci yt videa, za xzp kazu da je cak u nekim segmentima bolja od s8 i da je trenutno naj flagship 2017-te….(samo nemojmo pocet o bezelima)

 • moto G fun

  PA vidim da i oko kola neznate..taj bmw 3 i golf nisu isti rang..isto kao ovaj vas s8 i op..bar da vas nesta naucim .)

 • Krešimir Blažev

  U ovom trenutku ti mogu samo ponuditi recenzije obaju modela, ne i izravnu usporedbu, ali to ne znači da neće biti.
  http://mob.hr/samsung-galaxy-s8-recenzija/
  http://mob.hr/sony-xperia-xz-premium-recenzija/

 • alexxx

  apsolutno…
  al zato ćemo mi sad u komentarima sve zbrljati… :-)))

 • wrigduo

  To je davno procitano, onako iz gusta uz kavicu 😀

 • Chopavi slim

  E to je istina, ovo nisu mobiteli iz istog ranga, treba ga OP5 usporediti sa oppo-m ili sa najjačim vernee – em, gioneem i sličnim napucanim kinezima koji kod nas u Europi čak niti nema pa onda reći da je on super jer postoje i drugi mobiteli osim OP5 koji su jednako brzi i snažni a manje koštaju.

 • Krešimir Blažev

  Možda bi najprije trebalo definirati rang? Je li to procesor, memorija, kvaliteta izrade ili cijena? Možda porijeklo? Ne vidim objektivne razloge zašto ne bi bili u istom rangu, ma što to značilo.

 • Krešimir Blažev

  E da, sljedeća je usporedba OP5 i Xiaomi Mi6. To je isti rang, geografski 🙂

 • fabricio1

  Uspoređivat S8 s Op5…
  Op5 – uređaj koji je po dizajnu kopija Iphone 7, ustvari Oppo R11 (u dizajn nisu ni kune uložili)., s AMOLED ekranom “lošije” kvalitete (Samsungov – očito prodao ekran star 3-4 godine), s Snapdragonom 835 (na Soc-u opet od Samsunga), bez utora za sd card, bez vodootpornosti, s full HD ekranom naspram QHD ekrana, s prosječnom kamerom bez OIS, s previše mesa sa svake strane, s fizičkim prekidačem za isključivanje/uključivanje zvuka – vidi slučaja opet kao na Iphone-u, s servisnom podrškom van HR-a., s naopako okrenutim ekranom i još dođe 3700 ili 4400kn.
  Znaći Op5 je neka reciklaža ostalih mobitela na tržištu po nekoj kao povoljnijoj cijeni.

  Za 3700 ili 4400kn nađeš u slobodnoj prodaji(bilo njuškalo,bilo zalogajnice,webshopovi, Amazon i sl) bilo koji top model…koji daje puno više od ovog reciklranog mobitela.

  Na njemačkom Amazonu se nađe G6 za 480 eura., a OP5 je na istom tržištu dostupan za 499 eura. S8 se nađe za 600-650 eura…razlika 100 eura. Ovih par amatera koji pričaju o nekim većim razlikama u cijeni valjda žive u Albaniji pa nisu čuli za jedinstveno tržište EU.

  Svaka čast OP5 – većina ljudi je očekivala više, tako da je zadnji OP 3/3T koji je bilo mob killer.

 • fabricio1

  Na Irskom ebay-u dual sim G6 s dostavom u HR dođe 428 eura. Op5 499 eura. hahaha.
  Op5 sprdačina od moba…

 • Marko Kovač

  Konstanto zanemarivanje G6… I guranje OP5…

 • Krešimir Blažev

  Kako mislis zanemaruje? Ima recenzija potrazi.

 • Kule ban

  moto G fun lupa gluposti….po čemu je to s8 BMW a o5 golf ?? čovjek nema pojma ni šta služi za klasiranje mobitela ?? jel imaju isit procesor?? imaju, jesu li iste veličine? jesu…i o čemu čovjek laprda??

 • Hari

  Jesi koristio g6? Ja jesam 2 dana i ono sto cu ti kazat da je mob los probija svitlo iz ekrana zavrsna obrada mu je losa znaci mob lagga i to je poznati problem ima na internetu tona rasprava o tome nisu sredili bootloop znaci isto se desava ko i na svima da ode maticna i sad bi takav inferioran mob po svemu jedino mozda dizajnu ali meni je dizajn iphona skroz ok tako da ni tu ne vidim problem nasao usporedivat s op koji skoro pa ima istu cijenu… Eto kupi g6 pa vidi meni je osobno mob tragedija i to je bacanje para…ali opet ima ljudi sto obozavaju xperiu xz premium a ona je jos gora od g6 jer je i puno skuplja a nista posebno nema..

 • fabricio1

  Ima ga frend., ima ga ekipa s različitih foruma i nitko se ne žali na G6. Na xda forumu ne nalazim te probleme…ne znam o čemu ti pričaš.

 • ND

  Vidim mržnja se proširila i na druge nekineske mobitele 😉

 • Bojan Radovanović

  Vidis, mene je recimo s8 izasao jeftinije nego One+.
  I sta je onda bolje!?

 • Bojan Radovanović

  Probaj nabaviti Huawei p10, ako vec honor 9 nije dostupan u HR.

 • Hari

  Smeta mi kad se hvali uredaj koji nije ni do koljena ni s8 a ni op… Rang g6 je honor 9 a i on je bolji od njega ako zanemaris ekran..

 • Bojan Radovanović

  Sigurno da je XZ u istom rangu kao i S8, po necemu mozda bolji uredjaj, po necemu losiji…ali bazele ne mozes izbjeci, pogotovo ne u toj usporedbi.

 • Bojan Radovanović

  S djelom tvoga teksta bih se slozio, ali moram napomenuti da to sto je 1+ ” recikliran” ne znaci da ne valja.
  U ostalom, tek Apple, Samsung,Huawei i Xiaomi bi mogli reci da su “originalni” ali i oni i pored vlastite proizvodje kojecega, svi nabavljaju i ugradjuju dijelove drugih proizvodjaca.

 • Ica

  Mah evo Kineski mobovi se tako dobro prodaju u HR da razmišljaju da prodaju sve zalihe za Azijsko tržište ovdje, nijedna Korejska ili Japanska firma nisu za klinac! Samo OP5 nema nikakvih problema jer je najbolji jer jebiga ima samo lošiju kameru od ostalih , lošiji ekran bar 2 generacije star i to full hd , nije vodootporan, nema micro sd ,dizajn od prije 3 godine, mesa da moš skuhat čobanac. nema OIS, servis u drugoj zemlji , a cijena sitnica 500 eura navali narode, jer u Hrvatskoj nema bolje prilike! Problem s ekranom neću nabrojati jer je to sitnica no bit će ih još ……
  No telefon je brz jer otvori čak 30 aplikacija u 2 minute ma brže nego bilo koji android a meni to baš treba jer ja želim sve radit u te 2 minute jer sam ja zahtijevan korisnik i bez igrica za djecu ne mogu živjeti , jer pa tko koristi telefon za zvanje ili internet ili posao jer za to treba platiti veliku pretplatu ili kupiti puno bonova a naše plaće u Hrvatskoj nisu bog zna šta, e da ! BLAŽENI OP5 pa samo košta 500eura, to ću izdržat na 24 rate nekako ako potrošim najviše 50 kn na bon bonu na mjesec!

 • fabricio1

  Ma kolega sve 5…ja ne kažem da OP5 ne valja., ali radit od njega neku best buy kupnju nema smisla. Svaka roba ima kupca, kao i OP5 – ali nećemo pretjerivat pa ga uzdizat u nebesa.

 • Mijo Žužul

  Dakle OP5 nema utor za SD karticu,nije vodootporan,nema OIS, ekran mu je Samsungov iz 2014.a dizajn Appleov iz
  iste godine.Procesor identičan kao u Samsungu a jedino u čemu realno šije Samsung je količina RAMa kod koje je
  opet upotrebljivost ograničena samim
  operativnim sustavom.
  Jedino što je brži od Samsunga u otvaranju
  aplikacija i pozivanju istih iz memorije i to mjereno u milisekundama.
  OK netko voli goli Android a nekome pak sve
  Samsungovo nije bloatware niti mu smeta kašnjenje od koje milisekunde.
  Iako su procesori identični radi se o usporedbi dviju različitih generacija mobitela od kojih je jedan po svemu(pogotovo dizajnu),osim procesora i rama,iz 2014.
  a drugi iz 2017.

 • KVragec

  Kad se već rade te usporedbe. Zna li tko hoće li honor 9 u Hrvatsku i kad?

 • Krešimir Blažev

  U 9. mjesecu

 • KVragec

  Hvala.

 • Dario

  Probaj shvatiti da nije svim ljudima bitna brzina niti da li će se aplikacije otvarati 2 milisekunde brže i da Samsung radi na većoj rezoluciji i koristi više resursa procesora a oboje imaju isti SOC – sj. Amerika koristi Snapdragone a ostatak svijeta izvorni samsungov Exynos. Samsungov UI je po default postavljen sa teškim tranzicijskim i window animacijama koje dodatno usporavaju početak učitavanja pojedine aplikacije. Na svu sreću, to je jednostavno isključiti u developer opcijama. Netko želi kompletan smartphone sa zadnjim tehnološkim inovacijama na tržištu u kojemu ništa nedostaje, dobru podršku i servis a to sve OP5 nikako nije.

 • brat_goran

  Ica! si dao truda pa umjesto šest riječi ko inače, napisa sad čitavu Odiseju :), tako i treba malo šire i duže, pa se nećemo toliko svaditi. Osobno mislim da je OP nije trebao ići preko 450, ovako sa 500 je ta cifra i psihološki velika, ono sa 399 im je bilo fora btw, jer je covjek konto tri stoje a ekstra fon, ovako kupuješ nešto što znaš da bi trebalo biti dosta jeftinije od “skupe” konkurencije i na kraju platiš malo manje i imaš gorak osjećaj, jer si kao htio stediti, a ipak si dao previše. Mislim da je OP najveci ‘peak’ imao sa tricom, sad graf lagano ima da pada na dole. A to zasad nabolje koriste Ica! i njegov štitonoša fabricijo_I. (Edit – fabricijo_I. btw stručnjak za sharp poljoprivredne strojeve, Japan) , znaju da imaju dobre argumente za pljuvanje i tek su počeli xD.

 • Kmica

  Super ja bi rađe 2 S8+ za 500€ nego taj jedan.

 • Doktor

  Zasto onda uopce gledat s8 kada svaki telefon za 200€ ce bit vrhunski za zvanje internet ili posao?

  Cinjenica je da ovaj kinez 30% jeftiniji u fluidnosti podere samsung…iako sto se tice fluidnosti malo koji mobitel ne podere samsung tako da to i nije neka objektivna prednost ovog kineza

  Da se razumijemo…za sad od tih kineza jedino huawei priznam…a samsung svaki trza…al svaki
  Za te novce on to ne bi smio raditi..jer trzanje ili u narodu znano kao stekanje je ono sto najvise iritira korisnike…nisu tu ni brzina otvaranja aplikacije igranje igrica niti ista slicno

  Samsung je poznat po stekanju, steka prvi steka ovaj zadnji steka svaki…a ti se mali mozes plakat do besvijesti po tom pitanju

 • Assassin

  Moze info kad ocekivati tu usporedbu?

 • Krešimir Blažev

  Za vikend bi trebala bit gotova

 • Ica

  Nemam ja šta pljuvat ,OP3T je bio pila , OP5 totalni promašaj

 • Chopavi slim

  I ne samo to i po svemu Ostalom osim veličinom ali volio bih ga vidjeti i sa mi6 plus prije jer će oni biti al pari.

 • Chopavi slim

  Mislim da je s linija Samsunga postala nakon s4 sama sebi kategorija a svi ostali su ispod z oglas toga što je to uz Samsung note liniju pravi multifunkcijski i interpredmetni proizvod jedino mu zbog ispeglanosti softvera parira iphone. Pogotovo to dolazi do izražaja sa uvođenjem Dex-a kojeg, nevidim da itko spominje još kada bi mu ugradili i mjerenje krvnog tlaka i projektor gdje bi mu bio kraja, mada se malo i sprdam ali jednostavno Samsung je izgradio sada, bez obzira na lagove i manju brzinu uređaje koji su sami sebi kategorija. Inače jedino bih mogao usporediti OP5 sa mi6 plus om kada se pojavi i naravno huaweijevim matom, kad se pojavi e to su pravi konkurenti. Samsung između recimo A7/C10 i s8 ima veliku rupu u asortimanu koju ne popunjava i to kinezi masovno koriste pogotovo huawei i xiaomi, da ne govorimo o cijeni.

 • Chopavi slim

  Btw zaboravio si da su i RAM-i Samsungovi (UFS 2.1) provjerio sam na rezultatima sintetičkih testova. Znači sve komponente su Samsung osim kamera (Sony) i iphone7+ izgled i čisti Android koji je lagan za toliko rama i takav procesor i eto OP5.

 • Doktor

  Probaj shvatiti da je to top mobitel koji steka…

 • Ica

  Probaj shvatiti da je to stvarno top model koji za razliku ima pregršt pizdarija za razliku od OP5 koji je goli android i zato je OP5 malo brži . Ljudi koji imaju Samsung vole te sitnice koje mu donose veliku razliku od golog androida i njima nije bitna brzina u desetinku sekunde kao tebi.

 • Niko Karković

  Krešimire, je li na ekranu op5 originalna plasticna zastita ili neka druga? kakva su iskustva? hvala!

 • Doktor

  Probaj shvatiti da neki ljudi koriste mobitel za pozive i posao i onda ih smeta ta sekunda izlaska iz galerije ili imenika i slicno

  Probaj shvatiti da to nitko ne ocekuje od top uredaja koji je medu najskupljima na trzistu jer takvo sto ne rade upola jeftiniji mobiteli

 • Krešimir Blažev

  Na ekranu je folija, valjda je original 🙂

 • fabricio1

  http://www.gsmarena.com/bezelless_sharp_fs8010_and_fs8016_to_arrive_on_july_17-news-25945.php – ovako će ti izgledat Mix 2…@brat_goran:disqus
  Svi relevantni sajtovi su navedeni link/tekst objavili ,jedno mob.hr nije…
  Valjda @kreimirblaev:disqus je ipak Japan predaleko, a Kina nije jel OP5 i Mix imaju medijski prostor na mob.hr. Zanimljivo.
  Nije bitan tu Sharp nego čisto njihova tehnologija…koju na kraju kinezi koriste.
  Da Sharp daje besplatno mobitele nakon testiranja kao OP bila bi druga priča.

 • Krešimir Blažev

  Kad je Sharp prvi put napravio taj bezelless, objavili smo. Ne vidim potrebu da sad redovito pratimo Sharp koji nikad, ali baš nikad neće izaći iz Japana.

 • fabricio1

  Nije poanta Sharpa kao mobitela., nego tehnologije…ovo nije slično prvom mobu bez bezella…ovo je sad full bezelless.
  Nema veze više…možda sam ja očekivao više od mob.hr…ali vidim da je ovo onaj hrvatski mentalitet.

 • Krešimir Blažev

  Pa dobro, evo posipam se pepelom. Čim bude službeno, obećavam da ćemo obajvit. Časna pijonirska.
  A što se mentaliteta tiče, možemo na pivu 🙂

 • fabricio1

  Ja sam uvijek za pivu 🙂

 • Krešimir Blažev

  BTW, što se tiče medijskog prostora ili favozriziranja određenih brandova tiče, sjeti se samo koliko su govorili da nas plaća Samsung, a da nisu ni znali koliko nas Samsung (Hrvatska) zapravo mrzi. Kasnije je sve isplivalo na površinu (pročitaj komentare). Tako i sad netko može razvijati teorije zavjere da favoriziramo OP ili Xiaomi, ali to nema veze s mozgom. Objavljuje se ono za što smatramo da ima interesa i to je jedina nit vodilja.

 • Niko Karković

  Da, vjerojatno je original posto je i na mom op3t bila ista stvar. Hvala!

 • Ica

  Ma daj, ne nasmijavaj me s tom prvom rečenicom jebote hahaha! Ovo je smo potvrda da ništa ne znaš o top modelu samsunga da ga nisi imao nikad i da samo melješ na osnovu nekih priča kako to ništa ne valja jer šteka, pa to si mogao pričati tamo negdje do zaključno sa S4!

 • Doktor

  To ako sam napisao Doktor ne znaci da nisam Sony….

  Ne da sam imamo s7e vec ti ovo sad upravo saljem sa obisnog s8…da znam kako zalijepio bi ti ovdje sad sliku gdje bi ti na ekranu napisal “Ica dijete malo meljes li ga meljes”

  Jedan obicni kinez OP radi brze od samsunga…uzmi neki sony…uzmi ajfon il uzmi mrtvi WP i odi se igrat i plakat

  Das puno novaca i onda stekas…ali ok ima razne skenere mozes igrat super igrice…samo malo pricekas kad ides zvat nekog il kad si djetetu ides neku sliku pokazat iz galerije sa mora

  Ugl neda mi se vise ti objasnjavat ista…za sve daljne upite nedoumice il nevjericu, imas frenda “googla”

  LP

 • Britva

  Ica hahahaha… Lik tebe optuzuje da nemas samsunga, i samim time ne znas sta pricas, dok on nikad nije posjedovao nista osim lagsunga.

  Covjek ne zna bi li se smijao ili plakao. Da mu linkamo onaj clanak sa xda? Mada vec znam odgovor. Tamo obitavaju same neznalice i hejteri velikog lagsunga :@

 • Ica

  Frajeru ja dok sam posjedovao mobitel, ti si se vjerovatno igrao u vrtiću a možda ni rođen nisi bio , o tome šta sam posjedovao!

 • Ica

  Pa što si dao puno novaca , po meni si ti onda glup jer ne znaš šta kupuješ !Boli me đon da li si ti Doktor ili Sony, takve glupe izjave o sekundama možeš imati ti jer ne znaš namjestiti ono što je potrebno da mob bude fluidan. Neki su brži u otvaranju aplikacija mjereno u desetinkama sekunde i šta sad to je razlog za kuknjavu ajde drži se svog Sonya i ne fantaziraj!

 • Mustrashh

  Ica care neka si mu rekao. No samo nam objasni jednu sitnicu… Jesi u vrticu posjedovao OnePlus? Jer to bi objasnilo dosta stvari ^^

 • Mustrashh

  Jebote koliko je buke digao ovaj OP5. Kreso, napravi jos koju usporedbu. Nije vazno da li je kamera u pitanju, ili pak brzina uredjaja. I udari po reklamama. Isplati se ocito, jer neki skoce na sve cetiri na sami spomen OnePlusa 🙂

 • Krešimir Blažev

  Fear not. Ide Mi 6, za početak.

 • Ica

  Ne ,posjedovao sam ti znaš koga u vrtiću….. !

 • Mustrashh

  Koga? Moju kcer koja ima 4. godine?

  Moram priznati da ne shvacam sta je pjesnik htio reci. No moram priznati da je tako u vezi 99% tvojih postova.

  Valjda je to rezultat kad pokusavas ‘komunicirati’ sa autisticnim manijakom 🙂

 • Mustrashh

  Lijepo, no nedovoljno zanimljivo. Treba usporedbe protiv ovih brendova, pa da ekipa i dalje luduje 🙂

 • Ica

  Ajde baš toliko nisi blesav , a da tako nešto pomisliš a kamoli da spominješ djecu moraš stvarno biti totalni debil, de idi se liječi !

 • Doktor

  Nisam nigdje rekao da sam dao puno novaca vec da das puno novaca, a pod time mislio na druge.

  Naime ja dobijem mobitele al stvarno za sitnis konkretno ovaj s8 sam dobio za 98kuna.
  Huawei p9 dobio za 98kn prije skoro 1godine
  Huawei p10 sad nedavno uzo za 18kuna

  Dakle meni je apsolutno svejedno za te mobitele…poanta je da samsung steka a ti se mali placi i dalje.

 • Ica

  Evo umirem od plača!

 • Doktor

  To ti jedino i preostaje kada te svi nasamaraju argumentima a na koje imas jedino odgovor tipa, glupan, jadan, neznalica…i slicno

  Ugl uzivaj u svom trzavom samsung mobitelu, jednako kao sto i ja uzivam

  I moram ti priznat, vrijedi svih 98kuna kolko sam ga platio

  Lp

 • Ica

  Argumentima haha pa da čovjek ne povjeruje, kako onda reći da ne valjaš gluposti?! Od svih tih silnih argumenata koji se svode na jednu jedinu stvar je da je desetinku sporiji u otvaranju aplikacije od OP5 , jedna jedina prednost !

 • Mustrashh

  Ne znam care moj maleni, procitaj ponovno sta si napisao. A onda ubuduce probaj barem malo upregnuti te sive stanice prije nego napises sljedecu glupost.

  Salim se naravno, znam da je to za tebe SF 🙂

 • Mustrashh

  Nije desetinku S8 sporiji, vec je s8 sporiji za desetinku svake jebene sekunde. s8 ne moze odrzavati stabilan framrate sucelja jebenog. A to je smijesno.

  Nadalje, bolji build quality, bolje brzo punjenje, bolja baterija, bolji fingerprint senzor, cisti android a ne neko lagovito i cartoon sranje od sucelja, itd.

  Naravno da i S8 ima svojih prednosti. No jbg, ko ce to tebi objasniti ^^

 • Ica

  Povlačim što sam napisao , blesav si do bola jer ni ne znaš pročitat a kamoli sjetit se tko je koga šta pitao pa dobio klasični odgovor, ne vrijedi s tobom jer tvoj bolesni um je pomislio na dijete , katastrofa , čovječe ti nisi normalan, zapitaj se kako ti je samo to palo na pamet!?

 • Mustrashh

  “Ne ,posjedovao sam ti znaš koga u vrtiću….. !”

  U pravu si. Samo bolestan um moze ovakvo sto napisati.

 • Ica

  Konju , pogledaj svoje pitanje pa će ti biti jasnije , ako uopće tvoj glupi um može skužiti a čisto sumnjam, jer ne zna šta je kontekst!?!

 • Ica

  Ma ustvari s budalama i s takvim nastranim idiotima ne pričam tako da je od sad to i u tvom slučaju! A ti sad melji i dalje gluposti !

 • fabricio1

  Kvaliteta upitna jel su toliko sposobni da su ekran napako okrenuli., brzo punjenje – isti k…, bolja baterija!?!?!? – aj dobro., senzor (slažem se samo zato jer je na prednjoj strani), cisti android – obično sranje koje ima jebeno malo prilagodbe, lagovito sučelje na koje samo teh zajednica obazire (te milistotinke razlike).
  Stavi pored običnog korisnika čisti android i bilo koji drugi SW – razliku neće primjetit., niti če znat u čemu je fora.

 • Ica

  Ma đaba ti njemu objašnjavaš!

 • Mustrashh

  fabricio, fabricio…
  Puno gluparija u zadnje vrijeme pises.

  Moram ti iskreno priznati – zanimljiv si. Samo nastavi 🙂

 • Mustrashh

  Ica, prestani se izvlaciti. Jednostavno samo prestani pisati, jer svakim sljedecim komentarom si sve jadniji i jadniji.

  A nekad sam te smatrao carem 🙁

 • fabricio1

  Vidio sam gore s komentarima prema Ici da imaš nekih psihičkih problema u kojem spominješ djecu.
  S takvim likovima ne želim imat posla…niti ubuduće mislim odgovarat na tvoje poruke.
  Treba te prijavit za takve umobolesne poruke…

 • fabricio1

  @kreimirblaev:disqus Krešo daj malo profiltriraj ove poruke Mustrashh…o svemu piše a najmanje o mobitelima. Tu se spominju djeca i to je morbidno. Bilo bi dobro da se takvima zabranit uopće kometiranje. Svaki komentar mu se svodi na troolanje.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]