OnePlus One – Recenzija

Zaslon

zaslon
One dolazi s 5,5″ LTPS (low temperature polysilicone) LCD zaslonom u 1080p rezoluciji. LTPS bi u teoriji trebao ostati hladan čak i kad je podešen na 100% osvjetljenja kroz dulje periode. I čini se kako djeluje. Kroz cijelo testiranje nismo primjetili nikakvo zagrijavanje zaslona vrijedno spomena.
Kutevi vidljivosti su na vrlo visokoj razini i nešto bolje od ovoga nećete pronaći niti na jednom drugom LCD-u. Vidljivost na suncu također je odlična, ponajviše zahvaljujući vrlo svjetlom zaslonu. Boje su blago naglašene, no tek tolko da dodaju ono malo živosti u sliku. Nažalost, kontrast nije na tako zavidnoj razini. Uzrok tomu jest upravo ovako svijetao zaslon, tako da crna nije pretjerano tamna i lako možete razaznati okvir od zaslona.
Sve u svemu, zaslon je dovoljno oštar sa svojih 401 ppi i na prikaz slike izuzev crnih nismo imali zamjerke. Visokorazlučive pozadine koje su došle s uređajem dodatno naglašavaju zaslon i jednostavno, gušt ga je gledati. Senzor osvjetljenja postavljen je tako da dodatno naglašuje svjetlinu zaslona, pa tako čak niti u mrklom mraku, osvjetljenje neće spustiti ispod nekih 20%. Preko dana, ovo je većini ugodnije, no preko noći, posebno u mrklom mraku, osobno preferiram što tamniji zaslon tako da sam morao ručno prilagoditi osvjetljenje.

Manjih zamjerki imamo na digitizer koji se ponekad znao “izblesirati”. Nakratko ne prihvaća dodir, a onda odradi potpuno krive radnje sa zakašnjenjem. Slične manje probleme imali smo i slučaju dodira s više prstiju na zaslonu, no sve su to manje zamjerke koje se niti ne događaju toliko često i resetiranje uređaja rješava probleme, no nama je da ih spomenemo.

Hardver, telefonija i povezivanje

OnePlus One dolazi sa Snapdragonom 801 kakvog smo dosad vidjeli u najjačim modelima poznatijih proizvođača poput SamsungaGalaxy S5, HTC-a One M8 ili LG-a G3. Četiri Krait 400 jezgre rade na taktu od 2,5 GHz, za grafiku se brine Adreno 330 GPU, a za multitasking tu je i više nego dovoljnih 3 GB RAM-a. Dostupne su dvije varijante ovog uređaja, ona sa 16 GB interne memorije, kakva je na našem testu, te ona od 64 GB. Nažalost, uređaj ne podržava memorijske kartice što se u slučaju ovog modela pokazalo kao nedostatak jer je korisniku dostupno tek 12 GB na korištenje.

Što se telefonije tiče, od savršenog do neshvatljivog. Tako bi otprilike opisali ponašanje kvalitete kako signala tako i poziva. Na nekim mjestima gdje nam se signal zna često gubiti čak i na jačim modelima, One ga je uhvatio vrlo dobro, dapače, čak smo i normalan razgovor vodili. No, u nekim trenucima za vrijeme vožnje, signal se znao izgubit i to usred grada, tj. na rutama gdje je pokrivenost signalom inače odlična. Kod odabira mreža, možete zadati preferiranu, a s obzirom na nešto lošije hvatanje LTE signala, odabrali smo 3G. Kako pokrivenost LTE-om nije baš bajna, ovo vjerojatno nećete niti primjetiti osim ukoliko živite negdje na rubu pokrivenosti.

Sve u svemu, glasnoća slušalice nije na zavidnoj razini i nešto je niža no što smo navikli i ukoliko izuzmemo povremeno nestajanje signala u vožnji, kvaliteta poziva je zadovoljavajuća. Tijekom testiranja nismo uspjeli pronaći razlog tihoj slušalici, pa čak niti nadogradnja softvera nije pomogla. Moguće je kako će se ovo ispraviti vremenom i nekom budućom nadogradnjom jer vjerujemo kako je ipak problem softverske naravi. S pozitivne strane, zahvaljujući čak 3 mikrofona koje uređaj posjeduje, smanjenje šuma, odnosno noise cancellation radi vrlo dobro.

Na WiFi, Bluetooth, NFC i sve ostale protokole nismo imali nikakvih zamjerki. Podržan je i USB OTG kojeg će kupci 16GB modela zasigurno znati cijeniti.
MHL kao ni ostali slični žičani načini povezivanja s TV-om nisu mogući, ali dostupan je Miracast protokol za bežično povezivanje kao i DLNA.

Softver, sučelje i perfomanse

Naš testni primjerak iz Wowshopa došao je s CyanogenMod 11 inačicom softvera. Ovisno o mjestu kupnje, uređaj vam može još biti isporučen s CyanogenModom 11S ili ColorOS-om. Malo je uređaja koji se mogu pohvaliti ovakvom raznolikošću, ali i lakim prebacivanjem s jedne inačice na drugu.

One nam je došao s root pristupom, otključanim bootloaderom i custom recoveryem, ukratko svim onim što ljubitelji igranja custom ROM-ovima vole. Ukoliko su vam ovo nepoznati termini, a želite saznati više, svakako pročitajte članak kolege Dejana koji je sve to lijepo objasnio i jedan moj o CyanogenModu.

Ukratko, root privilegij je nešto slično administratorskim privilegijima na Windowsima, a CyanogenMod je svojevrsna inačica Androida s velikom količinom modifikacija sustava, odnosno svjetski najpoznatiji custom ROM.

CyanogenMod 11 temelji se na Android KitKatu 4.4.4. Sučelje je gotovo identično onom na Nexusu, s ponekom nadogradnjom, promjenjenom pozadinom, dodanim widgetom ili sličnim. Iako je i sam Android vrlo prilagodljiv, CyanogenMod je te prilagodbe podigao na jednu višu razinu i potpuno ih olakšao. Od najjednostavnijih primjera poput prikaza postotka baterije, pa sve do onih u kojima mijenjate takt procesora. Mijenjanje ikona, pozadina i widgeta dostupno je na više-manje svakom Androidu danas, no malo koji se može pohvaliti predinstaliranim temama ili mogućnošću mijenjanja boot animacija. Podržan je i dvostruki dodir za uključivanje i isključivanje zaslona. Doduše, za razliku od onog na LG-u G2 ili G3, za isključivanje morate dvaput tapnuti na statusnu traku. Na isključenom zaslonu moguće je raznim gestama otvoriti kameru, uključiti bljeskalicu ili pokrenuti glazbu, no ne preporučujemo uporabu niti jedne od njih jer će se vrlo često dogoditi da ih slučajno aktivirate u džepu ili samo držeći aparat u ruci. Naime, prvih nekoliko dana slušao sam nekoliko kineskih melosa koji su došli s uređajem ne znajući da sam ih sam uključivao gestama. Fascinantne su i kontrole uređaja, odnosno navigacijske tipke. OnePlus One dopušta korištenje kako virtualnih, tako i kapacitivnih, a ovisno o vašim željama jedne će se isključiti.

Prolazeći kroz sučelje, sličnosti sa Nexus linijom su neizbježne, kako u brzini, tako i u jednostavnosti. Za razliku od čistog CyanogenModa, ovaj dolazi i s Google aplikacijama, odnosno s pristupom Google trgovini aplikacija. I bez obzira na silne opcije, One dolazi s tek nekolicinom predinstaliranih aplikacija, pa tako od Googleovih pronalazimo tek Play store. Istina, uređaj je došao i s 3 kineske aplikacije, no zahvaljujući CM-u svaku od njih možete izbrisati bez problema.

Ovo će posebno znati cijeniti oni koji se zgražaju na “bloatware” kakvog smo navikli dobivati na većini današnjih smartfona.

Doduše, iako je CyanogenMod odlična nadogradnja Androida, nije sve baš toliko bajno i kroz korištenje gotovo uvijek ćete naići na pokoji sitni bug. Tipkovnica ponekad zna ostati na zaslonu i nakon pritiska home tipke, a glasnoća dolaznih poziva i obavijesti se mora ručno odnosno zasebno podešavati jer “kvačica” za uparivanje glasnoće obavijesti i dolaznih poziva ne radi kako bi trebala. Kod snimanja videa autofokus neprestano refokusira – zrak, jer drugog objašnjenja za neprestani refokus nemamo. Sitnih primjera pronaći ćete na dosta mjesta, no s obzirom kako svakodnevno dolaze nove nadogradnje dosta bugova se ispravilo od početka testiranja. Uostalom, ukoliko je bug vezan uz neku aplikaciju, barem ih pregršt sličnih imate u trgovini aplikacija.

Vrteći se u krug, opet dolazimo do tog CyanogenModa i vjerujemo kako nijedan od ovih sitnih bugova neće smetati potencijalnim kupcima ovog uređaja, jer ruku na srce, većina ih je navikla nešto mijenjati i isprobavati na uređaju. S obzirom na količinu modifikacija, vjerujemo kako ovakve sitnice neće smetati niti onima koji su samo željni isprobavanja nečeg novog i drugačijeg.

No, sada dolazimo do druge strane medalje i pitanja koje će mnogi postaviti, s razlogom. Zar nije CyanogenMod ionako dostupan za instalaciju na većini drugih uređaja, bilo jeftinijih ili skupljih? Ukratko – je, ali nije baš sve tako crno-bijelo. One je prvenstveno zamišljen za korištenje 11S verzije koja je sa raznim sitnicama poboljšala korisničko iskustvo. Nisu to neke velike promjene, ali u svakom slučaju i te sitnice čine razliku, baš kao što je CM11 različit od AOSP-a, tako je i CM11s u neku ruku različit od čistog CM11. Nažalost, prilikom prve nadogradnje napravio sam jednu grešku pa sam tako u developer modu označio i nadogradnju recoverya. Ovo je izbrisalo custom recovery, a zbog postupka koji je zahtjevao ponovno otključavanje bootloadera odustao sam od kemijanja i odlučio uređaj koristiti na čistom CyanogenModu 11. No opet, ovo je jedini uređaj kojem se garancija sa sigurnošću ne gubi bez obzira što vam je uređaj rootan, što je bootloader otključan i na njemu instaliran custom ROM. Direktna podrška CyanogenMod inc. je nešto što obećava brze i kvalitetne nadogradnje na novi Android, gotovo jednako brzo kao što to Google radi za Nexuse, a to je također nešto čime se rijetko koji uređaj može pohvaliti.

Kroz testiranje, uređaj me zaista iznenadio i oduševio. Sve je toliko glatko i brzo. Sve se odvija instantno bez ikakvog zakašnjenja. Istina, ovo ćete pročitati na mnogim recenzijama jačih uređaja, ali vjerujte mi kako je ovo nešto apsolutno drugo. Kad bismo mjerili razlike, one bi vjerojatno bile u zanemarujućim postocima ili djelićima sekunde, ali upravo je to ono što čini neki drugi doživljaj kod korištenja.

Početni zaslon, onaj s aplikacijama, izbornik s postavkama ili „quick toggles“ izbornik su gotovo identični onom na Nexusu, no opet dopuštaju još pokoju modifikaciju poput dodavanja još jednog zaslona s lijeve strane u launcheru, mijenjanja pozicije sata ili sličnog. Istina sve se to nekim modifikacijama da dobiti i na Nexusu, ali poanta je da je sve to dostupno bez da mrdnete prstom i modificirate nešto. Jednostavno, previše je kontrole dopušteno korisniku da bi se sve popisalo u jednoj recenziji.

Moramo napomenuti i kako je uređaj vrlo stabilan unatoč custom ROM-u. Neki skeptici očekivali su česta rušenja ili slične probleme, no tijekom testiranja nismo primjetili niti jedno rušenje aplikacije, iznenadno gašenje uređaja ili ponovno pokretanje.

Ljubitelji benchmarka bit će posebno oduševljeni ovim modelom i njegovim sposobnostima u ovakvim situacijama. Koji god benchmark smo zavrtili, sve je redom “razvalio”, a prilažemo i rezultate Antutu benchmarka.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT