OnePlus One – Recenzija

Kamera

13 MP kameru potpisuje Sony. Unutra je 1/3,06″ Exmor senzor kakav se stavlja u mnogo skuplje modele, nerijetko u Appleove i Samsungove uređaje, ovisno o modelu senzora, naravno. Algoritam za obradu slika potpisuje OnePlus, no zapravo je kopija onog iz Oppa, što je dobro jer to je vrlo dobar algoritam.

Sučelje kamere nije baš najsretnije riješeno. Postavki je mnogo, no nisu pretjerano pregledne i logično posložene. Pristupiti im možete klikom na ikonu povrh “okidača”, ili povlačenjem prsta prema gore s bilo kojeg dijela tražila. Dostupno je desetak različitih rezolucija za fotoaparat i 8 za video snimanje. Ostao sam iznenađen kad sam za snimanje videa vidio mogućnost podešavanja codeca, no s obzirom kako je testni uređaj došao s CM11 inačicom, nedostaje 4k snimanje. Napominjemo kako je 4k snimanje dostupno na prilagođenoj CM11s verziji, a moguće čak i kroz neke aplikacije, no zbog nedostatka 4k monitora, nismo se previše ovim zamarali.

Kvaliteta fotografija je na vrlo visokom nivou za ovaj cjenovni rang, ako ne i najbolja u rangu. Boje su blago zasićene dok je balans bijele vrlo dobar baš kao i kontrast, baš onako kako to volimo. Slike izgledaju dovoljno živo, no ne i nerealno. HDR je zadovoljavajući, no panorama je loša i niske rezolucije. Srećom, u Play trgovini je mnoštvo zamjena za ovakve sitnice tako da tu ne biste trebali imati problema.

Kvaliteta snimljenog videa je izvrsna, no nažalost imali smo problema s aplikacijom kamere koja je došla na uređaju. Naime, uređaj je konstantno pokušavao refokusirati sliku. Istina, svaki put bi točno fokusirao što je bilo u kadru, ali čak i kad je uređaj bio savršeno miran, a kadar nepromijenjen. One je vrtio autofokus ponovo svakih par sekundi. Ponekad smo dobivali i razne artifakte na videu, no instalacija druge aplikacije kamere rješila je sve probleme što znači da su oni softverske naravi i vjerojatno će ubrzo biti rješeni. Ono što nas je iznenadilo, izuzev slike, je i kvaliteta snimljenog zvuka koja je vrlo dobra zahvaljujući čak 3 mikrofona na uređaju.

Prednja kamera sposobna je slikati u 5 MP rezoluciji i snimati FHD video u 30 fps-a. Iako po broju megapiksela zvuči kao vrlo dobra, u stvarnosti se pokazala kao tek solidna. U dnevnim uvjetima će svakako poslužiti za pokoji selfie, no morat ćete ruku odmaknuti nešto dalje s obzirom da nije širokokutna. Sve u svemu, kamera je nerijetko kamen spoticanja mnogih kineza, bez obzira na njihovu cijenu, no One ne samo da nudi jednu od najboljih kamera među Kinezima, već onakvu kakve se ne bi posramili mnogi puno skuplji modeli koje napada.

Galeriju sa slikama u punoj rezoluciji pogledajte ispod:

Baterija

One dolazi s 3100 mAh baterijom i na testu nas je pozitivno iznenadila. Od prvog do posljednjeg dana testiranja izdržala je svaki put s više od 5 sati uključenog zaslona (on-screen time), a mogla je bez problema preko 5,5 sati. Kad bi malo pripazili na osvjetljenje i isključivanje wifi-a ili nečeg drugog tijekom dana, zasigurno bi izdržala i preko 6 sati uključenog zaslona.

Ukratko, ono što želimo reći jest koliko god cijedili i mučili ovaj uređaj, teško da ćete ostati bez baterije čak i ukoliko ste bez punjača cijeli dan. Tijekom testiranja, uz prosječno korištenje zaslona od 2,5-3 sata na dan,uz sinkronizaciju 3 mailboxa, WhatsAppom, na automatskom osvjetljenju te oko 1 sat razgovora uređaj smo morali puniti svaki drugi dan.

Iza ugla je nova inačica Androida koja donosi značajna poboljšanja na ovom području tako da će se baterija s vremenom samo poboljšati što bi značilo kako bi uređaj mogao izdržati čak i 3 dana ovakvog korištenja.

Nabavka uređaja

Ovu stavku nemamo baš često u recenzijama no s obzirom da se dosta ratova vodi oko toga kako i gdje ga kupiti, odlučili smo posvetiti poseban dio recenzije samo ovome.

Naš testni primjerak ustupio nam je Wowshop gdje je dostupan trenutno samo 16 GB model po cijeni od 3100 kn. U cijenu je uračunat PDV, jednogodišnje jamstvo i servisna podrška osigurana u Hrvatskoj. U slučaju manjih kvarova, uređaj se popravlja u servisu u Hrvatskoj u kratkom roku, a u slučaju većih kvarova, dobivate novi uređaj.

OnePlus One možete nabaviti i putem raznih web stranica. U slučaju takvog načina kupnje, sam uređaj ćete platiti oko 290€. Poštarina do Zagreba iznosi oko 40€ što je ukupno ugrubo 330€ odnosno 2500 kn, a isporuka je u roku 2-5 radnih dana. Na prvi pogled čini se dosta jeftinije, što u krajnjoj liniji i je u startu, no u slučaju kvara sami snosite troškove poštarine. A tu onda kreće pitanje isplativosti i vremena koje ćete provesti bez uređaja, što nerjetko zna potrajati i preko dva mjeseca.

Svako od nas ima svoje načine i ono što preferira. Neki imaju više sreće s uređajima pa garanciju nikad nisu ni zatrebali. Mi koji jesmo, vjerojatno ćemo nešto skuplje platiti u Hrvatskoj. Nije na nama da nekome pametujemo gdje će i kako će uzeti svoj uređaj, ali možemo vas jedino savjetovati da sagledate sve okolnosti i po njima zaključite što vam je isplativije.

Zaključak

OnePlus One, odnosno samoprozvani ubojica flagshipa uređaj je koji za svoju cijenu nudi mnogo, gotovo jednako koliko i neki uređaji svjetski poznatih brandova. Izrade uređaja ne bi se posramio niti sam Apple, koji do nje najviše drži. One djeluje stvarno elegantno i premium u svakom smislu te riječi. Mami pažnju ljubitelja smartfona, ali i onih neupućenih. Rijetko tko nakon upita nije želio čuti pokoje objašnjenje ili riječ više o tom tajnovitom gadgetu. Čudan je osjećaj imati nešto što nitko drugi nema i pričati o tome.

No nije u izgledu sve, to je hardverski pravi flagship uređaj. Najjači dostupan SoC, 3 GB RAM-a i u slučaju skuplje inačice, 64GB interne memorije rijetko su obilježje čak i najskupljih modela. Sonyeva kamera je vrlo dobra, a zahvaljujući dvostrukoj LED bljeskalici posluži i u mraku.

CyanogenMod najpoznatiji je custom ROM na svijetu i tu je vrlo dobra podrška iza njega. No opet kroz godine korištenja raznih custom ROM-ova, isprobavanja, modanja, uvijek se vrtjevši u krug vratim na ono tvornički s tek pokojim tweakom. Ni u kojem slučaju ne umanjujem vrijednost custom ROM-ova i smatram kako su oni zaslužni za produljen životni vijek hrpe starijih uređaja, a CyanogenMod je tu odigrao veliku povijesnu ulogu za njih.

Sitni bugovi, nešto lošija slušalica i povremeni problemi s kvalitetom signala zahtjevali su neke softverske izmjene koje bi se vjerojatno lako pronašle na xda i “flešale”. Realno, vrhunski je to uređaj i jedan od onih koji traži pažnju vlasnika, jer ovo što trenutno nudi tek je samo dio onog što može, odnosno onog će s vremenom ponuditi.

Siguran sam kako će One lako pronaći svoje kupce, vjerojatno entuzijaste, no moguće i pokojeg znatiželjnika privučenog cijenom ili jednostavno nečim drugačijim.

Dopuna: Baš kako smo i pretpostavili i kako nam javljaju, većina bugova spomenutih u recenziji riješena je u CM11s inačici.

Video recenzija

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT