Oppo i OnePlus napustili njemačko tržište zbog pravnog spora s Nokijom

Iako je tržište smarfona napustila prije skoro 10 godina, finska Nokia i dalje je jedan od glavnih igrača kad je u pitanju licenciranje patenata za mobilne uređaje i bežične mreže koju su i dio Nokijinog trenutnog core poslovanja.U Njemačkoj, kao i u još nekoliko europskih zemalja, Nokia je tužila Oppo za povredu intelektualnog vlasništva. Sporazum o licenciranju patenata kojeg su Nokia i Oppo sklopili 2018. godine istekao je prošle godine i nije obnovljen, nego su strane potražile pravdu sudskim sporovima. U njemačkoj je Nokia ishodovala i privremenu zabranu prodaje Oppo uređaja, a prema pisanju specijalizirane stranice FossPatents, Oppo i OnePlus povlače se s njemačkog tržišta.

Ovo je prvi put da se s njemačkog tržišta povlači brend sa značajnim tržišnim udjelom. FossPatents navodi da Oppo možda ima računicu koja ima smisla jer ukupan udio uređaja koji Oppo isporuči u Njemačku, pa i generalno u Europu, znatno je manji od isporuka na tržištima Azije. Sporazum o licenciranju patenata uobičajnu uključuje sve isporučene uređaje globalno pa je možda isplativije izgubit dio prihoda i dobiti napuštanjem jednog tržišta, nego imat manju maržu zbog troškova licenciranja na svim tržištima.

S Nokijine strane situacija također nije bajna jer je Oppo značajan igrač na svjetskom tržištu, što znači značajni izvor prihoda. Isto tako, Nokiji predstoji pregovaranje o novim sporazumim o licenciranju sa Samsungom i Appleom koji zasigurno pomno prate kako će ova priča završiti jer mogu iskoristit uvjete koje Nokia nudi ili Oppo prihvati u vlastitim pregovorima. Opasnost leži i u tome što Oppo s druge strane tuži Nokiju zbog povrede patenata na mrežnoj opremi.

Ostaje i mogućnost da je ovo samo blef da se Oppo izbori za bolje uvjete licenciranja, ali ako nije i obje tvrtke ustraju u svojim pozicijama (koje god to bile), Oppo bi se mogao početi povlačiti i iz drugih europskih zemalja u kojima Nokija uspije izboriti pravne pobjede.