Oppo i OnePlus napustili njemačko tržište zbog pravnog spora s Nokijom

Iako je tržište smarfona napustila prije skoro 10 godina, finska Nokia i dalje je jedan od glavnih igrača kad je u pitanju licenciranje patenata za mobilne uređaje i bežične mreže koju su i dio Nokijinog trenutnog core poslovanja.

U Njemačkoj, kao i u još nekoliko europskih zemalja, Nokia je tužila Oppo za povredu intelektualnog vlasništva. Sporazum o licenciranju patenata kojeg su Nokia i Oppo sklopili 2018. godine istekao je prošle godine i nije obnovljen, nego su strane potražile pravdu sudskim sporovima. U njemačkoj je Nokia ishodovala i privremenu zabranu prodaje Oppo uređaja, a prema pisanju specijalizirane stranice FossPatents, Oppo i OnePlus povlače se s njemačkog tržišta.

Ovo je prvi put da se s njemačkog tržišta povlači brend sa značajnim tržišnim udjelom. FossPatents navodi da Oppo možda ima računicu koja ima smisla jer ukupan udio uređaja koji Oppo isporuči u Njemačku, pa i generalno u Europu, znatno je manji od isporuka na tržištima Azije. Sporazum o licenciranju patenata uobičajnu uključuje sve isporučene uređaje globalno pa je možda isplativije izgubit dio prihoda i dobiti napuštanjem jednog tržišta, nego imat manju maržu zbog troškova licenciranja na svim tržištima.

S Nokijine strane situacija također nije bajna jer je Oppo značajan igrač na svjetskom tržištu, što znači značajni izvor prihoda. Isto tako, Nokiji predstoji pregovaranje o novim sporazumim o licenciranju sa Samsungom i Appleom koji zasigurno pomno prate kako će ova priča završiti jer mogu iskoristit uvjete koje Nokia nudi ili Oppo prihvati u vlastitim pregovorima. Opasnost leži i u tome što Oppo s druge strane tuži Nokiju zbog povrede patenata na mrežnoj opremi.

Ostaje i mogućnost da je ovo samo blef da se Oppo izbori za bolje uvjete licenciranja, ali ako nije i obje tvrtke ustraju u svojim pozicijama (koje god to bile), Oppo bi se mogao početi povlačiti i iz drugih europskih zemalja u kojima Nokija uspije izboriti pravne pobjede.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT