Osim što throttla aplikacije, OnePlus sad udara i po Snapdragonu 888

OnePlus je brand koji je svojom pojavom donio mnoge promjene u svijet smartfona i prilično je dobro prihvaćen na europskom, ali i svjetskom tržištu općenito. Nećemo sada ponavljati da je od tzv. flagship killera postao upravo suprotno, jer je povećanje cijene dobrim dijelom i opravdao, te svakako treba istaknuti da je stvorio vrlo zadovoljnu bazu kupaca.

Uz gotovo konstantan rast u proteklih osam godina, OnePlus je imao, da se tako izrazim, i svojih „trzavica“. Tako smo dva puta svjedočili kako je neovlašteno slao podatke korisnika u Kinu (što američkim vlastima iz nekog razloga tada nije smetalo, op.a.), da bi se kasnije dogodila i afera curenja podataka s brojevima kreditnih kartica kupaca u njihovom EU webshopu.

Zanimljivo, ovi događaji nisu niti malo naštetili ugledu kompanije, a razloge za to možemo tražiti upravo u izvrsnim proizvodima koje svake godine plasiraju, tako da će im korisnici čak i ovakve ozbiljnije propuste progledati kroz prste.

No, sada, još koju godinu kasnije, OnePlus se našao pod osudama korisnika, ali ne zbog problema samog po sebi, već zbog prilično glupih službenih objašnjenja.

Naime, OnePlus se prije nekoliko dana našao u središtu pozornosti zbog dokazanog throttlanja određenih aplikacija na svojim uređajima najnovije generacije kao što je npr. OnePlus 9 Pro. Da budemo iskreni, malo tko od korisnika će ovo primijetiti golim okom, ali kad su pojedinci krenuli međusobno uspoređivati performanse svoji identičnih uređaja, otkrili su da aplikacije ne rade jednakom brzinom, ili barem fluidnošću u svakom trenutku.

Nakon što je rasprava izašla u javnost, OnePlus se oglasio službenim priopćenjem da se radi o namjeri da se očuva baterija uređaja. Ova nam je priča već poznata kad je Apple prije nekoliko godina učinio sličnu stvar i bio čak tužen od strane mnogih korisnika te procesuiran od strane regulatora pojedinih država.

Također, ovo throttlanje je mnoge podsjetilo da varanje na benchmark testovima od prije par godina, no tim sportom su se ionako bavili više-manje svi proizvođači, tako da ni to tada nije previše ozbiljno shvaćeno. Naravno, reakcije publike su bile očekivano podrugljive, da bi se OnePlus naknadno izdao još jedno priopćenje, u kojem je tek sam sebi skočio u usta.

Ironično, OnePlus sada kaže da su „procesori kao što je Snapdragon 888 zapravo overkill za mnoge aplikacije“. Ova izjava možda i nije toliko netočna, koliko mahom naprednim korisnicima, s obzirom na prirodu procesora i filozofiju prodaje, vrijeđa inteligenciju. Svi koji su kupili OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro, kupili su ga zbog njihovih izvrsnih performansi koje uglavnom može zahvaliti izvrsnom Snapdragonu 888, tako da ovu kategoriju kupaca ne zanima što će se neka aplikacija nepotrebno vrtjeti vrže nego što bi trebala.

Ako govorimo o throttlanju, upitno je koliko će ono u ovakvim situacijama smanjiti potrošnju baterije i pregrijavanje, budući da je sam procesor s tri-cluster rasporedom jezgri u startu predviđen da radi u pravo to – smanjuje potrošnju energije i pregrijavanje na način da su slabije jezgre predviđene za manje zahtjevne zadaće i pritom će se potrošnja i zagrijavanje smanjiti, dok se u slučaju zahtjevnijih procesa uključuju one jače.

Dakle, OnePlus svakom novom službenom izjavom diskreditira sam sebe i korisnicima još više vrijeđa inteligenciju, a pritom još u cijelu priču uvlači ključnog partnera – Qualcomm. Zato dragi glasnogovornici OnePlusa, drugi puta opreznije s izjavama, jer bi se ovdje itekako mogla primijeniti ona poslovica napisana na jednom zidu – „Bolje šutjeti i biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju“.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT