Pipo P1 – Recenzija

Hardver, povezivanje i performanse

Screenshot_2014-07-30-14-53-37

Pipo P1 za pogonski stroj koristi Rockchip RK3288 SoC, prvi s novim Cortex-A17 jezgrama novije generacije koje će zamijeniti postojeće A7 jezgre s fokusom na štedljivost, ali neke naprednije funkcije kao što je reprodukcija 4k videa.

Dakle, radi se o procesoru koji će osigurati izvrsne multimedijske performanse, ali i doživljaj kod igranja zahtjevnijih igara, no krenimo redom.

Što je 4k video? Rezolucija od 1920 x 1080 točaka dugo je predstavljala paradigmu u svijetu tehnologije, no vremenom se i to moralo promijeniti. Proizvođači su na tržište počeli izbacivati i veće rezolucije pa smo tako najprije upoznali rezoluciju od 2048 x 1536, koliko ima i ovaj uređaj, pa sve do tzv. 4k ili 4kx2k koja iznosi 4096 x 2160 točaka. E sad, ova rezolucija se još uvijek nalazi na prilično uskom krugu TV uređaja ili monitora, no pitanje je vremena kada će i ona postati standard, a Pipo P1 podržava reprodukciju upravo ovog videa. Na njemu samom možda i neće imati toliko smisla, ali ga putem HDMI protokola možete povezati s nekim zaslonom koji ju podržava i na njemu reproducirati.

Kad govorimo o procesoru, treba dodati da je AnTuTu benchmak test pokazao rezultat od čak 40.000 bodova što za ovakav procesor baš i nema smisla pa se postavlja pitanje služi li se Rockchip varanjem ili je problem u AnTuTu-u. Bilo kako bilo, performanse ovog uređaja su na zavidnom nivou i oko toga ne bi trebalo previše polemizirati.

Nadalje, 2 GB RAM-a u kombinaciji s ovim procesorom osigurava izvrsne performanse. Nakon instalacije Asphalta 8 bilo je potrebno resetiranje uređaja da bi igra nakon toga doslovno letjela. Dakle, jedna od grafički najzahtjevnijih igara radi odlično i ne treba sumnjati da će tako biti i s drugim naslovima.

32 GB interne memorije će zadovoljiti i one najzahtjevnije, premda kao digresiju možemo navesti njezinu razdijeljenost na dvije particije. Prva sadrži oko 2 GB slobodnog prostora, a druga 26 GB.

Kad je povezivanje u pitanju, Pipo P1 podržava spajanje na WiFi mreže, ali ne i na 3G jer nema utora za SIM kartice. Ipak, uređaj nudi povezivanje s mrežama operatera preko vanjskog USB modema, ali za sada nemamo informaciju koji su sve modeli podržani. Naravno, modem je potrebno posebno kupiti, kao i adapter za microUSB utor.

Uz već spomenuti HDMI, imamo USB on-the-go, Bluetooth i A-GPS za koji možemo reći da radi odlično (testirano na Google mapma).

Softver i sučelje

Screenshot_2014-07-31-17-17-54

Pipo P1 dolazi s Androidom 4.4.2 KitKat, dakle jednom od zadnjih verzija ovog operativnog sustava. Za veći dio sučelja se može reći da je identičan AOSP iliti golom Googleovom Androidu, premda su prisutne i određene izmjene. Tako na dnu početnog zaslona, uz tri uobičajene kapacitivne tipke imamo i dvije za podešavanje glasnoće, a moguće je dodati i onaj za okidanje screenshotova.

Izbornik s aplikacijama je također malo izmijenjen i to na način da bolje iskorištava prostor, što je pohvalno.

Screenshot_2014-07-31-17-18-24

Screenshot_2014-07-31-17-19-42

Kretanje kroz izbornike se odvija prilično brzo, fluidnost je na vioskom nivou i s te strane posebnih nekih zamjerki nemamo, premda se ponekad može primijetiti usporenost određenih animacija sučelja i zastajkivanje prilikom izlaska iz određenih apliakcija. Tijekom testiranja znalo se dogoditi da se poneka aplikacija sruši, ali to je sasvim prirodna pojava.

Prisutan je dobar izbor vlastitih i lijepo kreiranih widgeta, a što se aplikacija tiče, ponuđena je osnovna galerija fotografija, glazbeni svirač i poseban video player s podrškom za prilično širok spektar video formata i codeca.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT