Postignut konačni dogovor za ukidanje naplate roaminga: u cijeloj EU trošimo isto kao kod kuće

Konačna odluka o ukidanju naplate roaming usluga unutar granica Europske unije donesena je još lani, a na snagu će stupiti 15. lipnja ove godine. U međuvremenu su se odvijali pregovori nadležnih tijela i institucija o njezinoj implementaciji, koji su danas konačno zaključeni.

Kada odredba u ukidanju naplate roaminga stupi na snagu, potrošači će moći nesmetano koristiti svoje sve usluge jednako kao u matičnoj zemlji, što je bolje od ranijeg prijedloga da se broj minuta i prenesenih podataka u gostujućim mrežama ograniči.

Dogovorene su maksimalne veleprodajne cijene, tako da će si operateri međusobno moći naplaćivati najviše 0,032 eura po pozivu, što je manje od 0,04 kako je bilo ranije predloženo.

Kad je prijenos podataka u pitanju, operateri će si međusobno moći naplaćivati najviše 7,7 eura po gigabajtu, ali će taj iznos godinama padati. Tako će 2018. godine on iznositi 6 eura, 2019. 4,5, 2020 3,5, 2021. 3, dok 2022. godine maksimalna veleprodajna cijena neće smjeti biti viša od 2,5 eura po gigabajtu. Veleprodajna cijena tekstualne poruke neće smjeti biti veća od 0,01 eura, koliko je komisija i predložila.

Ovaj dogovor još mora proći ratifikaciju povjerenstva za industriju, europskog parlamenta i nadležnih ministarstava zemalja članica.

Izvor

 
      
 • ivan

  mene zanima da li cu ja moci npr uzmem neku opciju kod nasi operatera npr 3 gb odem u njemacku i tamo nesmetamo koristim ta 3gb kao u hrvatskoj…

 • Krešimir Blažev

  Da. Tako bi trebalo biti prema ovome što su dogovorili. Ostaje za vidjeti kako će to izgledati u praksi i hoće li operateri na bilo koji način diskriminrati gostujuće korisnike.

 • Bojan Brunčić

  hmmm… znaci odem do slovenije, ponude mi neku jeftiniju tarifu, i jeftinije mobitel i trosim u hr bez griznje savjesti, ili ce tu bit nekih rupa?

 • Krešimir Blažev

  Lani su se spominjali neki zaštitni mehanizmi u vidu ograničenja broja dana koji se smiju provesti u drugoj državi, ali to je ovime sada srušeno. Hoće li se nečeg drugog u međuvrememnu sjetiti, ne znam.

 • Marko

  I onda ti postave da se mozes spojit na 2G mrezu samo (ili i to ne smiju?)

 • Ado S.

  Kako mislis napraviti ugovor bez boravisne adrese?

 • Ado S.

  Ja zivim u NL i ovdje je to vec odavno rijeseno. Vjerovatno ce to biti odprilike svugdje isto. Naime, radi se o tome da od sestog mjeseca zakonski moras imati 120 minuta besplatnih u romingu a internet prenosis.
  T-Mobile je napravio jedan paket u kojem nemas nikakvih ogranicenja i nesto je logicno skuplji. Mjesecna predplata na taj paket je 35 eura… T-Mobile sam naveo jer se nalazi i u Hr.

 • Nikola Zagorec

  Prepaid?

 • JFK

  I za prepaid se govorilo da će se ograničiti, ali prema ovome ograničenja nema.

 • nele nelic

  A mene zanima da ali ce EU uopste postojati 2022. godine…………….

 • Kristijan Švigir

  što se tiče prepaid tarifa baš zbog tog ukidanja roaminga, mislim da će tarife samo poskupjeti, prvo prepaid a onda i pretplate (samo moje misljenje) s time da će prvi s poskupljenjima ici t-mobile HT i VIP dok vjerujem da će Tele2 isto poskupjeti ali će biti nešto jeftiniji jer su uvijek bili alternativni mobilni operater

 • Lorger

  Misli da neće biti tako. Mediji su jasno istaknuli da se ujednačene cijene odnose na razgovore i SMS, a Data promet može se naplatiti do 7,7 Eura/GB u veleprodaji ili 10Eura/GB u maloprodaji.

 • Lorger

  Svima preporučam da Tele2 uvijek izbjegavaju. Većina službe Tele2 je u samo dva segmenta interesa ; reklamni sektor i pravni sektor. Tele2 uvijek, baš uvijek u svakoj opciji, ugovornoj ili bez ugovornoj ima skrivene troškove . Ukoliko ih ne platite i nakon 2 Opomene taj vaš dug prodaju tvrtki Matrix iz ZG za 20% vrijednosti duga, a Matrix vam dug i 1000% poveća zbog sudbenih i odvjetničkih troškova .
  Evo vam njihova zadnja akcija; Pokućni internet od rečima 50 GB. Nakon nekoliko dana uočite da to ipak ne želite i odete raskinuti ugovor. Ok, ali vam ga raskinu s 10-15 dana zakašnjenja jer kažu da naplaćuju broj dana provedenih na internetu, a ne količinu potrošenih podataka. Uglavnom uvijek nešto lažu i dodaju

 • Krešimir Blažev

  Mnogi mediji su krivo preveli. Klikni na izvor kojeg sam stavio. Ove cijene samo neizravno utjecu na cijenu za korisnika. Dakle operateri se trebaju pokrit unutar postojecih tarifa.

 • Ivša

  Ja na Tele2 Revoluciji. Zovem službu za korisnike i nikako im objasniti da želim sići s pretplate na bonove. Nude ovo, nude ono, pa nazvat će me prije isteka da mi ponude mogućnosti itd. Itd. Čim siđem s pretplate ode na Bonbon na bonove, dosta mi je plaćanja više nego što mi mogućnosti dozvoljavaju!
  A još ove vijesti da od 6tog mjeseca roaming niske cijene i di ćes bolje!?

 • a

  ne znan kako te neko može uvjeriti da i dalje koristiš pretplatu ako ne želiš…

  neću, pa sad da je upola jeftinije! i ćao

 • a

  ako u hr iman tarifu neograničenu prema svima, znači li to da ću moći zvati vani jer i oni sada spadaju pod te “sve”? i to bez dodatnih plaćanja?

 • a

  i ovo međusobno naplaćivanje operatera, ako san dobro shvatija, ako u njemačkoj potrošin 1 gb, njemački telekom će našem t-comu (koji je isto njemački :D) platiti 7,7 €, a korisnici ne plaćaju ništa?

 • Krešimir Blažev

  Tako je. To je najviša dopuštena cijena interkonekcije koju smiju zaračunavati, ali ne znači da hoće. Možda bude i manja, pogotovo u ovom slučaju unutar grupacije.

 • Ado S.

  Za PrePaid ce ostati roming.

 • Magic in the summer

  A iz iskustva znamo što to znači…

 • Ado S.

  Da vam malo olaksam. 🙂
  Evo kako to izgleda kod “Visokozemskog” T-Mobile
  https://www.t-mobile.nl/go-unlimited

 • Magic in the summer

  Toga se i ja bojim. I Tele2 je poskupio svoje tarife ponudom novih tarifa i ukidanjem starih (za nove korisnike). To najbolje znanju oni koji i danas imaju promo tarifu Smart s 1000 minuta i 3GB podatkovnog prometa, a sada taj ekivalent u novoj tarifi košta više.

 • Magic in the summer

  Di ćeš bolje? Samo za one koji često putuju. I takvi i svi ostali će na kraju plaćati skuplje tarife u svojoj državi da bi se njihov operater namirio zbog gubitka profita od roaminga, pogotovo ljeti za turističke sezone.

  “‘Operateri moraju izgraditi svoju mrežu i prilagoditi kapacitete za vršni turistički period i pitanje je hoće li imati interesa kad više ne budu mogli zarađivati na strancima i pokrivati tako dobro i kvalitetno mala turistička mjesta. Također, ako gube na roamingu morat će od nekoga zaraditi. A nemaju od koga nego od nas’, priča Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije.”

  http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ukida-se-roaming-od-2017-strucnjaci-upozoravaju-da-bi-mogle-rasti-cijene-telefoniranja-u-hrvatskoj—414263.html

  Takvih tekstova ima još.

 • Magic in the summer

  Moguće jer, kako čitam, mali operateri i virtualni operateri (koji koriste nečiju mrežu) neće moći pokriti troškove kakvi su sada postavljeni u veleprodaji.

 • Magic in the summer

  To je sasvim ok. Tko želi neograničeno, neka plati veću pretplatu. Meni neograničeno ne treba. Niti sada ne potrošim sve u tarifi.

 • a

  to me zanimalo, najbitnije da korisnici ništa ne plaćaju

 • Goran

  A ti si kupac za poželjeti, ne plaćaš račune, pa kukaš kako su ti prodali dug, ne znaš ni sam što hoćeš pa raskidaš ugovor i kukaš kako moraš platiti to što si koristio uslugu. Sigurno se svi operateri otimaju za takve kao što si ti.

 • JFK

  Evo Lorgera sa svojim novim biserima. Jer onaj o iPhoneu nije bio dovoljan.

 • Lorger

  Ako želiš kupiti iPhone moraš biti racionalan s troškovima 🙂

 • Lorger

  To se zove izvlačenje dobiti iz RH u Njemačku, kao što rade od početka . Dobiti HT je u naravi dupla nego je prikazuju, ali fiktivnom uvozom roba i usluga iz DTa je prepolove . Mobitele koje HT prodaje u zemlji nabavlja po istoj cijeni koju i prodaje, iz DTa, a razlika između stvarno nabavne cijene i prodajne ostaje u Njemačkoj .

 • Spaceman

  Koliko god sam zvao operatere tele2 je ponudio najjeftiniju tarifu.. Puno bolje nego one cijene šta imaju na internetu.. A dok u tcomu nisu ponudili ništa jeftinije bez obzira što bih se prebacio kod njih..

 • a

  pa kad Nijemac potroši 1 gb kod nas, njemački telekom plaća našem (tj. opet njemačkom) tih 7,7 €.
  poanta je u tome da korisnik ništa dodatno ne plaća, a iskreno, j*** mi se kako oni dalje prebijaju dugove

 • Mingo

  Je li istina da ovo ne vrijedi za korisnike bonova?

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]