Potvrđeno: Huawei Mate 30 Pro stiže 19. rujna

Huawei je na službenom Twitter profilu objavio kako će svoj novi flagship – Huawei Mate 30 Pro predstaviti 19. rujna u Münchenu. Ovo se poklapa s glasinama koje su prethodno kolale internetom, no za sada nije jasno hoće li uređaj stići s Google servisima ili ne.

Naime, zbog pripetavanja američke i kineske strane u trgovinskim pregovorima, još uvijek nije potpuno jasno hoće li Huawei za ovaj model dobiti licence za Googleove aplikacije ili ne. Da će Android biti temelj ovog uređaja uopće nije sporno, no ako Google od američke administracije ne dobije potrebne dozvole, Huawei ga možda lansira bez Googleovih servisa kao što su Gmail, Google Maps, Hangouts, Chrome i sl.

Istina, ove aplikacije se mogu naknadno sideloadati, što znači da ih svaki korisnik može sam instalirati, no ostaje nejasno kako će Huawei riješiti trgovinu aplikacijama, koja je inače puno praktičnija, budući da u ovom scenariju neće moći koristiti Play Trgovinu.

Podsjetimo, Huawei je u međuvremenu predstavio Harmony OS, alternativni operativni sustav kojim se želi odvojiti od Googlea, ali istini za volju, na raspolaganju mu je i cijela gomila alternativnih, mahom kineskih trgovina aplikacijama za Android, koje će za globalno tržište morati prilagoditi.

Generalno, Huawei je od američke administracije nedavno dobio dodatnih 90 dana “lufta”, ali primjena propisa na terenu ovisi od slučaja do slučaja, a s obzirom na kompleksnost američkog sustava sankcija, teško je reći kad je neka kampanija u “prekršaju”, a kad ne, pa ćemo tako detalje vjerojatno doznati tek prilikom predstavljanja.

Što se specifikacija tiče, izvjesno je da Mate 30 Pro stiže s novim Kirin 990 procesorom, kao i novim sustavom kamera, od kojih će čak dvije imati senzor od 40 megapiksela. Jedna od njih će navodno biti namijenjena snimanju isključivo videa.

Od ostalih detalja spomenimo još brže, ovoga puta 55W brzo punjenje, ali i podršku za 25W bežično brzo punjenje, što će biti jedinstvena kombinacija na tržištu.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT