Zeiss više nećemo viđati na Nokia smartfonimaDesetljećima je Zeiss potpisivao kamere na Nokia uređajima. Počevši sredinom 2000-ih kada je bilo Nokijino zlatno doba, tada je Carl Zeiss krenuo surađivati s Nokijom, najvećim svjetskim proizvođačem mobilnih uređaja, i to na izradi najboljih kamera na mobitelima. To su u tom periodu i ostvarili, sve dok Nokia nije nestala s tržišta mobilnih uređaja.

Prije skoro 10 godina, Nokia je prodala svoj odjel uređaja i usluga Microsoftu te je Zeiss neko vrijeme potpisivao kamere na Microsoftovim Lumijama dok Microsoft nije odlučio odustati od svog mobilnog operativnog sustava Windows Phone. Par godina kasnije, Nokia brend vratio se na tržište smartfona preko tvrtke HMD Global pa su Zeiss i HMD 2017. godine sklopili partnerstvo oko suradnje na razvoju kamera na mobilnim uređajima. Možemo reći da je vrhunac tog partnerstva bila Nokia 9 PureView. Već ako se vraćamo u prošlost i gledamo rezultate suradnje Nokije i Zeissa, vrhunac suradnje dvije tvrtke osobno mi je Nokia 808 PureView koja je davne 2012. pokrenula i odmah pobjedila u ratu megapiksela, a ujedno je uključivala "oversampling" tehnologiju fotografiranja koja je informacije dobivene od 7 piksela sa senzora pretvarala u jedan piksel na fotografiji.

Nakon male digresije, razlog pisanja ovog članka je što njemački Zeiss i finski HMD Globla nisu odlučili nastaviti suradnju. Sporazumno su odlučili ne produžiti ugovor prošle godine, no ta vijest nije bila iskomunicirana s javnošću sve do sada. Jedan od razloga je vjerojatno i to što je posljednji Nokia flagship smartfon predstavljen 2021. godine pa nije bilo ni sumnje u partnerstvo jer na uređajima nižeg cjenovnog razreda Zeiss se većinom i nije nalazio.

Kako će nedostatak Zeissova potpisa na kamerama budućih Nokia uređaja odraziti na kvalitetu kamere, teško je reći. Proizvođač Nokia smartfona ionako je više fokusiran na niži i srednji segment, a ni dosadašnje zajedničko brendiranje kamere sa Zeissom nije polučilo značajne rezultate - striktno gledajući udio na tržištu.

izvor: NokiaMob