Prestigio MultiPhone 5430 – Recenzija

Telefonija i povezivanje

Prestigio MultiPhone 5430 je prvi uređaj iz ove kompanije koji na naše tržište stiže sa samo jednim utorom za SIM kartice. Što se formata SIM kartice tiče, Prestigio još uvijek nije prešao na novi micro SIM standard pa je za ovaj model potrebno pripremiti običnu (mini SIM) karticu ili postojeću micro SIM ubaciti u adapter.

Prijem signala i kvaliteta telefonskog razgovora zadovoljavaju osnovne kriterije i tu se nema što pametno reći. Što se povezivanja tiče, imamo uobičajeni micro USB utor i odgovarajući kabel za povezivanje s računalom i punjenje. Imamo i standardni 3.5 mm audio utor, za kojeg su priložene izvrsne in-ear slušalice.

Kada uređaj spojite s računalom na kojem je instaliran Windows 7 (ili 8) operativni sustav, uređaj automatski instalira potrebne drivere i na zaslonu sam ponudi aktivaciju mass storage protokla za prijenos sadržaja. Jedina digresija je (kao i uvijek kod Prestigiovih modela) izostanak podrške za USB on-the-go.

Što se bežičnog povezivanja tiče, imamo WiFi, WiFi Hotspot i WiFi Direct, kao i uobičajeni Bluetooth. Isto tako, uređaj se uz uobičajenu 2G mrežu spaja i na 3G s podrškom za HSPA.

Operativni sustav, sučelje i performase

Na početku odmah digresija. Prestigio 5430 dolazi s Androidom 4.0.4 što nikako ne možemo pohvaliti. U vrijeme kada bi bilo normalno da novi uređaji dolaze s verzijom 4.2, Prestigio 5430 još uvijek nije ni na 4,1 verziji. Dodatnu težinu ovoj situaciji daje činjenica što je na mnogim starijim Prestigiovim uređajima Android 4.1 prisutan već dulje vrijeme. Moguće je da je razlog ovome posebna prilagodba OS-a zbog specifičnosti procesora i nadamo se da će Prestigio nadogradnju na ovaj model izdati u nekom razumnom roku.

Samo sučelje je poznato iz ostalih Prestigiovih modela, ali i iz svih onih koji vrte Google edition verziju istog (AOSP), dakle bez posebne nadogradnje. Znamo da Googleov goli Android sam po sebi osigurava dobru fluidnost jer ne sadrži dodatni bloatware koji bi eventualno usporavao sustav, a u kombinaciji s Intelovim Atom procesorom sve zadaće izvršava praktički besprijekorno.

Kao što vam je vjerojatno poznato, Intel Atom Z2420 SoC ima jednu jezgru koja kuca na 1,2 GHz, no po performansama se može mjeriti s mnogim dvojezgrenim procesorima nekih drugih proizvođača. Naime, ovaj procesor koristi Intelovu „Hyper-threading“ tehnologiju koja rad procesora softverski prilagođava na način da oponaša dvije jezgre. Upravo zbog toga će mnoge aplikacije poput Antutu benchmarka ili System Panela prijaviti dvije procesorske jezgre, premda fizički postoji samo jedna. Upravo se tako ponašaju i ostale aplikacije, uvjerene da procesor ima dvije jezgre i jednostavno se brže izvršavaju nego što je to slučaj kod običnih jednojezgrenih procesora (bez Hyper threadinga).

Ovakav koncept procesora se već pokazao dobrim u npr. Motoroli RAZR i, što upućuje na to da Intel jako dobro zna što radi te da su njegovi proizvodi više nego dobrodošli i u smartfonima, a ne samo u klasičnim računalima.

„Nedostatak“ ovog procesora je to što određeni broja aplikacija, koje nisu izrađene za ovakvu arhitekturu, neće raditi, ali u Intelu tvrde da je Atom kompatibilan s preko 90% aplikacija u Google Play trgovini. Tijekom ovih nekoliko dana instalirao sam pozamašan broj aplikacija koje inače koristim i nisam naišao ni na jednu koja je imala probleme s pokretanjem. 1 GB RAM-a će osigurati fluidan multitasking i općenito poboljšati rad uređaja.

Problem donekle može predstavljati ograničenost interne memorije. Naime, poznato je da Prestigio na svojim modelima internu memoriju dijeli na dvije particije, od kojih samo jedna ima mogućnost instalacije aplikacija. Obje particije dolaze s oko 1 GB slobodnog prostora, no ako ste mobilni gejmer, vrlo brzo biste mogli ostati kratki s memorijom. E sad, ovdje imamo pomalo delikatnu situaciju, jer ICS još uvijek dozvoljava prebacivanje aplikacija na memorijske kartice (ili drugu particiju na telefonu), ali kad ga jednom nadogradite na Jelly Bean to vjerojatno više neće biti moguće jer je u toj verziji ova mogućnost generalno ukinuta. Naime, postoji mogućnost da proizvođač i na Jelly Beanu sam omogući prebacivanje aplikacija na memorijske kartice, no to je u ovom trenutku neizvjesno.

Tipkovnica

Prestigio MultiPhone 5430 u svoju obitelj donosi još jednu novost. Naime, radi se o tipkovnici pod nazivom Prestigio Kyes koja se može koristiti uz standardnu Android tipkovnicu, kao i bilo koju drugu koju sami instalirate. Nova tipkovnica nudi istovremeni prikaz brojeva na dodatnom redu tipki iznad slova, što će mnogima olakšati tipkanje. Također, Prestigio Kyes već na početnom panelu nudi prikaz hrvatskih dijakritičkih znakova što znači da će njihov unos biti znatno olakšan. Naravno, dodatne tipke zahtijevaju intervenciju u sam raspored tipki na zaslonu pa je shodno tome svaka od njih nešto uža, a to će zahtijevati dodatno vrijeme prilagodbe.

Bilo kako bilo, nova tipkovnica je pravo osvježenje i vjerujem da će se većina vrlo brzo priviknuti.

Stranice: 1 2 3


 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT