Propao pokušaj preuzimanja ARM-a od strane NVIDIA-e

NVIDIA, američki proizvođač procesora i prateće opreme, prošle je godine objavio namjernu o preuzimanju britanskog ARM-a, tvrtke koja se bavi dizajniranjem procesorske arhitekture. Vrijednost preuzimanja je bila oko 40 milijardi dolara, koliko je u to doba iznosila vrijednost tvrtke po tržišnoj kapitalizaciji, iako ukupna vrijednost dionica u ovom trenutku iznosi 60 milijardi.

Planirano preuzimanje je u startu nailazilo na otpor. Primjerice, ARM-ovi strateški partneri Microsoft i Qualcomm prigovorili su da bi preuzimanje moglo spriječiti ARM u licenciranju čipova, a ništa manje nisu bili zabrinuti ni regulatori, budući da bi se radilo o najvećem preuzimanju u povijesti industrije procesora, što je sada posebice osjetljivo pitanje, s obzirom na popularnost pametnih telefona, ali i aktualnu nestašicu.

Kako javlja New York Times, NVIDIA je bila obećala da će ARM-ovo poslovanje biti nastavljeno kao i do sada, no američki FTC u ovo očito nije povjerovao, te naveo kako bi zbog preuzimanja moglo doći do diskriminacije u isporukama.

Trenutni vlasnik ARM-a, japanska Softbank grupacija, dobit će odštetu u iznosu 1,25 milijarde dolara za neizvršen ugovor o prodaji, no također je najavila prodaju svog udjela na burzi, o čemu za sada nije iznijela detalje.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT