Push E-mail

E-mail  je najstariji obilk komunikacije putem interneta ali još uvijek najpopularniji i najkorišteniji. Naravno, društvene mreže i instant poruke uzimaju svoj danak E-mailu, međutim PUSH tehnologija omogućava jednostavnije korištenje e-mail-a na mobitelima i time ovu najstariju internet komunikaciju vraća u igru. Ako ste korisnik bilo kojeg od BlackBerry servisa, onda vam ova stvar nije strana. BlackBerry je najpopularniji servis kad je mobilni e-mail u pitanju, međutim odavno postoji mogućnost korištenja istog na ostalim smartphone platformama pa čak i na običnim mobitelima putem Java aplikacija. U ovom ćemo tekstu navesti nekoliko univerzalnih servisa tj. rješenja koja omogućuju primanje/slanje mailova na/s mobitela. Najprije treba napomenuti da gotovo svi mobiteli danas imaju već tvornički instaliran jedan od e-mail klijenata, ali su ti klijenti uglavnom osiromašeni i ne uključuju sve, pa i prosječnom korisniku, potrebne funkcije te ih je u pravilu potrebno ručno podešavati. Mogu poslužiti za povremeno provjeravanje mailova u vašem mailbox-u, ali malo njih omogućuje tzv. “always-on” mogućnost. Always-on, tj. uvijek online funkcija je potrebna ukoliko želite otići korak dalje od pukog povremenog provjeravanja e-mail poruka. Kad ste konstantno on-line e-mail poruka će u onom trenutku kad je pristigla na server biti odmah “pogurana” (push) na vaš mobilni uređaj ukoliko konkretni mailbox podržava Push tehnologiju. Oni mailboxovi koji ne podržavaju push će biti “pingani” u pravilu svakih 15 minuta, tako da će e-mail na mobilni uređaj stizati najkasnije za 15 minuta.
Naravno, ove usluge nisu namijenjene isključivo onima kojima je posao da redovito primaju E-mailove, nego i za prosječnog korisnika, kao vid uštede u odnosnu na klasičnu komunikaciju putem telefonskog razgovora i/ili SMS poruka.
Potrebno je napomenuti da mobilni e-mail klijenti, koji su stalno online, troše podatkovni promet i zbog toga se preporuča zakup ili pretplata na jednog od povoljnijih pretplatničkih ili pre-paid podatkovnih paketa. Potrošnja podatkovnog prometa ovisi o količini e-mailova koje primate/šaljete, dok aplikacije za samo održavanje veze u pravilu ne potroše više od 100 KB dnevno. Budući da su zadnjih godina cijene mobilnog podatkovnog prometa drastično pale, uštede i neće biti tako male i zanemarive. Korištenje slijedećih aplikacija/servisa je besplatno, odnosno plaća se samo podatkovni promet operateru.

Krenimo redom:
System Seven je kompanija koja sa svojim servisom u principu posluje s operaterima u određenim zemljama, dok za ostale zemlje, kao što je slučaj sa Hrvatskom, nudi tzv. BETA program koji možete neograničeno i besplatno koristiti. Omogućava definirajne do 10 mailboxova i podržava sve popularne servise kao što su Yahoo!, Gmail, Hotmail itd.
Što se platformi, tj. operativnih sustava tiče, tu su: Symbian, Windows Mobile, Android, Palm i određeni Java mobiteli. Instalacija i korištenje su jednostavni, a potrebno se registrirati na njihovoj stranici, definirati model mobitela i upisati svoj pretplatnički broj radi SMS poruke u kojoj vam pošalju link za instalaciju. Kada otvorite SMS poruku s linkom, bit ćete upitani za pristupnu točku (APN) preko koje se želite spojiti i tada započinje download i instalacija. Kad je instalacija dovršena potrebno je definirati mailbox-ove koje želite koristiti, kao i razne detalje oko toga kada želite da se mailovi isporučuju itd. Korisna je stvar što System Seven omogućuje i sinhronizaciju s Google aplikacijama, pa će vas nakon definiranja Gmail accounta upitati želite li sinhronizirti kontakte i kalendar. Prije ove radnje obavezno napravite sigurnosnu kopiju svojih kontakata.

Emoze, odličan E-mail klijent na kojem je upravo prije nekoliko dana omogućeno korištenje višestrukih mailbox-ova. Do sada je u besplatnoj verziji bilo moguće definirati smo jedan. Uz standardne mail servise tu je i podrška za Facebook mailboxa, a mana je to što je veličina privitaka ograničena na 100 KB. Za instalaciju treba otići na www.emoze.com, odabrati model mobitela te upisati broj radi dobivanja SMS-a s linkom za download. Alternativno, možete na mobilnom browseru otići na m.emoze.com.

Blue Whale Mail – servis koji radi na većini uređaja, ali dopušta koirštenje samo jednog mailbox-a, a od nedavno pruža podršku i za društvene mreže, pa tako možete npr. svoj facebook status obnoviti putem ovog klijenta. Za download i instalaciju kliknite ovdje.

MoRange V– više od e-mail klijenta. Aplikacija se sastoji od e-mail klijenta, web browsera, instant messaging klijneta, programa za razmjenu slika i vremenske prognoze. Podržava sve POP/IMAP mailbox-ove, u koje su uključeni Gmail, Yahoo! i Hotmail. Za instalaciju kliknite ovdje ili direktno na m.morange.com.

Nokia Messaging je namijenjen isključivo Nokia uređajima i to one sa Symbian S60v3 i S60v5 operativnim sustavom. Korištenje aplikacije je besplatno (naravno, plaća se data promet) a podržava definiranje do 10 mailboxova. Nedavno je VIPnet u suradnji s Nokijom pokrenuo uslugu Nokia Mail koja koristi Nokia Messaging aplikaciju. O tome smo već pisali i za sada je još uvijek nejasno hoće li se Nokia Messaging moći koristiti mimo pretplatničkog ugovora s VIPnet-om, a sve novosti u vezi s tim pratite na našem blogu. Za instalaciju trebate kreirati korisnički račun na http://email.nokia.com ili na direktno na mobitelu upišite email.nokia.com.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]