Push E-mail

E-mail  je najstariji obilk komunikacije putem interneta ali još uvijek najpopularniji i najkorišteniji. Naravno, društvene mreže i instant poruke uzimaju svoj danak E-mailu, međutim PUSH tehnologija omogućava jednostavnije korištenje e-mail-a na mobitelima i time ovu najstariju internet komunikaciju vraća u igru. Ako ste korisnik bilo kojeg od BlackBerry servisa, onda vam ova stvar nije strana. BlackBerry je najpopularniji servis kad je mobilni e-mail u pitanju, međutim odavno postoji mogućnost korištenja istog na ostalim smartphone platformama pa čak i na običnim mobitelima putem Java aplikacija. U ovom ćemo tekstu navesti nekoliko univerzalnih servisa tj. rješenja koja omogućuju primanje/slanje mailova na/s mobitela. Najprije treba napomenuti da gotovo svi mobiteli danas imaju već tvornički instaliran jedan od e-mail klijenata, ali su ti klijenti uglavnom osiromašeni i ne uključuju sve, pa i prosječnom korisniku, potrebne funkcije te ih je u pravilu potrebno ručno podešavati. Mogu poslužiti za povremeno provjeravanje mailova u vašem mailbox-u, ali malo njih omogućuje tzv. “always-on” mogućnost. Always-on, tj. uvijek online funkcija je potrebna ukoliko želite otići korak dalje od pukog povremenog provjeravanja e-mail poruka. Kad ste konstantno on-line e-mail poruka će u onom trenutku kad je pristigla na server biti odmah “pogurana” (push) na vaš mobilni uređaj ukoliko konkretni mailbox podržava Push tehnologiju. Oni mailboxovi koji ne podržavaju push će biti “pingani” u pravilu svakih 15 minuta, tako da će e-mail na mobilni uređaj stizati najkasnije za 15 minuta.
Naravno, ove usluge nisu namijenjene isključivo onima kojima je posao da redovito primaju E-mailove, nego i za prosječnog korisnika, kao vid uštede u odnosnu na klasičnu komunikaciju putem telefonskog razgovora i/ili SMS poruka.
Potrebno je napomenuti da mobilni e-mail klijenti, koji su stalno online, troše podatkovni promet i zbog toga se preporuča zakup ili pretplata na jednog od povoljnijih pretplatničkih ili pre-paid podatkovnih paketa. Potrošnja podatkovnog prometa ovisi o količini e-mailova koje primate/šaljete, dok aplikacije za samo održavanje veze u pravilu ne potroše više od 100 KB dnevno. Budući da su zadnjih godina cijene mobilnog podatkovnog prometa drastično pale, uštede i neće biti tako male i zanemarive. Korištenje slijedećih aplikacija/servisa je besplatno, odnosno plaća se samo podatkovni promet operateru.

Krenimo redom:
System Seven je kompanija koja sa svojim servisom u principu posluje s operaterima u određenim zemljama, dok za ostale zemlje, kao što je slučaj sa Hrvatskom, nudi tzv. BETA program koji možete neograničeno i besplatno koristiti. Omogućava definirajne do 10 mailboxova i podržava sve popularne servise kao što su Yahoo!, Gmail, Hotmail itd.
Što se platformi, tj. operativnih sustava tiče, tu su: Symbian, Windows Mobile, Android, Palm i određeni Java mobiteli. Instalacija i korištenje su jednostavni, a potrebno se registrirati na njihovoj stranici, definirati model mobitela i upisati svoj pretplatnički broj radi SMS poruke u kojoj vam pošalju link za instalaciju. Kada otvorite SMS poruku s linkom, bit ćete upitani za pristupnu točku (APN) preko koje se želite spojiti i tada započinje download i instalacija. Kad je instalacija dovršena potrebno je definirati mailbox-ove koje želite koristiti, kao i razne detalje oko toga kada želite da se mailovi isporučuju itd. Korisna je stvar što System Seven omogućuje i sinhronizaciju s Google aplikacijama, pa će vas nakon definiranja Gmail accounta upitati želite li sinhronizirti kontakte i kalendar. Prije ove radnje obavezno napravite sigurnosnu kopiju svojih kontakata.

Emoze, odličan E-mail klijent na kojem je upravo prije nekoliko dana omogućeno korištenje višestrukih mailbox-ova. Do sada je u besplatnoj verziji bilo moguće definirati smo jedan. Uz standardne mail servise tu je i podrška za Facebook mailboxa, a mana je to što je veličina privitaka ograničena na 100 KB. Za instalaciju treba otići na www.emoze.com, odabrati model mobitela te upisati broj radi dobivanja SMS-a s linkom za download. Alternativno, možete na mobilnom browseru otići na m.emoze.com.

Blue Whale Mail – servis koji radi na većini uređaja, ali dopušta koirštenje samo jednog mailbox-a, a od nedavno pruža podršku i za društvene mreže, pa tako možete npr. svoj facebook status obnoviti putem ovog klijenta. Za download i instalaciju kliknite ovdje.

MoRange V– više od e-mail klijenta. Aplikacija se sastoji od e-mail klijenta, web browsera, instant messaging klijneta, programa za razmjenu slika i vremenske prognoze. Podržava sve POP/IMAP mailbox-ove, u koje su uključeni Gmail, Yahoo! i Hotmail. Za instalaciju kliknite ovdje ili direktno na m.morange.com.

Nokia Messaging je namijenjen isključivo Nokia uređajima i to one sa Symbian S60v3 i S60v5 operativnim sustavom. Korištenje aplikacije je besplatno (naravno, plaća se data promet) a podržava definiranje do 10 mailboxova. Nedavno je VIPnet u suradnji s Nokijom pokrenuo uslugu Nokia Mail koja koristi Nokia Messaging aplikaciju. O tome smo već pisali i za sada je još uvijek nejasno hoće li se Nokia Messaging moći koristiti mimo pretplatničkog ugovora s VIPnet-om, a sve novosti u vezi s tim pratite na našem blogu. Za instalaciju trebate kreirati korisnički račun na http://email.nokia.com ili na direktno na mobitelu upišite email.nokia.com.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT