R.I.P. Symbian: Nokia objavila prestanak izdavanja nadogradnji

Symbian. Riječ koja svakom geeku, koji imalo drži do sebe, već neko vrijeme budi nostalgiju. Bila su to lijepa vremena kada je Symbian suvereno vladao smartphone svijetom, no mnogo se toga u međuvremenu izmijenilo. Slijedom događaja, ovaj operativni sustav koji je smartphone uređaje pokretao deset godina, upravo je otišao ropotarnicu povijesti.

Naime, Nokia je Symbian prebacila u “maintenance mode,” odnosno u stadij održavanja, što znači da prestaje s razvojem novih verzija i izdavanjem nadogradnji.

Nokia je prethodno već najavila da se Symbianu bliži kraj, no malo tko je očekivao da će se to dogoditi već sada. Nakon što je nedavno izbačena nadogradnja Nokia Belle FP2, nove više neće stizati, osim u slučaju značajnijih potreba poslovnih korisnika.

Povodom pokapanja Symbiana, podsjetimo se da je u tržišnu utakmicu krenuo 2002. godine s modelima Nokia 7650 (prvi komercijalni mobitel s kamerom) te Sony Ericsson P800, da bi nakon toga svojim novim pristupom doslovno osvojio svijet. Redali su se mnogi modeli, jedan uspješniji od drugog, a vrhunac tržišnog uspjeha je bio dosegnut modelima Nokia N95 (prvi mobitel s GPS-om) te N96. Nakon toga Apple i Google ulaze u smartphone svijet te ga iz temelja mijenjaju. Nokia se sa svojim Symbianom u tim uvjetima nije najbolje snašla, pa je zbog nedostatka inovacija i zaostajanja u upotrebljivosti započeo pad tržišnog udjela.

2011. godine Nokia objavljuje okretanje novoj platformi – Microsoftovom Windows Phoneu, čime zadaje posljednji udarac Symbianu, a nešto kasnije najavljuje i njegovo gašenje.

 
      
 • jontravolta

  ako može samsung istvoremeno imat wp, android i badaOS, zašto nokija ne bi mogla isto to (symbian meego i wp)

 • To bi trebalo njih pitati 😉

 • Barni

  Zato sto su potpisali ekskluzivni ugovor sa Windows-om. Google im je ponudio svoju Android platformu, oni su odbili.

 • M.K

  unutar Nokie je bio Elop (microsoftov agent) koji je odabrao ono sto je u interesu Microsofta a ne Nokie i eto paf.

 • ovo su najjstarija djeca u kvartu koja su još na mojoj grbači

  Nakon N95 nokia je trebala doraditi symbian,uvesti 4inčne i veće ekrane,podržati veću rezoluciju istih,napraviti atraktivnije aplikacije…
  Nakon N95 dolazak 5800 te N97 u prvi tren se činilo moćno(veći ekran,rezolucija,touchscern) ali sve je ostalo na tome dok je konkurencija brzo napredovala.
  Moja stara 7650 i dan danas radi zato zbilja šteta za symbian.

 • Sherlock

  Eh, da, ja sam se uvijek pitao zašto Nokia ne pravi tj. ne bude i na Android(u) i WP, kao npr. Samsung i HTC… :s Tako bi vjerojatno pokorila tržište svih i bila No1 kao nekad…

 • quaresma

  govorio sam i ranije, kad nokia prestane davati podrsku za Symbian i ja cu prestati kupovati nijihove telefone

  Symbian Anna/Belle su morali doci za vrijeme Nokije N97, symbian s60v5 mi je nekako najgora symbian serija ikada

 • NO NAME

  Nokiu jedino Android može spasit.

 • elim

  Nokiu jedino može spasiti da smanji cijene svojih proizvoda (nokia fan, da se zna)

 • aallen

  Još jedanput ponavljam bolje propast Nokie, nego Nokia na Androidu?

 • M.K

  ne spamaj, bolje da nokia propadne nego da se pokori microsoftu jer microsoft je tu kao Borg u star treku.

 • romeo20

  Nevjerojatno da već u 2012 prestaju sa nadogradnjama Symbiana. 2002 počeo, 2007 (N95) vrhunac, 2012 kraj. 5 godina uspona, pet godina pada. Symbian je bio za geekove koji su od njega mogli puno dobiti, dok su današnji smartphone orjentirani zabavi tj. za šire mase i samim time su pregazili symbian.

 • R.

  Šteta da su tako odlučili.

 • Ginlemon

  Symbian je bio zakon platforma!
  Slazem se da su anna-u i belle trebali prije izbaciti.
  Koristio sam ga od 2003 do prije 4 mijeseca kad sam presao na android.
  Po meni najbolji uredaji: N95 8GB,N868MP,N82,N8,E61i,E71,808.

 • ivan_kz

  Žao mi je ovo za Symbian.
  Koristio sam ga do prije 2 dana, također prešao na Android.
  Po meni ga ne treba gasiti.
  Windows Phone mi se uopče ne sviiđa.
  Eh, da je Nokia prihvatila dogovor s Google-om, a ne s Microsoftom……

 • jontravolta

  ne znam za vas, ali nokia n82 je kod mene i dalje aktivna, prodao sve mobitele što imam i vratio se tipkama i symbianu, ionak sve što je potrebno imam na njemu

 • feksula

  bio je to vise nego odlican sistem za mobitele ali takav je svijet iphone otkad je dosao svaki balavac zeli imati iphone i ako ne zna sta je mobitel sve u svemu WP je najbolji izbor kad je vec symbian otisao u povjest

 • X7

  Baš kak veli “jontravolta”, držim se i dalje svoje X7-00 i nokia belle i sve kaj mi treba tu imam, dovoljno mi je i zadovoljan sam mogučnostima, a i grafički je lijepo dotjerana i fino izgleda, ali mi je stvarno žao što su donjeli takvu odluku jer symbian je ozbiljan i šteta ga je ovako olako bacati u ropotarnicu povijesti, a iskreno se nadam da će doći trenutak kada će i “android” dopizdit mnogima !!

 • kile

  Zašto bi android trebao dopizdit mnogima, jedini OS koji nije zatvoren, a ti bi da propadne, stvarno čudni ljudi

 • X7

  Sve ima svoj vijek trajanja, pa tako i android…….

 • kile

  Aha samo se nadaj

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]