R.I.P. Symbian: Nokia objavila prestanak izdavanja nadogradnji

Symbian. Riječ koja svakom geeku, koji imalo drži do sebe, već neko vrijeme budi nostalgiju. Bila su to lijepa vremena kada je Symbian suvereno vladao smartphone svijetom, no mnogo se toga u međuvremenu izmijenilo. Slijedom događaja, ovaj operativni sustav koji je smartphone uređaje pokretao deset godina, upravo je otišao ropotarnicu povijesti.

Naime, Nokia je Symbian prebacila u “maintenance mode,” odnosno u stadij održavanja, što znači da prestaje s razvojem novih verzija i izdavanjem nadogradnji.

Nokia je prethodno već najavila da se Symbianu bliži kraj, no malo tko je očekivao da će se to dogoditi već sada. Nakon što je nedavno izbačena nadogradnja Nokia Belle FP2, nove više neće stizati, osim u slučaju značajnijih potreba poslovnih korisnika.

Povodom pokapanja Symbiana, podsjetimo se da je u tržišnu utakmicu krenuo 2002. godine s modelima Nokia 7650 (prvi komercijalni mobitel s kamerom) te Sony Ericsson P800, da bi nakon toga svojim novim pristupom doslovno osvojio svijet. Redali su se mnogi modeli, jedan uspješniji od drugog, a vrhunac tržišnog uspjeha je bio dosegnut modelima Nokia N95 (prvi mobitel s GPS-om) te N96. Nakon toga Apple i Google ulaze u smartphone svijet te ga iz temelja mijenjaju. Nokia se sa svojim Symbianom u tim uvjetima nije najbolje snašla, pa je zbog nedostatka inovacija i zaostajanja u upotrebljivosti započeo pad tržišnog udjela.

2011. godine Nokia objavljuje okretanje novoj platformi – Microsoftovom Windows Phoneu, čime zadaje posljednji udarac Symbianu, a nešto kasnije najavljuje i njegovo gašenje.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT