Rat oko novog nano SIM standarda

Nekada davno postojala je SIM kartica koja je svojom veličinom doslovno odgovarala kreditnim karticama. Kako su se mobiteli vremenom smanjivali stvorila se potreba za manjim dimenzijama i ona koju danas najčešće susrećemo naziva se mini SIM. Pojavom novijih uređaja kao npr. iPhone 4, iPad ili Nokia N9 vidjeli smo da je uveden novi standard pod nazivom micro SIM.

Očekivano, sada i drugi proizvođači osjećaju potrebu za uštedom na dragocjenom prostoru pa je nastala inicijativa oko uvođenja nove, još manje dimenzije SIM kartice pod nazivom nano SIM. Budući da svaki proizvođač ima svoju viziju razvoja ovog standarda ne preostaje ništa nego da se pokušaju dogovoriti.

ETSI, europski institut za telekomunikacijske standarde sljedeći će tjedan organizirati glasanje koje bi trebalo odrediti ovaj novi standard. Jednu skupinu glasača predvodi Nokia, s kojom su usko povezani RIM i Motorola. Problem se pojavio jer Apple “gura” svoj koncept nano SIM standarda koji sadrži i mehanizam za uvlačenje što se ostalim proizvođačima ne čini prihvatljivim. Naime, ovdje nije posrijedi samo mehanizam koji zauzima prostor već i cijeli niz Appleovih patenata koje će pokušati iskoristiti do maksimuma.

Nokia sa svojom skupinom u ETSI-ju za sada može računati na 92 glasa, dok Apple ima kontrolu nad njih 45 što ne znači da si uskoro neće pokušati priskrbiti dodatnu podršku.

Bilo kako bilo, uskoro nas očekuje novi standard SIM kartica, a koji će koncept proći vidjet ćemo u sljedećim tjednima.

Via

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT