Recenzija: Asus Padfone 2

 


Asus je jedini proizvođač u svijetu koji je smartfon i tablet uspješno spojio u jedno. Prethodna generacija ove simbioze nije doživjela veću popularnost, a primaran razlog vjerojatno leži u činjenici što je njegova dostupnost bila ograničena samo na određena tržišta. Kod druge generacije je priča potpuno drukčija. Asus Padfone 2 krenuo je u globalni pohod i sada je stigao do naših prostora.

Dakle, Asus Padfone 2 se sastoji od klasičnog smartfona s 4,7-inčnim zaslonom i kućišta tableta s 10.1“ zaslonom s kojim može činiti cjelinu. Smartfon može funkcionirati samostalno, dok ćete tablet moći koristiti samo kada smartfon ugurate u njegovo ležište i u tom trenutku se sve operacije prebacuju na tablet. Dojmove o korištenju ovog uređaja pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike:


Dimenzije: Telefon: 137.9 x 68.9 x 9 mm; tablet: 263 x 180,8 x 10,4

Masa: Telefon 135 g + tablet 514 g = 649 g

Zaslon: Telefon: 4,7“ IPS, 720p, 321 ppi; tablet: 10.1” IPS, 1280×800, 150 ppi (Gorilla glass kod oba uređaja)

SoC: Qualcomm Snapdragon S4 Pro

CPU: 4x Krait 1,5 GHz

GPU: Adreno 320

RAM: 2 GB

Interna memorija: 16/32/64 GB

Povezivanje: microUSB, WiFi 802.11, WiFi Hotspot, WiFI direct, USB on-the-go

3G: HSDPA do 42 mpps

4G: LTE do 100 mbps

OS: Android 4.1 Jelly Bean

Kamera: 13 MP/1080p

Prednja kamera telefon: 1,2 MP/720p

Prednja kamera tablet: 1,2 MP/720p

Baterija: Telefon: 2140 mAh, tablet 5000 mAh

Prednosti


Jedinstvena kombinacija dvaju uređaja

Jednostavnost korištenja

Performanse

Dobra kamera

Jak vanjski zvučnik tableta

50 GB cloud prostra (2 godine)

Nedostaci


Neizmjenjiva baterija

Nema utor za memorijske kartice

Kućište, konstrukcija i ergonomija


Tablet

Prednjom stranom tableta dominira veliki zaslon kao i na svakom drugom 10-inčnom tabletu i sam njegov dizajn se bitno ne razlikuje od većine drugih. Tek kada uređaj pogledate iz profila ili sa stražnje strane, do izražaja dolazi više nego vidljiva razlika. Sam utor ovaj tablet čini nešto debljim od konkurencije, a umetanjem tableta dobije i na masi, no ona ni tada značajnije ne prelazi masu npr. iPada.

Ovo rješenje je zapravo puno bolje i praktičnije od onog na prvom Padfoneu gdje su postojala vratašca koja je trebalo otvoriti, umetnuti mobitel i potom zatvoriti. Taj iznimno nepraktičan način spajanja je također bio jedan od ključnih razloga slabe prodaje, dok je novi načni kliznog umetanja znatno jednostavniji, logičniji i kvalitetnije izveden. Također, položaj telefona unutar ležišta na tabletu je dovoljno siguran i nema bojazni da će slučajno iskliznuti.

Samo kućište tableta, odnosno njegova pozadina izrađena je iz plastike i to ne baš one najkvalitetnije. Premda sama čvrstoća uređaja ovim nije dovedena u pitanje, kućištu tableta ipak nedostaje onaj premium štih.

Telefon

Za razliku od upravo opisanog kućišta tableta, sam telefon djeluje puno bolje. Završna obrada plastične površine je dodatno obrađena i sadrži teksturu koja donekle sprečava klizanje. Sam oblik telefona možemo svrstati u kategoriju klasike, prema je ukupan dizajn ipak prožet modernijim linijama, a posebno dobar dojam ostavlja aluminijski okvir oko cijelog kućišta.

Prednja strana uređaja pomalo odudara od konkurentskih modela jer na dnu ima nešto produžen prostor ispod kapacitivnih tipki, što ga čini četiri milimetra dužim od npr. Nexusa 4 koji također ima 4,7” zaslon. Ali ništa zato, navika će u roku jednog dana učiniti svoje. Debljina od 9 mm i širina od 69 mm otprilike odgovara standardu klase.

Dakle, radi se o smartfonu koji se dizjanom i elegancijom neće posramiti ni pred najpopularnijim i najskupljim konkurentima.

Zasloni


Padfone 2, tj. njegov telefonski dio ima ugrađen 4,7” zaslon rezolucije 720p, a tehnologija izrade je IPS LCD. Ovo znači da su kutovi vidljivosti iznimno dobri, kao i sam prikaz boja te kontrast. Odaziv i preciznost su stavke koje na visokoj klasi smartfona ne dolaze u pitanje pa je tako i u slučaju Padfonea 2.
Iako je i on izrađen u IPS tehnologiji, 10,1“ zaslon tableta je nešto manje blještav i ima nešto drukčiji prikaz boja koji se razlikuje od prikaza na telefonu. Ovo se najviše primijeti na prikazu bijela boja koja se u doima žućkastom.

Simbioza


Padfone 2 je zapravo prvi uređaj ovakve vrste s kojim se susrećemo pa se u startu suočavamo i s izazovima u terminologiji. Praktički se radi o dva uređaja gdje telefon predstavlja osnovu svega. U njemu se nalazi sav potreban hardver za funkcioniranje oba uređaja, dok mu tablet služi kao ekstenzija. Kad je telefon vani, tablet ne može raditi, a praktički vrijedi i obrnuto kad je telefon unutra jer u tom trenutku ne možete koristiti njega. Upravo zato možemo reći da je tablet u ovom slučaju svojevrsno proširenje telefona od kojeg posuđuje sve resurse.

Ono što je u neku ruku odvojeno su baterije. Svaka se može puniti zasebno, ali i zajedno. Na primjer, dok je telefon izvan tableta, sasvim normalno se puni putem vlastitog micro USB utora, a isto tako i tablet putem njegovog. Kada se telefon nalazi u tabletu, punjenje se odvija isključivo preko tabletovog utora. U tom se slučaju primarno puni tablet i kad je punjenje gotovo sustav nastavlja s punjenjem telefona. U postavkama je moguće podesiti da se telefon puni iz baterije tableta, čak i kada ovaj nije uključen u struju. Ovdje želim napomenuti kako je USB spajanje na računalo moguće isključivo za telefon, ne i tablet, no to vas ne treba zabrinjavati jer se interna memorija za pohranu ionako nalazi u telefonu.

Suživot ova dva uređaja je odlično izveden, kako hardverski, tako i softverski. Naime, svaka aplikacija instalirana na jednom, automatski se pojavljuje i na drugom uređaju. Sinkronizacija je tako dobro izvedena da se čak i postavke aplikacija prenose automatski. Na primjer, ako ste u nekoj aplikaciji na telefonu logirani u korisnički račun, to će se istodobno dogoditi i na tabletu. Naravno, nisu sve aplikacije optimizirane za automatsku konfiguraciju, tj. nisu u mogućnosti automatski se prebaciti iz telefonske u tablet verziju, no to ovisi isključivo o njima.
Isto vrijedi i za Internet preglednik. Ako primjerice surfate na telefonu i odjednom poželite određenu web stranicu vidjeti na većem zaslonu, telefon samo umetnete u tablet na kojem se u trenutku pojavi ta ista stranica i to u desktop verziji.

Što se poziva tiče, sve funkcionira jednostavno i brzo, unatoč tome što mnogi upravo prema ovoj situaciji iskazuju skepticizam sugerirajući da se nezgodno javljati na poziv kad se telefon nalazi unutar tableta. Naprotiv, u praksi je situacija takva da telefon u roku od dvije sekunde možete izvući iz ležišta i odmah je spreman za javljanje na poziv. Realno, ova radnja zapravo traje kraće nego npr. izvlačenje mobitela iz futrole ili torbe.

Razgovarati se može i preko tableta, odnosno njegovog vanjskog zvučnika koji je prilično jak.

Uz navedeno, u postavkama tableta je moguće odrediti prioritete za javljanje na poziv, punjenje i provjeru e-mail poruka. Cijeli sustav je dosta fleksibilan i vjerujemo da će svaki budući vlasnik ovog uređaja biti zadovoljan načinom integracije.

Operativni sustav, sučelje performanse...


Android 4.1 Jelly Bean će uskoro navršiti godinu dana od inicijalne najave, no još uvijek predstavlja standard kod doslovno svih proizvođača. Naime, jedino Googleova Nexus serija trenutno posjeduje Jelly Bean 4.2, dok će svi ostali 4.1 uređaji ovu nadogradnju vjerojatno morati još neko vrijeme pričekati. Tako i u Asusu Padfone 2 imamo isti taj Android 4.1 koji uz ovako moćan hardver ostavlja izvrstan dojam, kako na telefonu, tako i na tabletu. Na telefonu imamo klasično smartfonovsko Android sučelje, a na tabletu ono prilagođeno tabletima. Oba sučelja podjednako su fluidna i promptno reagiraju na zahtjev korisnika.

Asusova intervencija u sučelje Androida vidljiva je već na početnom zaslonu, a najviše u području za obavijesti. Povlačenjem trake s indikatorima prema dolje otvara se polje s prečicama prema često korištenim postavkama te prema Audio Wizardu. Radi se o izborniku koji omogućuje isključivanje zvukova i njihovo prilagođavanje načinu korištenja (video, glazba, igranje i sl.). Na tabletu se ovo polje nalazi u donjem desnom kutu, što je uobičajeno.Tablet ima jedan zanimljiv dodatak, a to je mogućnost korištenja određenih aplikacija u malim prozorčićima koji plutaju iznad radne površine, po uzoru na Samsungov Multi view. Pritiskom na četvrtu funkcijsku tipku, na dnu se otvara izbornik s ovim aplikacijama koje jednostavnim odabirom možete dodati na radnu površinu. Ova mogućnost nije ograničena samo na aplikacije nego i na pojedine widgete. Ipak, ne podržava ju sve aplikacije ovu mogućnost, no one koje mogu biti od koristi su kalkulator, kalendar, sat, vrijeme, e-mail i sl. Svaku ovu plutajuću aplikaciju po potrebi u trenutku možete pretvoriti u "punokrvnu," dakle onu koja zauzima cijeli zaslon.

Screenshot_2013-04-01-19-30-26

Od ostalih specifičnosti možemo izdvojiti mogućnost izmjene namjene tipke za aplikacije koju možete pretvoriti u prečicu za uzimanje screenshotova. Unutar izbornika s aplikacijama postoji posebna stavka “Pad only” unutar koje se spremaju aplikacije dizajnirane isključivo za tablete.Asus Padfone 2 dolazi s nekoliko predinstaliranih aplikacija. App Locker omogućuje zabranu upotrebe određenih aplikacija bez pristupnog koda, što vam može biti od koristi kada Padfone date djetetu da se igra ili ga posudite šefu. Tu je još App Backup koji proizvodi rezervne kopije aplikacija, Asus Story za kreiranje fotografskih nizova i prezentacija te BuddyBuzz koji objedinjuje društvene mreže (Facebook i Twitter).

Cijeli sustav radi prilično brzo i stabilno, za što je najviše zaslužan četverojzgreni Snapdragon S4 Pro procesor i 2 GB RAM-a. Ipak, u nekoliko navrata se znalo dogoditi nekoliko neželjenih pokretanja kamere na tabletu te jedno resetiranje sustava. Pojedine aplikacije su se znale su se čudno ponašati ili isključiti bez posebnog razloga, no to možemo pripisati lošoj optimizaciji same aplikacije.

Multimedija
Asus Padfone 2 dolazi sa standardnom Android galerijom fotografija, ali i s jednom dodatnom, proizvedenom od strane Aussa. Prva je identična galerijama koje viđamo na drugim Android uređajima i nudi uobičajene mogućnosti pregleda, sortiranja, uređivanja (izrezivanje i rotacija) te podjele na društvenim mrežama i ostalim servisima. Bitno je napomenuti da u ovom uređaju fotografiju izravno iz galerije možete razmijeniti putem WiFi direct protokola, što je kod mnogih uređaja zakomplicirano dodavanjem posebnih aplikacija za razmjenu.

Druga galerija je Asus Studio koji nudi nešto drukčiji raspored i dodatne alate za uređivanje. Radi se o dodavanju raznih efekata, oblačića s tekstom i sl. Također, dodana je mogućnost razvrstavnja po geo oznakama i vremenu stvaranja.Video reprodukcija se također odvija putem standardne galerije i Asusovog studija. Svi popularni video formati u osnovi su podržani (MKV i AVI), ali zbog nedostatka pojedinih audio codeca može se dogoditi da se video reproducira bez zvuka. To smo zapazili kod nekoliko AVI datoteka, dok su se MKV u pravilu reproducirale sasvim normalno uključujući i zvuk. Ako iz bilo kojeg razloga niste zadovoljni ugrađenim video playerom, instalirajte neki od alternativnih iz Google play trgovine.

Simbioza je i kod multimedije dovedena na iznimno visok nivo i možemo reći da je posao integracije i međusobne sinkronizacije dvaju uređaja izvršen izvrsno. Ako npr. na telefonu pregledavate slike i u jednom trenutku ih poželite pregledati na većem zaslonu tableta, samo ga umetnete u nj i u trenutku vam se slika koju ste upravo gledali pojavi i na velikom zaslonu. Ista stvar je i s videom. Uređaj zapamti vrijeme kada ste prekinuli gledanje i nakon umetanja u tablet video player će vas odmah zapitati želite li nastaviti tamo gdje ste stali ili od početka.
Na testu smo imali primjerak s 32 GB interne memorije (nalazi se u telefonu) što će većini biti dovoljno, no siguran sam da će biti prigovora na nedostatak utora za memorijske kartice. Bilo kako bilo, dobro je da oba uređaja dijele jednu te istu memoriju, što olakšava gore navedeno automatsko prebacivanje, odnosno trenutni pristup sadržaju na oba uređaja.

Ovdje treba napomenuti kako kupci ovog uređaja dobivaju 50 GB besplatnog online prostora na Asusovom cloud servisu, ali na rok od dvije godine.

Kamere
Dva uređaja - tri kamere. Naime, Asus Padfone 2, odnosno njegov telefonski dio, sadrži dvije kamere, prednju 1,2 MP/720p i stražnju 13 MP/1080p, dok tablet ima samo prednju za video razgovore (1,2MP/720p). Stražnja 13 MP kamera telefona se može koristiti i kad se on nalazi u tabletu, s tom razlikom što softver u tom slučaju dopušta najveću rezoluciju od 5 MP.

Kvaliteta fotografija na vanjskom svjetlu je očekivano izvrsna, no već u slabijim svjetlosnim uvjetima se osjeti zrnatost. Boje su realne i prilično saturirane pa je ukupan dojam vrlo dobar. LED bljeskalica će u mraku pomoći, ali ne očekujte čuda. U nastavku pogledajte nekoliko primjeraka (kliknite za punu rezoluciju). Slike od 13 MP su prilično teške i svaka ima između 3 i 4 MB.

Sučelje kamere je proizvod Asusa i prilično se razlikuje od svih koje smo do sada vidjeli. Čim se kamera uključi, na zaslonu su odmah dostupne sve najvažnije postavke. Iz istog sučelja je moguće fotografirati i pokrenuti video snimanje, ali je podešavanje postavki ipak odvojeno.

Kamera nudi mogućost snimanja u 13, 10, 8, 5 i 3 MP rezolucijama, panoramske snimke, burst mode, Anti-flicker, samookidač, prepoznavanje lica, geo označavanje te primjenu raznih filtera. Tu je još i mogućnost podešavanja kontrasta, ekspozicije i ISO vrijednosti te pametni autofokus. Tu je i LED bljskalica koja će pripomoći pri snimanju u slabije osvijetljenim uvijetima

Video kamera može snimati u rezoluciji 1080p, 720p, 480p i još nekim manjim rezolucijama pogodnim za MMS poruke. Treba reći da se 1080p video snima s frekvencijom od 30 sličica u sekundi, dok je kod 720p videa moguće podesiti frekvenciju od 60 fps. Zanimljivo je da se u 480p rezoluciji (640 x 480) može snimati s čak 90 fps.

U nastavku pogledajte prijmere video isječaka

720p 60 fps


480p 90 fpsBaterije

Padfone 2 u svom telefonskom dijelu ima bateriju kapaciteta 2140 mAh, dok je ona u tabletu kapaciteta 5000 mAh. Sam telefon će sa svojom baterijom u uobičajenim uvjetima (stalna veza s internetom i razumna upotreba) bez problema izdržati od ujutro do navečer. Ako ga umetnete u tablet, u svakom trenutku možete omogućiti njegovo dodatno punjenje iz baterije tableta, ali ako je baterija tableta pri kraju, može se omogućiti i obrnuto. Oba uređaja zajedno mogu izdržati do nekoliko dana povremenog korištenja.

Zaključak


Asus Padfone 2 je jedan od onih uređaja koji će nam zasigurno dugo ostati u sjećanju. Zapravo je čudno da ni jedan drugi proizvođač još nije proizveo nešto slično jer je ovakav koncept zapravo vrlo praktičan. Naravno, ima trenutaka kada ta praktičnost nije idealna, ali ukupno gledajući, zaslužuje prilično visoku ocjenu.
4,7” smartfon s vrhunskim četverojezgrenim proceosrom i 2 GB RAM-a, 13 MP kamerom, izvrsnim IPS zaslonom i podrškom za LTE sam po sebi u startu ostavlja dojam moći i superiornosti. U kombinaciji s 10-inčnim tabletom dodatno dobiva na funkcionalnosti, čemu doprinosi i način na koji je cijeli koncept izveden.

Cijena Asusa Padfone 2 s 32 GB interne memorije u HGshopu iznosi 6.298,00 kuna, no treba reći da je telefon moguće kupiti i neovisno o tabletu i to po cijeni od oko 4200 kuna (32 GB model). Ako dodate ovih 2100 kuna, dobit ćete vrlo dobro izveden komplet i praktički još jedan vrhunski uređaj.

S druge strane, tablet ne može raditi bez telefona pa je paralelna upotreba jednog i drugog uređaja nemoguća misija, no to većini ionako neće biti od presudne važnosti. Onaj kome jest, vjerojatno će potražiti neko drugo rješenje.

Još jedna prednost u odnosu na korištenje zasebnog smartfona i tableta je u tome što aplikacije ne trebate instalirati dva puta. Kad su na jednom, automatski su i na drugom uređaju, uključujući posebno optimizirane tablet verzije jednih te istih aplikacija.

U nastavku pogledajte kratki video osvrt:Uređaj na testiranje ustupio: HGshop