Recenzija: BlackBerry Bold 9900

Dizajn i kućište

Premda RIM nije kompanija poznata po spektakularno dizajniranim uređajima mora se priznati da Bold 9900 dizajnom zaista odskače od svih prethodnika. Prvo što će vam upasti u oko je debljina ili bolje reći tankoća uređaja od 10,5 mm. U usporedbi s prethodnicima 9700 i 9780 koji su imali debljinu od 14 mm ovo dolazi kao pravo osvježenje. Općenito, uređaj izgleda vrlo profinjeno i decentno, a tome najviše pridonosi rub od nehrđajućeg čelika koji se proteže oko cijelog uređaja. Ovdje se u stvari ne radi o rubu kao dekoraciji već o kosturu cijele konstrukcije, slično kao na iPhoenu 4.

 

U spomenuti metalni rub na desnom su boku fino uklopljene tipke za podešavanje glasnoće, diktafon i fizička tipka za kameru, dok je tipka za otključavanje/zaključavanje zaslona na vrhu. Micro USB i 3.5 mm audio utori nalaze se na lijevom boku uređaja.
Prednjom stranom, kao i kod ostalih BlackBerryja, dominira QWERTY tipkovnica, zaslon i funkcijske tipke. Jednostavno, sve je na svom mjestu, a svaki je detalj odlično uklopljen u cjelinu.
Gledan sprijeda, BlackBerry Bold 9900 zapravo podsjeća na prvi model iz serije Bold – 9000 čije su širina i dužina otprilike iste.

Zaslon

U usporedbi s mainstream uređajima zaslon dijagonale 2,8 inča možda djeluje inferiorno, ali u usporedbi s 2,44“, koliko smo imali na modelu 9700/9780, ipak je prisutna doza osvježenja. Ono što u puno većoj mjeri oduševljava jest rezolucija, koja na ovom zaslonu iznosi 640 x 480 točaka što donosi gustoću od 286 dpi. Tehnologija izrade zaslona je TFT-LCD i u prikazu boja ne može se mjeriti s modernijim AMOLED zaslonima, no zbog veće rezolucije i gustoće točaka prikaz je znatno kvalitetniji neko na prethodnicima. Prednost Bold-ovog TFT-LCD zaslona leži u iznimno kvalitetnom prikazu na vanjskom svjetlu i u tom pogledu praktički nema konkurenciju. Uostalom, istu situaciju smo imali i s modelom 9700/9780.

Naravno, najveća novost je zaslon osjetljiv na dodir koji u kombinaciji sa fizičkom tipkovnicom omogućuje lakšu manipulaciju uređajem i općenito bolju ergonomiju, a odaziv i preciznost odgovaraju najvišim standardima.

Tipkovnica

QWERTY tipkovnica je praktički zaštitni znak BlackBerry uređaja, a svakom novom generacijom polako evoluira. Neću pretjerati ako kažem da je tipkovnica na Blackberryju 9900 najbolja koju sam do sada imao prilike isprobati i kao takva zaslužuje najvišu ocjenu, barem što se ergonomije tiče. Oblik tipki pomalo podsjeća na one na modelu 9700/9780, ali ipak nisu toliko izbočene. Također, s obzirom na širinu uređaja i tipkovnica je malo narasla, ali je ipak ostala u granicama koje omogućuju ugodno tipkanje. Hod tipki je kratak, a pritisak malo mekši nego na 9700/9780.

Zamjerka ide na račun rasporeda znakova na tipkovnici. Naime, na uređajima (9700/9780) raspored tipki bio je QWERTZ, dakle onakav na kakvog smo navikli u Hrvatskoj i susjedstvu, dok BlackBerry Bold 9900 donosi klasični QWERTY raspored, svojstven anglo-američkom standardu.

Iskreno, nakon nekoliko godina korištenja mobitela s QWERTZ tipkovnicom ovakav raspored stvara izvjesnu dozu konfuzije.

Druga zamjerka rezervirana je za poznatu situaciju oko nedostatka dijakritičkih znakova na tipkovnici, što je u današnje vrijeme, blago rečeno, neozbiljno. Usporedbe radi, Nokijina E serija na svojim je tipkovnicama dijakritičke znakove imala još 2005. godine (E61) i zaista ne vidim razlog zašto se u RIM-u nisu potrudili da potpuno zadovolje i ovo naše tržište koje, uzmemo li u obzir sve zemlje bivše Jugoslavije, nije malo.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT