Recenzija: BlackBerry Bold 9900

Telefonija i zvuk

U telefonskom razgovoru BlackBerry Bold 9900 ponaša se onako kako to i priliči ovako kvalitetnom, ali i skupom uređaju. Jačina zvučnika na visokom je nivou, no zbog metalne konstrukcije često se dogodi da zvučnik trešti, a to se očituje i u nekim tonovima dolaznih poruka. Pomalo iritantno, posebice nakon modela 9700 na kojem se to nije događalo.

Sve one kojima će ovo biti prvi Blackberry vjerojatno će zanimati podatak da BlackBerryji ne podržavaju VoIP. Dakle, ne možete koristiti Skype niti bilo koji drugi VoIP servis.

Softver i performanse

BlackBerry 7 operativni sustav najnoviji je softverski proizvod iz RIM-a i pokretat će BlackBerry uređaje sve do konačnog prelaska na novi BBX OS, temeljen na QNX Unixu koji pokreće već aktualni BlackBerry PlayBook tablet.

Novi BlackBerry 7 OS vizualno se previše i ne razlikuje od prehodnog, tj. BlackBerry 6 OS-a, ali je zato temeljito prerađen “iznutra” i dolazi isključivo na novim, hardverski moćnijim uređajima.
Ona najvažnija razlika između ovog uređaja i npr. BlackBerryja Bold 9870 najviše se očituje u brzini. BlackBerry Bold 9900 zahvaljujući svom 1,2 GHz procesoru i 768 MB RAM memorije zaista je brz uređaj pa je teško dati bilo kakvu primjedbu po tom pitanju. Naime, dosadašnji Blackberryji, iako vrlo kvalitetni uređaji, brzinom i fluidnošću nisu mogli parirati iPhoneu i novijoj generaciji Androida, a zbog iznimno sporog web preglednika flat tarifa nije ni mogla biti kvalitetno iskorištena. Iako je već na BlackBerry 6 OS-u web preglednik bio znatno poboljšan još uvijek nije bio na prihvatljivoj razini za većinu korisnika. Dolaskom novog moćnijeg hardvera i novog operativnog sustava stvari su se drastično izmijenile.

Naravno, RIM se pobrinuo i za određene kozmetičke izmjene pa tako imamo detaljno izmijenjene ikonice koje su sada uočljivije i oku ugodnije.

Ono što većinu vjerojatno najviše zanima sigurno je upotrebljivost dodirnog zaslona u kombinaciji s trackpadom na kojeg smo navikli na prethodnim modelima. Eto, mogu reći da se odlično upotpunjavaju. Možda je potrebno izvjesno vrijeme da se prsti priviknu na učestalo prebacivanje sa zaslona na fizičke tipke (menu i back). Naime, na zaslonu ne postoje virtualne funkcijske tipke kao što je to slučaj na Nokiji E6.

Što se samog trackpada tiče, jednom kad se naviknete na rukovanje uređajem putem zaslona njegovu upotrebu ćete svesti na najmanju moguću razinu.

Početni zaslon

Početni zaslon praktički je zaštitni znak svakog operativnog sustava, a na BlackBerryju on je općenito bio loše iskorišten. Promjene koje su osvanule još na 6.0 verziji donekle su poboljšale upotrebljivost, ali ukupno gledajući moglo se i bolje.

Dakle, na vrhu imamo prikaz datuma, vremena i statusa mreže. Kad ga pritisnete otvore se postavke za podešavanje povezivanja (Mobilne mreže, WiFi, Bluetooth i NFC). Tik ispod nalazi se uska traka koja prikazuje obavijesti o događajima (pristigle poruke, neodgovoreni pozvi i sl.). Sljedeći dio zaslona moguće je iskoristiti za prikaz aplikacija, a sustav dozvoljava maksimalno dva retka. Za ostale aplikacije potrebno je kliknuti na „All“ stavku. Listanjem lijevo-desno moguće je pristupiti drugim skupinama aplikacija, a to su „Frequent“, dakle one koje učestalo koristite i „Favourite“, tj. one koje sami odredite.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT