Recenzija: BlackBerry Bold 9900

E-mail, poruke, kalendar, sinkronizacija…

E-mail klijent ne treba posebno hvaliti, jer se radi o funkcionalno zaista naprednom alatu. Na novom OS-u izgledom se ne razlikuje od prethodnih, osim u nekim detaljima u dizajnu. Sam e-mail klijent na uređaju rijetko dobiva nadogradnje, ali su zato opsežni radovi na serverskoj strani češći. Svaki je privitak moguće skinuti i odmah pogledati na uređaju.

Automatske postavke osigurane su za najpopularnije e-mail servise (Gmail, Yahoo!, Hotmail) pa čak i Appleov iCloud, točnije mailbox s me.com domenom. Korisnici BIS usluge imaju mogućnost definiranja do deset mailboxova, a push obavijesti su omogućene za one servise koji podržavaju tu mogućnosti, npr.Gmail. Ako vaš mail servis ne podržava Push, obavijesti će u pravilu pristizati svakih 15 minuta.

Instant messaging apliakcije su također ostale istog izgleda i dobro je da je tako, jer se nekada zna dogoditi da nepromišljeni eksperimenti jednostavno unište inače odličnu i funkcionalnu aplikaciju. Ukoliko koristite samo jedan IM protokol RIM vam za Google Talk, MSN, ICQ i Yahoo! nudi zasebne klijente koji su duboko integrirani u operativni sustav i kao takvi najpouzdaniji. Ako pak želite koristiti više protokola istovremeno morat ćete u App Worldu potražiti neku od 3rd party aplikacija, npr. IM+.

Kalendar je uz mali estetski zahvat ostao jednako kvalitetan i funkcionalan. Moguće je koristiti veći broj kalendara, odnosno onoliko koliko e-mail računa (mailboxova) definirate.

Iako prilikom postavki e-mail računa uređaj nudi sinkronizaciju mailova, imenika i kalendara, ovaj potonji iz nekog razloga ostane nesinkroniziran, barem kada su Gmail računi u pitanju. Iz tog je razloga potrebno instalirati Google Sync aplikaciju koja se brine za sinkronizaciju svih potrebnih stavki.

Dodatne aplikacije

BlackBerry Bold 9900 sadrži i dodatni set aplikacija kao što su npr. Documents To Go, File Manager, Kompas, te aplikacije za zabilješke. Documents To Go omogućuje kreiranje, pregledavanje i uređivanje Word, Excel i PowerPoint datoteka te pregled PDF dokumenata. Pored klasičnih memo i to-do zabilješki tu je i mogućnost kreiranja glasovnih, a imamo i neizostavni kalkulator te pokoju igricu.

Iz App Worlda možete skinuti i dodatne RIM-ove apliakcije kao npr. one za društvene mreže i druge IM protokole. Napominjem da ove originalne aplikacije rade isključivo uz BlackBerry tarifu (BIS).

Web preglednik

Eto, stigli smo do one najvažnije stavke na novom BlackBerryju, tj. do najveće promjene u odnosu na starije uređaje i verzije OS-a.

Kompletna se priča, bez filozofiranja, može svesti na brzinu, odličan odaziv i opću funkcionalnost. Neovisno o relativno malom zaslonu surfanje je ugodno, zumiranje funkcionira pomoću štipanja (pinch-to-zoom), a jedina zamjerka ide na račun nedostatka text reflow funkcije, tj. prilagodbe veličine fonta zumiranom nivou.

Flash nije podržan, ali koga briga kad je ionako najavljeno da će ga prestati ugrađivati u mobilne uređaje. Web preglednik će zato bez problema otvoriti svaki video u HTML5 verziji, ukoliko ga dotična web lokacija podržava, kao npr. YouTube.

Treba imati na umu da YouTube, kao i svi drugi streaming servisi nisu uključeni u flat tarifu, dakle ne spajaju se preko BIS usluge, odnosno blackberry.net APN-a već koriste operaterov APN. U slučaju Vipnet-a to su gprs0.vipnet.hr i/ili data.vip.hr, odnosno web.htgprs za T-mobile. Dakle, ako se na YouTube spajate izvan dosega WiFi-a budite spremni na poveći račun.

U Vipnetovim uvjetima korištenja pronalazimo podatak da je korisnicima BlackBerry usluga automatski aktivirana i GPRS Start usluga koja uključuje dodatnih 1 GB podatkovnog prometa koji se ne naplaćuje. Prema informacijama koje smo dobili od službe za koriskine ovaj 1 GB prometa koristi se za slučaj ako se uređaj nekim slučajem spoji na pogrešan APN, a moguće ga je iskoristiti i za povremenu upotrebu streaming medija. (YouTube, Internet radio i sl.)

Dakle, ako ste Vipnet korisnik ipak možete malo uključiti YouTube bez straha od dodatne naplate, no imajte na umu da za taj 1 GB ne postoji mogućnost provjere potrošnje i ako ga potrošite naplata ide po osnovnom cjeniku 5,98 kn za 100 kb.

Na T-mobile stranicama nismo naišli na ovakvu mogućnost.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT