Recenzija: BlackBerry Bold 9900

Baterija

Baterija od 1230 mAh korak je unatrag i neshvatljivo je da su RIM-ovci u novi uređaj ugradili slabiju bateriju nego u prethodnika. Mogli bismo reći da se BlackBerry ovim modelom približio Androidu i to u onom najgorem – autonomiji od jednog dana. Ako je spojen na 3G mrežu BlackBerry 9900 će izdržati više od jednog dana samo ako ga ne koristite. Dakle, ako uređaj koristite intezivno (mailovi, surfanje, pozivi) računajte na jedan cijeli dan, tj. od ujutro do navečer. Prebacivanjem rada na 2G (EDGE) mrežu, što će većina vjerojatno odmah učiniti, autonomija se produljuje i za više od 50%.

Zaključak

Unatoč spomenutim manama BlackBerry Bold 9900 oduševit će sve BlackBerry korisnike i fanove, no teško će pridobiti poklonike mainstream smartphone platformi (Android i iOS). Svi oni kojima se radni dan sastoji od poziva, mailova i inih vrsta poruka znat će cijeniti pouzdanost koja je u ovom modelu upotpunjena brzinom i praktičnošću dodirnog zaslona. Brzina i fluidnost sučelja na visokom su nivou, a surfanje na uređaju sada spada u sasvim drugu dimenziju.

Riječi hvale upućujemo dizajnu i ergonomiji, a uz bateriju jedina ozbiljnija zamjerka je cijena. 4999,00 kuna, koliko za sami uređaj traži Vipnet, nije malo, no donekle je razumljivo. Naime, nedavno je stupio na snagu novi pravilnik HAKOM-a u kojem stoji da operateri korisniku moraju omogućiti raskid ugovora i prije isteka obveze ako korisnik otplati razliku u cijeni subvencioniranog uređaja. Logično, operateri će sada namjerno dizati cijene samih uređaja kako bi se što bolje osigurali od eventualnih raskida ugovora, a izgleda da je BlackBerry Bold 9900 jedna od prvih žrtava novog pravilnika.

Ono što bode u oči jesu cijene uređaja u pretplatničkim tarifama, koje su osjetno veće nego što je to slučaj s većinom uređaja drugih proizvođača.

One tvrtke koje zbog prirode posla BlackBerryje svojim zaposlenicima daju na korištenje vjerojatno će sklopiti posebne ugovore i uređaje dobiti po nešto povoljnijim cijenama.

Konkurencija

Kad je BlackBerry u pitanju nezahvalno je govoriti o konkurenciji. Ako promatramo sam uređaj jedina razumna usporedba išla bi s modelom Nokia E6 koja koristi isti koncept (dodirni zaslon i QWERTY tipkovnicu). Prednosti Nokije leže u tome što njena tipkovnica sadrži dijakritičke znakove, a i osjetno je jeftinija. Ipak, kad je u pitanju komunikacija i ukupna upotrebljivost BlackBerry je objektivno bolji uređaj.

Također, ako nemate namjeru pretplatiti se na BlackBerry tarifu možda je dobro da uz Nokiju E6 razmislite o modelima kao što su HTC ChaCha, Samsung Galaxy Pro, a uskoro i LG Optimus Pro.

Detaljne specifikacije pogledajte ovdje.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT