Recenzija: Galaxy Nexus

Smartphone uređaji proizvedeni pod kapom Googlea poznati su nam još od modela Nexus One kojeg je proizveo HTC, nakon čega smo se imali prilike družiti s modelom Nexus S, izrađenim od strane Samsunga. Ni jedan od ove dvojice u svoje doba nije podigao toliko prašine kao što je to sada slučaj s trećim – Galaxy Nexus-om. Jedan od razloga tome svakako je to što dolazi s najnovijom verzijom Androida Ice Cream Sandwich koja, vidjet ćemo kasnije u tekstu, predstavlja najveći korak u evoluciji Androida do sada.
Galaxy Nexus također je proizveden od strane Samsunga, a sam Andy Rubin (Googleov glavni čovjek za Android), prilikom predstavljanja u Hong Kongu izjavio je da je Samsung jedina kompanija koja je u ovom trenutku sposobna proizvesti uređaj koji će udovoljiti njihovim zahtjevima.

Osnovne karakteristike:

Dimenzije: 135 x 68 x 8,9 mm
Masa: 135 grama
Zaslon: 4,65” Super AMOLED HD, rezolucija 1280 x 720 točaka
Procesor: Dvije Cortex A9 jezgre takta 1,2 GHz na TI OMAP 4460 čipsetu,
Grafički procesor: PowerVR SGX540
RAM: 1 GB
Interna memorija 16/32 GB
Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
3G prijenos podataka: HSPA+ 21 mbps
Kamera: 5 Mpx
Sekundarna kamera: 1,3 Mpx
Video Kamera: HD 1080p pri 30 fps
Ostalo: WiFI Hotspot, GPS, žiroskop, kompas, barometar, NFC, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct

Osnovni nedostaci:

Ne podržava memorijske kartice
Kamera ispod standarda klase
Nema FM radio

Dizajn, kućište i ergonomija

Galaxy Nexus nedvojbeno je poveći komad mobitela, o čemu svjedoče i specificirane dimenzije. Ipak, ako se malo odmaknemo od samih brojki i uređaj pogledamo kroz vlastitu prizmu doživjet ćemo ga malo drukčije. Naime, Galaxy Nexus je oblikovan prilično anatomski i u ruci leži skoro pa savršeno. Težište se ne nalazi na sredini kako kod većine drugih uređaja već u donjem dijelu kućišta (otprilike na ⅗) pa je zbog toga manipulacija jednom rukom osjetno lakša i ugodnija nego na mnogim drugim uređajima sličnih dimenzija. Nadalje, zakrivljenost kućišta i zaslona te zaobljeni rubovi, uz anatomiju i ergonomiju, ostavljaju dojam da je uređaj manjih dimenzija od onih na papiru.

Kućište je izrađeno iz plastike i neki će zasigurno imati prigovor na njenu kvalitetu, posebice ako ga usporedimo s HTC-ovim uređajima, no treba imati na umu da ova vrsta plastike osigurava manju masu, a znamo koliko su HTC-ovi uređaji zbog svog kućišta teži i nezgrapniji. Ukratko, kad su dizajn i kućište u pitanju očito još uvijek ne možemo imati i ovce i i novce.
Ipak, ako kućište, odnosno plastiku Nexusa idemo usporediti s onom od koje je izrađen Samsung Galaxy S II vidjet ćemo da je ipak za jednu stepenicu evoluirala. Poleđina, tj. poklopac baterije izrađen je od malo kvalitetnije plastike i ostavlja dojam kao da je od gume, što će sprečavati klizanje iz ruku.

Galaxy Nexus, nakon Nokije N9, prvi je uređaj koji na frontalnom dijelu nema fizičke ni kapacitivne tipke i kao takav ostavlja dojam skladnog dizajna. Na vrhu nalazimo zvučnik te prednju kameru s desne strane, a na dnu LED diodu koja je javlja kada dobijete poruku,  propustite poziv i sl. Na desnom boku nalazi se tipka za uključivanje i otključavanje/zaključavanje zaslona, a ispod nje konektor za stolni punjač koji, usput rečeno, nije sadržan u prodajnom paketu. Lijevi bok sadrži samo dvodijelnu tipku za podešavanje glasnoće, a na poleđini imamo kameru s LED bljeskalicom. Na dnu se nalaze micro USB i 3.5 mm audio utor.

Ukupan dojam dizajna je osjetno bolji nego što je to slučaj bio s Nexusom S ili modelima iz serije Galaxy S, ali ono što svakako treba pohvaliti i još jednom ponoviti jesu anatomija i ergonomija.

Zaslon

Super AMOLED ultimativna je tehnologija izrade zaslona na smartphone i tablet uređajima, a Samsung kao njen tvorac neprikosnoven je suveren u ovom području. Super AMOLED zaslone, koje odlikuje zavidan kontrast, prikaz boja i vidljivost na dnevnom svjetlu imali smo prilike upoznati na Samsungu Galaxy S, potom i Galaxy S II, a dolaskom modela Galaxy Note ova je tehnologija zaživjela i u HD rezoluciji. Na Galaxy Nexusu ista rezolucija spakirana je u nešto manje dimenzije tako da gustoća točaka iznosi otprilike 315 dpi. Usporedbe radi, na Galaxyju S II gustoća iznosi 217, na Noteu 285, a na iPhoneu 4/4S. 326 dpi.
Dakle, gustoćom točaka Galaxy Nexus izravno konkurira razvikanom “Retina” zaslonu iPhonea (LCD), a Super AMOLED tehnologijom i HD rezolucijom poklapa ga po ušima.

Dijagonala cijelog zaslona iznosi 4,65 inča, no ako zanemarimo crno polje koje zauzimaju virtualne tipke dobit ćemo otprilike dijagonalu od 4,3 inča, dakle isti onakav zaslon kakvog nalazimo na većini današnjih “flagship” modela. Prilikom gledanja filmova na ugrađenom video playeru crno polje će nestati tako da je zaslon u potpunosti iskorišten. Izuzetak su određeni 3rd party video playeri koji očito još nisu prilagođeni ICS-u.

Kada uzmemo u obzir sve značajke i detalje zaslon Galaxy Nexusa (uz onaj na Galaxy Noteu) najbolje je što tržište nudi, a s obzirom da se radi o samom početku ere HD zaslona na smartphone uređajima, malo je vjerojatno da će ga neki drugi uređaj u skoro vrijeme u nadmašiti.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT