Android Recenzije

Recenzija: Galaxy NexusSmartphone uređaji proizvedeni pod kapom Googlea poznati su nam još od modela Nexus One kojeg je proizveo HTC, nakon čega smo se imali prilike družiti s modelom Nexus S, izrađenim od strane Samsunga. Ni jedan od ove dvojice u svoje doba nije podigao toliko prašine kao što je to sada slučaj s trećim - Galaxy Nexus-om. Jedan od razloga tome svakako je to što dolazi s najnovijom verzijom Androida Ice Cream Sandwich koja, vidjet ćemo kasnije u tekstu, predstavlja najveći korak u evoluciji Androida do sada.
Galaxy Nexus također je proizveden od strane Samsunga, a sam Andy Rubin (Googleov glavni čovjek za Android), prilikom predstavljanja u Hong Kongu izjavio je da je Samsung jedina kompanija koja je u ovom trenutku sposobna proizvesti uređaj koji će udovoljiti njihovim zahtjevima.
Osnovne karakteristike:

Dimenzije: 135 x 68 x 8,9 mm
Masa: 135 grama
Zaslon: 4,65” Super AMOLED HD, rezolucija 1280 x 720 točaka
Procesor: Dvije Cortex A9 jezgre takta 1,2 GHz na TI OMAP 4460 čipsetu,
Grafički procesor: PowerVR SGX540
RAM: 1 GB
Interna memorija 16/32 GB
Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
3G prijenos podataka: HSPA+ 21 mbps
Kamera: 5 Mpx
Sekundarna kamera: 1,3 Mpx
Video Kamera: HD 1080p pri 30 fps
Ostalo: WiFI Hotspot, GPS, žiroskop, kompas, barometar, NFC, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct
Osnovni nedostaci:

Ne podržava memorijske kartice
Kamera ispod standarda klase
Nema FM radio

Dizajn, kućište i ergonomija
Galaxy Nexus nedvojbeno je poveći komad mobitela, o čemu svjedoče i specificirane dimenzije. Ipak, ako se malo odmaknemo od samih brojki i uređaj pogledamo kroz vlastitu prizmu doživjet ćemo ga malo drukčije. Naime, Galaxy Nexus je oblikovan prilično anatomski i u ruci leži skoro pa savršeno. Težište se ne nalazi na sredini kako kod većine drugih uređaja već u donjem dijelu kućišta (otprilike na ⅗) pa je zbog toga manipulacija jednom rukom osjetno lakša i ugodnija nego na mnogim drugim uređajima sličnih dimenzija. Nadalje, zakrivljenost kućišta i zaslona te zaobljeni rubovi, uz anatomiju i ergonomiju, ostavljaju dojam da je uređaj manjih dimenzija od onih na papiru.

Kućište je izrađeno iz plastike i neki će zasigurno imati prigovor na njenu kvalitetu, posebice ako ga usporedimo s HTC-ovim uređajima, no treba imati na umu da ova vrsta plastike osigurava manju masu, a znamo koliko su HTC-ovi uređaji zbog svog kućišta teži i nezgrapniji. Ukratko, kad su dizajn i kućište u pitanju očito još uvijek ne možemo imati i ovce i i novce.
Ipak, ako kućište, odnosno plastiku Nexusa idemo usporediti s onom od koje je izrađen Samsung Galaxy S II vidjet ćemo da je ipak za jednu stepenicu evoluirala. Poleđina, tj. poklopac baterije izrađen je od malo kvalitetnije plastike i ostavlja dojam kao da je od gume, što će sprečavati klizanje iz ruku.Galaxy Nexus, nakon Nokije N9, prvi je uređaj koji na frontalnom dijelu nema fizičke ni kapacitivne tipke i kao takav ostavlja dojam skladnog dizajna. Na vrhu nalazimo zvučnik te prednju kameru s desne strane, a na dnu LED diodu koja je javlja kada dobijete poruku,  propustite poziv i sl. Na desnom boku nalazi se tipka za uključivanje i otključavanje/zaključavanje zaslona, a ispod nje konektor za stolni punjač koji, usput rečeno, nije sadržan u prodajnom paketu. Lijevi bok sadrži samo dvodijelnu tipku za podešavanje glasnoće, a na poleđini imamo kameru s LED bljeskalicom. Na dnu se nalaze micro USB i 3.5 mm audio utor.Ukupan dojam dizajna je osjetno bolji nego što je to slučaj bio s Nexusom S ili modelima iz serije Galaxy S, ali ono što svakako treba pohvaliti i još jednom ponoviti jesu anatomija i ergonomija.
Zaslon

Super AMOLED ultimativna je tehnologija izrade zaslona na smartphone i tablet uređajima, a Samsung kao njen tvorac neprikosnoven je suveren u ovom području. Super AMOLED zaslone, koje odlikuje zavidan kontrast, prikaz boja i vidljivost na dnevnom svjetlu imali smo prilike upoznati na Samsungu Galaxy S, potom i Galaxy S II, a dolaskom modela Galaxy Note ova je tehnologija zaživjela i u HD rezoluciji. Na Galaxy Nexusu ista rezolucija spakirana je u nešto manje dimenzije tako da gustoća točaka iznosi otprilike 315 dpi. Usporedbe radi, na Galaxyju S II gustoća iznosi 217, na Noteu 285, a na iPhoneu 4/4S. 326 dpi.
Dakle, gustoćom točaka Galaxy Nexus izravno konkurira razvikanom “Retina” zaslonu iPhonea (LCD), a Super AMOLED tehnologijom i HD rezolucijom poklapa ga po ušima.Dijagonala cijelog zaslona iznosi 4,65 inča, no ako zanemarimo crno polje koje zauzimaju virtualne tipke dobit ćemo otprilike dijagonalu od 4,3 inča, dakle isti onakav zaslon kakvog nalazimo na većini današnjih “flagship” modela. Prilikom gledanja filmova na ugrađenom video playeru crno polje će nestati tako da je zaslon u potpunosti iskorišten. Izuzetak su određeni 3rd party video playeri koji očito još nisu prilagođeni ICS-u.

Kada uzmemo u obzir sve značajke i detalje zaslon Galaxy Nexusa (uz onaj na Galaxy Noteu) najbolje je što tržište nudi, a s obzirom da se radi o samom početku ere HD zaslona na smartphone uređajima, malo je vjerojatno da će ga neki drugi uređaj u skoro vrijeme u nadmašiti.

Android 4.0 - Ice Cream Sandwich


Tri godine nakon predstavljanja prve verzije Android nam dolazi u potpuno novom ruhu. Sve dosadašnje verzije dosta su nalikovale jedna drugoj, a Ice Cream Sandwich nešto je sasvim novo i predstavlja najveću stepenicu u razvoju Androida do sad.

Počeci sežu u 2008 godinu i Android 1.5 s nadikom Cupcake, a potom i kasnije verzije: 1.6 Donut, 2.1 Eclair, 2.2 Froyo i 2.3 Gingerbread. Za vrijeme dominacije Froyo-a i dijelom Gingerbreada proizvođači su počeli na tržište izbacivati tablet uređaje (Samsung Galaxy Tab i sl.) te ih opremati upravo ovim verzijama Androida. Tada je Google skočio i arlauknuo da Froyo i Gingerbread nisu optimizirani za tablete pa je u tu svrhu izbacio Android 3.0 Honeycomb. Budući da je takva politika rascijepila Android eko-sustav na dva dijela odmah su počeli razvijati novu generaciju koja će imati zadaću ponovo ga ujediniti i tako je nastao Android 4.0 iliti Ice Cream Sandwich (skraćeno ICS).Ovdje je bitno napomenuti kako Galaxy Nexus kao predvodnik nove generacije koristi izvorni, odnsono “Google expirience” ili “Vanilla” Ice Cream Sandwich i malo je vjerojatno da ćete upravo ovakvo sučelje vidjeti na kasnijim uređajima, jer je poznato da svaki proizvođač razvija vlastitu varijantu sučelja (Samsung TouchWiz, HTC Sense isl.) i ugrađuje ih na svoje uređaje.
Uključivanje

Prilikom uključivanja Galaxy Nexus će odvrtjeti zanmljivu uvodnu animaciju i ponudit će standardnu proceduru prijave na vaš Google račun. Ovdje je sada prisutna i opcija prijavljivanja u Google+ društvenu mrežu, no sve to možete ostaviti za kasnije. Ukoliko se odmah prijavite u vaš Google (Gmail) račun Nexus će vam automatski sinkronizirati kontakte, mailove, kalendar pa čak i Chrome bookmarke. Budući da ova procedura iziskuje malo više vremena Nexus je obavlja u pozadini, dok vama istovremeno omogućuje nesmetan rad s ostalim funkcijama uređaja. Zbog poveće količine prenesenih podataka sugeriram da ovu početnu sinkronizaciju obavite putem WiFi-a.Jedna od primjetnih novosti svakako je nova kolor shema, pa tako ICS donosi oku ugodnu svjetlo plavu boju umjesto kričavo zelene koju smo gledali na Gingerbreadu i prijašnjim verzijama. Također, tu je i novi “Roboto” font koji je za razliku od starog tanji, a budući da se prikazuje na zaslonu s iznimnom gustoćom točaka nema ni traga od “pikselizacije”. Ako imate lošiji vid ili vam je font presitan u postavkama uređaja imate mogućnost povećanja.

Treba reći da su boje, kao i mnoštvo drugih detalja preneseni iz Honeycomba ili su inspirirani njime. Također, primjetno je kako su sučelje i osnovne aplikacije dizajnirane i organizirane u tabovima što opet vuče korijene iz Honeycomba. Ukupno gledajući, Ice Cream Sandwich više sliči Honeycombu nego Gingerbreadu ili Froyu i kao takav će većini predstavljati veliku novost.
Zaključani zaslonZaključani zaslon u krugu za otključavanje sada nudi dvije mogućnosti. Povlačenjem prsta u desnu stranu dobijemo klasično otključavanje, a povlačenjem ulijevo aktivira se kamera. Zgodno, ukoliko želite nešto na brzinu fotografirati.
Jedna od zanimljivih inovacija predstavljenih na Galaxy Nexusu svakako je tzv. “Face unlock”, dakle mogućnost kriptiranog zaključavanja uređaja i otključavanja putem prepoznavanja lica. Face unlock zanimljiv je način da se zamijeni klasično otključavanje putem PIN-a, no daleko je od savršenog jer smo već vidjeli ga ga se može prevariti fotografijom. U svakom slučaju Google će morati još neko vrijeme poraditi na usavršavanju ove funkcije.
Virtualne tipke i task manager

Kao što je već rečeno, sučelje Ice Cream Sandwich-a osjetno se razlikuje od prethodnih verzija Androida, a prvo što upada u oko jesu tri nove virtualne tipke na dnu zaslona koje kao  i mnogi drugi detalji korijene vuku iz Honeycomba. Lijeva tipka označena strelicom predstavlja klasičnu “back” tipku, a srednja je “home”, dakle povratak na početni zaslon. Desna tipka s oznakom prozora svojevrsni je task manager i nudi prikaz zadnje korištenih apliakcija te njihovo uklanjanje jednostavnim listanjem svakog pojedinog prozorčića u lijevu ili desnu stranu.Ovdje je potrebno primijetiti kako su nas ljudi iz Googlea svih ovih godina očito vukli za nos sugerirajući da su task manageri na Androidu nepotrebni da bi sad odjednom otkrili toplu vodu i svoj task manager predstavili kao veliku novost i potrebu. Izgleda da su u zadnje vrijeme puno toga naučili od Applea. Ipak, pojedine aplikacije na ovaj način nije moguće potpuno isključiti pa ćete u tu svrhu morati otići u postavke i izabrati prisilno zaustavljanje (force close). Treba napomenuti kako neke od njih koje su u postavkama označene kao “pokrenute” nisu nužno aktivne već su keširane (cached) i kao takve ne zauzimaju procesorsko vrijeme. Koja je aplikacija zaista aktivna, a koja keširana možete vidjeti ako instalirate „System Panel“.

Uz tri stalno prisutne virtualne tipke, ovisno o aplikaciji povremeno se u desnom kutu pojavi i četvrta koja u pravilu otvara postavke, odnosno opcije vezane uz konkretnu aplikaciju.
U svakom slučaju zanimljiv koncept, no ne sviđa mi se više nego očita asimetrija rasporeda tipki u slučaju kada je aktivna i četvrta.
Nadalje, spomenuta virtualna tipka koja u pravilu otvara opcije u nekim se aplikacijama (telefon, web preglednik...) uopće ne nalazi na polju rezerviranom za virtualne tipke već  unutar same aplikacije, što u startu može biti malo zbunjujuće. Ovisno o dubini sustava izbornika ova tipka može preseliti i na gornji dio zaslona.

Početni zasloni

Galaxy Nexus nudi pet početnih zaslona na koje možete dodavati željeni sadržaj. Nema mogućnosti dodavanja novih niti brisanja postojećih zaslona. Prva razlika u odnosu na prethodne verzije Androida tiče se funkcije dužeg dodira na prazno mjesto na zaslonu. Naime, do sada je ovim putem bilo moguće donositi prečice aplikacija i widgete, a sada služi isključivo promjeni pozadinske slike. Prečice aplikacija dodaju se izravno iz izbornika u kojem se nalaze aplikacije, a sada im društvo čine i widgeti. Listanjem lijevo-desno dolazimo do pregleda svih aplikacija, a u nastavku i widgeta kojima možemo pristupiti i putem izravnog odabira pri vrhu zaslona. Aplikacije i widgeti zapravo su razdijeljeni u vlastite tabove.
Dužim pritiskom na aplikaciju ili widget otvara se mogućnost jednostavnog odvlačenja na početni zaslon.Kad govorimo o widgetima svakako treba spomenuti da je nekima od njih moguće mijenjati veličinu i prilagoditi ih zaslonu (Gmail, kalendar). Ovo je vrlo zanimljiva i korisna stavka koja devloperima otvara nove mogućnosti. Naime, sjetite se samo koliko ste puta do sada instalirali neku aplikaciju s brdom widgeta koji su se razlikovali samo u veličini. Sada postoji mogućnost da te aplikacije dođu sa samo jednim kojeg ćete moći prilagoditi vlastitim željama.Još jedna stavka koja će vam odmah upasti u oko je Googlevo polje za pretraživanje na vrhu zaslona. U pravilu korisna stvarčica, no budući da se nalazi na svakom od 5 početnih zaslona uz istodobnu nemogućnost otklanjanja postaje pomalo iritantna jer nepotrebno zauzima prostor. Ironično, čak i pored ovoga tu je još i Google search box widget, za svaki slučaj.

Donji dio početnog zaslona, poznat kao “dock” sada je u mogućnosti udomiti do pet tipki, odnosno prečica aplikacija. Za razliku od prethodnih verzija “golog” Androida sad ste u mogućnosti birati koje aplikacije želite na docku, uz napomenu da ona srednja koja vodi do izbornika s aplikacijama ostaje fiksirana.

Mape (Folderi)Mape na početnom zaslonu redizajnirane su i jednostavnije za kreiranje i korištenje pa se sada može reći da napokon imaju neki smisao. Mapu ćete prepoznati po okruglom obliku i malim sličicama aplikacija koje se u njoj nalaze.
Što se kreiranja mapi tiče ono je doslovno prekopirano s iOS-a. Dakle, dužim dodirom odaberete jednu ikonicu, povučete je preko druge i u trenutku je stvorena mapa koja sada sadrži te dvije prečice. Nakon toga sadržaj mape možete izmjenjivati na uobičajen način, tj. dovlačenjem ili odvlačenjem ikonica.
Traka s obavijestimaOva stavka također je redizajnirana i sada je poluprozirna. Kao novost tu je prečica prema postavkama i mogućnost brisanja svih obavijesti odjednom. Naravno, ova traka kao i mnogi drugi detalji, ovako izgleda na Nexusu, tj. na “golom” ICS-u, a kako će izgledati na TouchWiz-u ili HTC Sense-u teško je predvidjeti.
AplikacijeUobičajene Google aplikacije koje nalazimo na Android uređajima sadržane su i na Galaxy Nexusu. Na početnom zaslonu odmah ćete pronaći Google folder u kojem su sadržane prečice prema svim Googleovim aplikacijama. Budući da se radi o velikom pomaku u dizajnu sučelja i neke su osnovne aplikacije doživjele primjetan redizajn pa krenimo redom...
TelefonNovi dizajn i organizacija aplikacija nisu zaobišli ni telefon pa je tako i on podijeljen u tabove. Prvi, tj. osnovni tab sadrži jednostavnu numeričku tipkovnicu i tu nema iznenađenja, osim što nudi mogućnost odbacivanja poziva i autormatskog slanja SMS poruke. Izbornik s opcijama otvara se pomoću virtualne tipke označene s tri okomite točkice koja se u ovom slučaju nalazi na gornjem lijevom dijelu, dok se u sljedeća dva taba nalazi u donjem, što isto može biti zbunjujuće. Izbornik otvara postavke za govornu poštu, preusmjeravanje poziva i sl.
Drugi tab je označen satom a sadrži popis i povijest poziva s detaljima o vremenu i mogućnosti dodavanja broja u kontakte ukoliko već nije unešen. Uz postavke koje nudi prvi tab tu je još i mogućnost brisanja povijesti.
Treći tab sadrži kontakte, odnosno imenik koji na vrhu prikazuje često pozivane brojeve. Ovaj tab u svojim opcijama, uz već poznate stavke iz prva dva nudi podešavanje prikaza, dakle mogućeje izabrati koje imenike želite koristiti (Gmail, Facebook, Twitter ili neki drugi), te unošenje novog kontakta. S desne strane nalazi se povećalo za pretraživanje.
Kvaliteta i jačina zvuka prilikom razgovora na zavidnom su nivou i testni primjerak nije imao probleme s “volume bug-om” što su neki korisnici u određenim zemljama iskusili.

GmailMogli bismo reći da je Gmail neka vrsta zaštitnog znaka svih Androida. Od prve verzije pa do danas polako je evoluirala i sada se nalazi na jednoj dosta upotrebljivoj razini. Za razliku od Gingerbreada i prijašnjih verzija novi Gmail u popisu pristiglih poruka prikazuje cijeli naziv pošiljatelja, subjekt te dodatnu liniju teksta s prikazom početnih riječi poruke. Kada je aktivan prikaz popisa na dnu zaslona nalazi se alatna traka na kojoj se sada nalaze sve važnije funkcije i opcije. Dakle, za kreiranje nove poruke više nije potrebno pritiskati tipku “opcije” jer se ta funkcija nalazi na spomenutoj alatnoj traci. (pogledajte screenshot). Na istoj traci nalazi se tipka za pretraživanje, dodjeljivanje labela i refresh. Tipka označena s tri točkice otvara dodatne opcije i postavke.
Spomenuta alatna traka je izmijenjiva i prilikom pregleda pojedinačne poruke dobiva nove funkcijske tipke: arhiviranje, brisanje, dodjela labela i označavanje kao nepročitane.Ukoliko nakon čitanja jedne poruke želite prijeći na drugu dovoljno će biti listanje prstom u lijevu, odnsono desnu stranu.
Naravno, moguće je koristiti višestruke Gmail račune, a tu je i mogućnost offline korištenja usluge. Prilikom sinkronizacije uređaj će preuzeti sve mailove unazad 30 dana, no vremenski rok se može i podesiti po vlastitoj želji.
Ono što svakako želim pohvaliti je trenutna isporuka mailova, što na mnogim Androidima nije slučaj unatoč tome što je usluga deklarirana kao “push”.
Svakako treba spomenuti i novi Gmail widget kojeg možete smjestiti na početni zaslon. Ovaj widget ima mogućnost izmjene veličine, što je jedna od karakteristika ICS-a, a poruke koje pristižu automatski se obnavljaju unutar samog widgeta. Vrlo zanimljiv, i koristan detalj.
Google Talk

Još jedan zaštitni znak Android uređaja je i Google talk aplikacija. Do sada smo imali prilike vidjeti kako nije savršena ili je možda bolje reći da je prilično bugovita. Naime, vjerojatno ste već iskusili da vam se često odspaja, a poruke koje bi po definiciji trebale biti “instant” kasne i po desetak minuta.Google Talk na dnevnoj bazi koristim još od 2007. godine, a isprobao sam ga na svim mogućim klijentima i na skoro svim platformama, mobilnim i desktop. Sada bih o tome mogao napisati posebnu recenziju, no da ne budem dosadan spomenut ću samo jedan slučaj.
Zaista je nevjerojatno da jedan Google do sada nije bio u stanju pobrinuti se da njegova vlastita aplikacija na vlastitom operativnom sustavu radi lošije nego na npr. BlackBerryju gdje je izrađena od strane RIM-a.

E sad, ako ste čitali recenziju Samsunga Galaxy Note mogli ste vidjeti da sam naveo i posebno pohvalio Google Talk aplikaciju koja se ne odspaja, a poruke isporučuje onako kako se od instant messaging klijenta i očekuje, dakle trenutno.
Ista pohvala ide i na račun Galaxy Nexusa gdje Google Talk radi jednako dobro i bez problema, barem kada je chat u pitanju.

Uz chat Gogole Talk nudi glasovne pozive koji solidno funkcioniraju, no ima određenih bugova prilikom pokretanja video poziva. Vjerujem da ovaj problem isto nije vezan uz sam Nexus niti Android već uz Google Talk aplikaciju. OK, ukoliko ste baš ovisnik o video pozivima Skype će vam raditi bez problema.
KalendarKako bi dojam novog OS-a bio potpun u Googleu su se potrudili napraviti što više izmjena doslovno u svim osnovnim aplikacijama. Slijedom toga i kalendar je dobio novo ruho, ali i jednu novost, a to je pinch-to-zoom iliti zumiranje štipanjem. Ova funkcionalnost dostupna je u dnevnom i tjednom pregledu te pregledu po stavkama. Moguće je koristiti više kalendara, odnosno onoliko koliko ste Gmail računa definirali.
Naravno, i ovdje treba imati na umu da se radi o izvornom Android kalendaru, dakle postoji mogućnost da na drugim uređajima bude drukčiji, odnosno s drukčijim izgledom i funkcijama.

Web preglednikMinimalističko sučelje web preglednika tradicionalno je prisutno na svim Androidima pa sličnu situaciju nalazimo i na Galaxy Nexusu. Ono što ga razlikuje od prethodnika definitivno su performanse, tj. brzina rada. E sad, budući da minimalističko sučelje iziskuje izvjesna odricanja dobili smo malčice kompleksniji sustav izbornika.
U vrhu se, naravno, nalazi adresna traka te pored nje prečica koja otvara prikaz otvorenih web stranica u prozorima. Kada je ovaj pregled aktivan ista prečica otvara oznake (bookmarkse). Nakon što su oznake prikazane otvara se sustav tabova koji uz jednostavno listanje prstom omogućuje prikaz povjesti i spremljenih web stranica. Malo komplicirano, no navika će učiniti svoje. Web preglednik, uz ostalo, nudi i mogućnost offline čitanja, a u tu svrhu postoji poseban tab unutar izbornika koji sadržava spremljene stranice.
Sasvim desno nalaze se tri točkice koje otvaraju opcije i postavke.Od ostalih delicija svakako treba naglasiti već spomenutu automatsku sinkronizaciju bookmarksa s Chrome preglednikom na vašem računalu. Naravno, preduvjet za ovo je da koristite Chrome koji je vezan za vaš Gmail račun.
Tu je još i mogućnost “inkognito” surfanja koja je također poznata s Chrome preglednika.

Jako korisna stvar je mogućnost pojedinačnog prikaza web stranica u desktop verziji. Radi se o tome da većina mobilnih web preglednika kada ih usmjerite na određenu web stranicu prikazuje upravo mobilne verzije tih stranica koje često znaju biti ograničene i nepotpune. Nexusov web preglednik ima tu mogućnost da nakon učitavanja svaku stranicu prikaže onako kako želite, moblinu ili punu, a da time ne uvjetujete način otvaranja neke druge stranice.YouTube video moguće je gledati u samom pregledniku ili posebnoj aplikaciji koja je također doživjela znatan redizajn i to u ICS stilu. Dakle i ovdje su prisutni tabovi koji se izmjenjuju jednostavnim listanjem lijevo-desno. Sve video isječke i filmove koje sam na YouTubeu pokrenuo radili su besprijekorno, ali imajte na umu da oni u HD rezoluciji znaju zapinjati. Ne zbog Nexusa već zbog eventualno loše internetske veze, ali i YouTubea kao prilično bugovitog servisa.

Virtualna tipkovnicaTipkovnica izgleda otprilike jednako kao na Gingerbreadu iako je malo poboljšan sustav unaprijed zadanih riječi i automatskog ispravljanja. Odaziv je zahvaljujući superiornom zaslonu na visokoj razini, a brzina besprijekorna. Podržani su i dijakritički znakovi, a pristupa im se dužim pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice.
GlazbaGlazbeni svirač je također osvanuo u novom ruhu. Kao dio ICS sučelja i ovdje je prisutna “tabovska” raspodjela prostora, a prelazak iz jednog taba u drugi vrši se, sada već poznatim, listanjem u stranu. Prvi tab tako prikazuje pjesme koje ste nedavno slučali, drugi sadrži popis izvođača, treći albume, četvrti naslove, peti playliste, a šesti žanrove. Kao dodatak tu su equalizer i 3D surround efekti. Svirač ima i svoj widget za početni zaslon preko kojeg je moguće kontrolirati rad, a pjesma koja se trenutno izvodi vidljiva je i u polju otvorenom ispod trake obavijesti na vrhu zaslona.
Video reprodukcija

Na Galaxy Nexusu ne postoji posebna aplikacija koja bi otvrala video sadržaj pa ćete u tu svrhu morati otvoriti glaeriju koja prepoznaje sve video sadržaje ma gdje se nalazili. Video isječke snimljene uređajm prikazat će bez problema no ukoliko se odlučite na gledanje filmova većinu filmova u DivX  formatu moći ćete pokrenuti, no mnogo toga ovisi o podržanim codecima. Zato bi bilo najmudrije na uređaj instalirati neki od video playera iz Android Marketa pa ćete “k’o ljudi” moći gledati i MKV filmove u 720p rezoluciji. Zaista je neozbiljno od Googlea što uz ovakav zaslon nisu ugradili kvalitetan video player.
Ostalo

Teško je baš sve izmjene i novosti strpati u jednu recenziju pa ću još samo spomenuti da je i galerija fotografija osvanula u novom dizajnu, a uz uobičajene mogućnosti dijeljenja na svim mogućim servisima i društvenim mrežama sadrži i alat za uređivanje.S Honycomba je prenesen i Movie Studio u kojem je moguće rezati video isječke ili združiti više njih u jedan, a omogućuje i dodavanje glazbene podloge.

Nažalost, Galaxy Nexus ne donosi posebnu aplikaciju za obradu dokumenata, no svaki od njih moguće je pregledati putem nekog file managera kojeg je također potrebno instalirati. Ipak, svaki .doc, .xls .pdf ili .ppt dokument koji primite mailom moći ćete bez problema pregledati unutar samog e-mail klijenta. Za svaku ozbiljniju upotrebu office alata morat ćete posjetiti Android market.Jedna od zanimljivih novosti je i jednostavno spremanje slike zaslona (screenshot). Dužim istodobnim pritiskom na "volume down" i "power" tipke uređaj snima sliku zaslona i sprema u internu memoriju. Tragikomično, ovo je još jedna funkcija koju Google predstavlja kao novu i korisnu, jer znamo da je na drugim platformama prisutna od samih početaka. Na starijim  Androidima screensotove je bilo moguće raditi jedino na uređaju s root pristupom ili putem Android SDK softvera čija instalacija i konfiguracija zahtijevaju prekovremeni rad.Ono što isto treba izdvojiti je softver za kontrolu potrošnje podatkovnog prometa koji bi vam mogao zamijeniti popularni 3G Watchdog.
Prednost korištenja ugrađenog softvera za kontrolu potrošnje leži u tome što je duboko integriran u operativni sustav i manje opterećuje rad uređaja.
U lijepo dizajniranom sučelju ova aplikacija iscrtava graf, omogućuje podešavanje ograničenja potrošnje, tj. postavljanja alarma kada dosegne unaprijed zadani limit. Kao dodatak tu je još i mogućnost pregleda potrošnje po aplikacijama što je prilično zgodna stvarčica.

Jedna od čestih zamjerki dosadašnim Android uređajima bila je relativno komplicirana procedura deinstalacije aplikacija. Neke 3rd party aplikacije donosile su jednostavnija rješenja, no to nikako nije opravdanje za Google.
Na radost nacije Ice Cream Sandwich donosi vrlo jednostavnu deinstalaciju i to na način da njihove ikonice iz glavnog izbornika jednostavno odvučete u gornji lijevi kut koji je u “edit modu” označen kantom za smeće.

Što je performansi tiče one su vidljivo na najvišem mogućem nivou, no uobičajeni benchmark test ovdje izostavljamo jer je onaj kojeg smo do sada koristili (Quadrant) vrlo čudno ponašao na Nexusu. Naime, svaki put kada bi bio pokrenut davao je različite rezultate, a razlog vjerojatno leži u tome što nije optimiziran za radn na ICS-u.

Povezivost
Već neko vrijeme internetom kruže informacije kako Galaxy Nexus ne podržava USB masovnu pohranu već samo MTP prijenos podataka. Neki korisnici kažu da većinu datoteka mogu prenijeti bez problema, dok s određenima imaju određenih poteškoća. U tu sam svrhu  isprobao na desetke različitih tipova datoteka, no ni u jednom slučaju nisam zabilježio bilo kakav problem. Dakle, kada je uređaj USB kabelom spojen na račualo u vrhu zaslona se pojavi poruka da je spojen nako “medisjki uređaj”. Windowsi ga lijepo prepoznaju kao poseban drive i omogućuju otvaranje svih mapa koje se nalaze u unutarnjoj memoriji te omogućuje normalnu razmjenu datoteka s računalom.Od ostalih delicija spomenimo još da Nexus podržava DLNA, WiFI Hotspot, WIFI direct  i NFC tehnologiju.

Kamera


Malo je čudno što su Google i Samsung u ovaj uređaj ugradili 5 Mpx kameru, jer je 8 Mpx već dugo standard za ovaj cjenovni rang.
Najrazvikaniji detalj vezan uz kameru Nexusa je tzv. “zero shutter lag”, odnsono način snimanja bez kašnjenja. Ne treba mnogo mudrosti da bi se ovo isprobalo pa odmah mogu reći da uistinu radi. Ako želite upotrijebiti autofokus tada vam je na raspolaganju duži pritisak čime fokusirate objekt, a otpuštanjem aktivirate samo okidanje.Minimalističko sučelje kamere prilično je jednostavno za upotrebu. Uz veliki okidač s desne strane nalazimo prečicu prema galeriji s gornje te izbor načina rada (Slika, video ili panorama) s donje strane. Alatna traka s opcijama otvara se pritiskom malu tipku na dnu zaslona.
Sama kvaliteta fotografija za 5 Mpx kameru zadovoljavajuća je, no treba priznati kako je mogla biti i bolja.
  
Ova opaska također vrijedi i za 1080p video jer je prisutan velik stupanj kompresije, tj. sa osjetno smanjenim bitrateom. Razlog ovome može biti i činjenica da smo na testu imali “engineering” verziju uređaja, dakle prinake u konačnoj verziji još uvijek su moguće. Nadalje, velik broj onih koji već koriste uređaj svjedoče o odličnom videu s normalnim bitrateom.
S druge strane, 720p video snimljen ovim primjerkom Nexusa sasvim je zadovoljavajući.
Napominjem da ćemo test video kamere ponoviti čim nam u ruke dođe novi uređaj s konačnom verzijom softvera.

Dopuna: Stigao je i uređaj s konačnom verzijom softvera pa slijedom toga prilažem novi video isječak u HD rezoluciji 1080p.

Baterija


Ovdje nema iznenađenja. Nexusova baterija kapaciteta 1750 mAh izdržat će otprilike isto kao i većina Androida u njegovoj kategoriji. Dakle, u uvjetima stalne veze s internetom preko 3G, odnosno WiFi mreže, uz aktivnu Google talk aplikaciju, sinkronizaciju jednog mailboxa i uz intezivnu upotrebu ostalih funkcija Nexus će bez problema izdržati cijeli jedan dan. Prebacivanjem rada na 2G mrežu i/ili isključivanjem automatske sinkronizacije autonomija se može osjetno produžiti.
Ako ste pratili uvodnu temu mogli ste vidjeti kako potrošnja baterije izgleda u praksi. Za svaki slučaj evo još jednom:
Početni uvjeti:

Stalna veza s internetom (3G mreža/WiFi), ukljkučen GPS, Google Talk i sinkronizacija jednog mailboxa. Osvjetljenje zaslona: 100%.

7:50 Uređaj uključen, baterija puna

8:10 Mailovi, web, Google reader 15 min

8:30 Razgovor 2 min

8:45 Google maps, surfanje. 8 min.

9:00 Google Talk glasovni poziv 2 min.

9:05 Baterija: 89%

9:30 Surfanje, Twitter, Facebook, Google maps: 15 min.

9:40 Poziv 3 min, 2 SMS poruke

10:05 Fotografirajne (cca 10-ak slika u najvećoj rezoluciji)

10:30 Snimanje 1080p videa u trajanju od 2 minute

10:35 Baterija 85%

10:45 Android market. Instalacija Weather Underground aplikacije i isprobavanje. Ukupno: 10 min

11:10 Twiter, surfanje 15 min

11:20 Poziv 2 min 30 sek.

11:25: Video reprodukcija: vPlayer, .mkv video 720p, zvučnik na maksimum 20 min

11:45 Baterija 72%

12:40 Poziv 8 min

12:50 Surfanje 10 min

13:00 Poziv 2 min

13:15 2 SMS poruke

13:20 Mailovi 7 min

13: 30 Baterija 66%

14:30 YouTube stream: HD video (720p), zvuk na maksimum - 15 min.

14: 40 Google Talk glasovni poziv 8 min

15:45 Twiter, mailovi, surfanje 10 min

15:50 Poziv 2:15 min

16:00 Igra SpeedCar 10 min

16:05 Baterija 54%

18:40 Surfanje 15 min

19:20 Mailovi, Twitter, Facebook 20 min

19:30 Baterija: 38%

19:40 Poziv 4 min

20: 30 Surfanje, mailovi, Twitter, kopanje po izbornicima 30 min

20:30 Baterija 28%

22:20 Poziv 1 min

22:30 2 SMS poruke

22:35 Baterija 27% 

7:30 Mailovi 10 min

7:45 1 SMS poruka

8:00 Baterija: 16%

Na kraju testa baterije situacija je izgledala ovako:


Zaključak


Budući da se radi o velikim promjenama, barem kada je softver u pitanju, malo će biti onih koje Galaxy Nexus neće oduševiti. Ice Cream Sandwich, vidjeli smo, donosi potpuno novo iskustvo u Android svijetu i na Galaxy Nexusu dolazi u svom izvornom obliku kojeg odlikuju brzina, fluidnost i zanimljivo sučelje. Ovu stavku svkako treba gledati kao prednost jer kada drugi uređaji počnu stizati bit će nadograđeni raznim TouchWiz, Sense i sličnim nadogradnjama sučelja koja možda i neće svakome odgovarati. Ne kažem da su te nadogradnje loše, dapače, ali u nekim slučajevima one znaju dodatno opteretiti sustav.
S hardverske strane Galaxy Nexus je donekle poboljšana verzija Samsunga Galaxy S II. Kažem “donekle” jer je u segmentu kamere vidljivo oslabljen, a i nedostatak utora za memorijske kartice nije za pohvalu. Procesor i RAM praktički su identični, ali je zato zaslon nešto od čega ćete se teško odvojiti.

Konkurencija? Dok na tržište ne stigne neki novi uređaj s ICS-om i Super AMOLED zaslonom u HD rezoluciji nezahvalno bi bilo govoriti o izravnoj konkurenciji.

Tehničke detalje potražite ovdje

Uređaj na testiranje ustupio: Samsung Mobile Hrvatska