Recenzija: Galaxy Nexus

Gmail

Mogli bismo reći da je Gmail neka vrsta zaštitnog znaka svih Androida. Od prve verzije pa do danas polako je evoluirala i sada se nalazi na jednoj dosta upotrebljivoj razini. Za razliku od Gingerbreada i prijašnjih verzija novi Gmail u popisu pristiglih poruka prikazuje cijeli naziv pošiljatelja, subjekt te dodatnu liniju teksta s prikazom početnih riječi poruke. Kada je aktivan prikaz popisa na dnu zaslona nalazi se alatna traka na kojoj se sada nalaze sve važnije funkcije i opcije. Dakle, za kreiranje nove poruke više nije potrebno pritiskati tipku “opcije” jer se ta funkcija nalazi na spomenutoj alatnoj traci. (pogledajte screenshot). Na istoj traci nalazi se tipka za pretraživanje, dodjeljivanje labela i refresh. Tipka označena s tri točkice otvara dodatne opcije i postavke.
Spomenuta alatna traka je izmijenjiva i prilikom pregleda pojedinačne poruke dobiva nove funkcijske tipke: arhiviranje, brisanje, dodjela labela i označavanje kao nepročitane.

Ukoliko nakon čitanja jedne poruke želite prijeći na drugu dovoljno će biti listanje prstom u lijevu, odnsono desnu stranu.
Naravno, moguće je koristiti višestruke Gmail račune, a tu je i mogućnost offline korištenja usluge. Prilikom sinkronizacije uređaj će preuzeti sve mailove unazad 30 dana, no vremenski rok se može i podesiti po vlastitoj želji.
Ono što svakako želim pohvaliti je trenutna isporuka mailova, što na mnogim Androidima nije slučaj unatoč tome što je usluga deklarirana kao “push”.
Svakako treba spomenuti i novi Gmail widget kojeg možete smjestiti na početni zaslon. Ovaj widget ima mogućnost izmjene veličine, što je jedna od karakteristika ICS-a, a poruke koje pristižu automatski se obnavljaju unutar samog widgeta. Vrlo zanimljiv, i koristan detalj.

Google Talk

Još jedan zaštitni znak Android uređaja je i Google talk aplikacija. Do sada smo imali prilike vidjeti kako nije savršena ili je možda bolje reći da je prilično bugovita. Naime, vjerojatno ste već iskusili da vam se često odspaja, a poruke koje bi po definiciji trebale biti “instant” kasne i po desetak minuta.

Google Talk na dnevnoj bazi koristim još od 2007. godine, a isprobao sam ga na svim mogućim klijentima i na skoro svim platformama, mobilnim i desktop. Sada bih o tome mogao napisati posebnu recenziju, no da ne budem dosadan spomenut ću samo jedan slučaj.
Zaista je nevjerojatno da jedan Google do sada nije bio u stanju pobrinuti se da njegova vlastita aplikacija na vlastitom operativnom sustavu radi lošije nego na npr. BlackBerryju gdje je izrađena od strane RIM-a.

E sad, ako ste čitali recenziju Samsunga Galaxy Note mogli ste vidjeti da sam naveo i posebno pohvalio Google Talk aplikaciju koja se ne odspaja, a poruke isporučuje onako kako se od instant messaging klijenta i očekuje, dakle trenutno.
Ista pohvala ide i na račun Galaxy Nexusa gdje Google Talk radi jednako dobro i bez problema, barem kada je chat u pitanju.

Uz chat Gogole Talk nudi glasovne pozive koji solidno funkcioniraju, no ima određenih bugova prilikom pokretanja video poziva. Vjerujem da ovaj problem isto nije vezan uz sam Nexus niti Android već uz Google Talk aplikaciju. OK, ukoliko ste baš ovisnik o video pozivima Skype će vam raditi bez problema.

Kalendar

Kako bi dojam novog OS-a bio potpun u Googleu su se potrudili napraviti što više izmjena doslovno u svim osnovnim aplikacijama. Slijedom toga i kalendar je dobio novo ruho, ali i jednu novost, a to je pinch-to-zoom iliti zumiranje štipanjem. Ova funkcionalnost dostupna je u dnevnom i tjednom pregledu te pregledu po stavkama. Moguće je koristiti više kalendara, odnosno onoliko koliko ste Gmail računa definirali.
Naravno, i ovdje treba imati na umu da se radi o izvornom Android kalendaru, dakle postoji mogućnost da na drugim uređajima bude drukčiji, odnosno s drukčijim izgledom i funkcijama.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT