Recenzija: Galaxy Nexus

Virtualna tipkovnica

Tipkovnica izgleda otprilike jednako kao na Gingerbreadu iako je malo poboljšan sustav unaprijed zadanih riječi i automatskog ispravljanja. Odaziv je zahvaljujući superiornom zaslonu na visokoj razini, a brzina besprijekorna. Podržani su i dijakritički znakovi, a pristupa im se dužim pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice.

Glazba

Glazbeni svirač je također osvanuo u novom ruhu. Kao dio ICS sučelja i ovdje je prisutna “tabovska” raspodjela prostora, a prelazak iz jednog taba u drugi vrši se, sada već poznatim, listanjem u stranu. Prvi tab tako prikazuje pjesme koje ste nedavno slučali, drugi sadrži popis izvođača, treći albume, četvrti naslove, peti playliste, a šesti žanrove. Kao dodatak tu su equalizer i 3D surround efekti. Svirač ima i svoj widget za početni zaslon preko kojeg je moguće kontrolirati rad, a pjesma koja se trenutno izvodi vidljiva je i u polju otvorenom ispod trake obavijesti na vrhu zaslona.

Video reprodukcija

Na Galaxy Nexusu ne postoji posebna aplikacija koja bi otvrala video sadržaj pa ćete u tu svrhu morati otvoriti glaeriju koja prepoznaje sve video sadržaje ma gdje se nalazili. Video isječke snimljene uređajm prikazat će bez problema no ukoliko se odlučite na gledanje filmova većinu filmova u DivX  formatu moći ćete pokrenuti, no mnogo toga ovisi o podržanim codecima. Zato bi bilo najmudrije na uređaj instalirati neki od video playera iz Android Marketa pa ćete “k’o ljudi” moći gledati i MKV filmove u 720p rezoluciji. Zaista je neozbiljno od Googlea što uz ovakav zaslon nisu ugradili kvalitetan video player.

Ostalo

Teško je baš sve izmjene i novosti strpati u jednu recenziju pa ću još samo spomenuti da je i galerija fotografija osvanula u novom dizajnu, a uz uobičajene mogućnosti dijeljenja na svim mogućim servisima i društvenim mrežama sadrži i alat za uređivanje.

S Honycomba je prenesen i Movie Studio u kojem je moguće rezati video isječke ili združiti više njih u jedan, a omogućuje i dodavanje glazbene podloge.

Nažalost, Galaxy Nexus ne donosi posebnu aplikaciju za obradu dokumenata, no svaki od njih moguće je pregledati putem nekog file managera kojeg je također potrebno instalirati. Ipak, svaki .doc, .xls .pdf ili .ppt dokument koji primite mailom moći ćete bez problema pregledati unutar samog e-mail klijenta. Za svaku ozbiljniju upotrebu office alata morat ćete posjetiti Android market.

Jedna od zanimljivih novosti je i jednostavno spremanje slike zaslona (screenshot). Dužim istodobnim pritiskom na “volume down” i “power” tipke uređaj snima sliku zaslona i sprema u internu memoriju. Tragikomično, ovo je još jedna funkcija koju Google predstavlja kao novu i korisnu, jer znamo da je na drugim platformama prisutna od samih početaka. Na starijim  Androidima screensotove je bilo moguće raditi jedino na uređaju s root pristupom ili putem Android SDK softvera čija instalacija i konfiguracija zahtijevaju prekovremeni rad.

Ono što isto treba izdvojiti je softver za kontrolu potrošnje podatkovnog prometa koji bi vam mogao zamijeniti popularni 3G Watchdog.
Prednost korištenja ugrađenog softvera za kontrolu potrošnje leži u tome što je duboko integriran u operativni sustav i manje opterećuje rad uređaja.
U lijepo dizajniranom sučelju ova aplikacija iscrtava graf, omogućuje podešavanje ograničenja potrošnje, tj. postavljanja alarma kada dosegne unaprijed zadani limit. Kao dodatak tu je još i mogućnost pregleda potrošnje po aplikacijama što je prilično zgodna stvarčica.

Jedna od čestih zamjerki dosadašnim Android uređajima bila je relativno komplicirana procedura deinstalacije aplikacija. Neke 3rd party aplikacije donosile su jednostavnija rješenja, no to nikako nije opravdanje za Google.
Na radost nacije Ice Cream Sandwich donosi vrlo jednostavnu deinstalaciju i to na način da njihove ikonice iz glavnog izbornika jednostavno odvučete u gornji lijevi kut koji je u “edit modu” označen kantom za smeće.

Što je performansi tiče one su vidljivo na najvišem mogućem nivou, no uobičajeni benchmark test ovdje izostavljamo jer je onaj kojeg smo do sada koristili (Quadrant) vrlo čudno ponašao na Nexusu. Naime, svaki put kada bi bio pokrenut davao je različite rezultate, a razlog vjerojatno leži u tome što nije optimiziran za radn na ICS-u.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT