Recenzija: Gigabyte GSmart GS202Nakon modela GSmart Rio R1 kojeg smo recenzirali prošlog tjedna, ovaj put smo se poigrali i drugim uređajem iz Gigabytove radionice koji je trenutno prisutan na našem tržištu. Radi se o modelu GS202 koji također dolazi dvojezgrenim procesorom, ali malčice većim zaslonom. Opis njegovih funkcija i dojmove korištenja pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike:


Dimenzije: 130.5 x 66.5 x 10.9 mm
Masa: 147 grama
Zaslon: 4.3” IPS, 800×480, 217 ppi
SoC: MT6577
CPU: Dvojezgreni 1 GHz
GPU: PowerVR SHX 531
RAM: 512 MB
Interna memorija: 4 GB (dostupno 2 GB)
Utor za microSD memorijske kartice
Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, micro USB, Wi-Fi direct, Bluetooth
3G: HSPA 7,2 Mbps/384kbps
OS: Android 4.0 ICS
Kamera: 5 MP
Video kamera:
Prednja kamera: VGA
FM Radio
Baterija: 1500 mAh

Prednosti


Dual SIM

IPS Zaslon

Performanse

Dobra kamera

Cijena

Nedostaci


Nema USB on-the-go

Ograničeni video player

Dizajn, kućište i ergonomija


Gigabyte GSmart GS202 svojim dizajnom na prvi pogled podsjeća na pojedine HTC-ove modele. Najveći doprinos tome donio je gornji dio kućišta s zvučnikom, ali općenito način na koji je zaslon uklopljen u ostatak kućišta. Stražnji dio kućišta je zaobljen na rubovima i kutovima što omogućuje ugodno držanje u ruci. Štoviše, pozadina koja služi kao poklopac baterije izrađena iz gumirane plastike koja sprečava klizanje iz ruku. Na donjem dijelu imamo vanjsku vanjski zvučnik, a na gornjem kameru s dvostrukom LED bljeskalicom. Sami vrh uređaja sadrži micro USB utor, 3,5 mm audio utor i tikpu za uključivanje, odnosno otključavnaje/zaključavanje zaslona. Dvodijelna tipka za podešavanje glasnoće nalazi se na desnom boku. Prednjim dijelom dominira 4,3” zaslon koji u Android svijetu sada pripada nekoj srednjoj kategoriji.

Recimo i to da 4,3” uređaji mnogim korisnicima predstavljaju “gornju granicu” ugodnog rukovanja. Dakle, većinu radnji je moguće normalno obaviti jednom rukom, premda izostaje mogućnost dosega suprotnog dijagonalnog kuta palcem kao na 4,0” zaslonima. Naravno, ovdje krećemo od pretpostavke da imate prosječno velike ruke.

Zaslon


U svakom slučaju, 4,3” zasloni predstavljaju svojevrstan kompromis između potrebe za što većom radnom površinom i ugodnosti rukovanja. Gigabyte GSmart GS202 sa svojim 4,3” zaslonom pruža solidno korisničko iskustvo, a jedan od razloga je i to što njegova IPS tehnologija izrade osigurava iznimno dobar kut vidljivosti. Na odaziv i preciznost također nemamo pritužbi, kao ni na vidljivost na vanjskom svjetlu.

Telefonija i Dual SIM
Gigabyte GSmart GS202 odlikuje se vrlo čistim zvukom unutar telefonske slušalice, no njegova jačina ne spada među glasnije na tržištu. Ovo će također ovisiti i o kvaliteti same telefonske veze i stanja u konkretnoj mreži. Za razliku od modela Rio R1, GS202 ima nešto bolji i intuitivniji Dual SIM managment koji je zapravo najsličniji onome u Prestigio modelima.

Uređaj ima dva SIM modula od kojih jedan podržava rad na 2G i 3G mrežama, a drugi samo na 2G. U startu se odlučite koju ćete SIM karticu koristiti na 3G mreži, a to bi u pravilu trebala biti ona preko koje se namjeravate spajati na internet.

U izborniku za SIM managment moguće je odrediti prioritete s koje SIM kartice želite upućivati pozive, slati poruke ili se spajati na internet, a kao alternativu možete postaviti mogućnost da vas uređaj prije svake radnje upita za izbor operatera.

Operativni sustav, sučelje, performanse...
Kao i na modelu Rio R1, GS202 temeljen je na Androidu 4.0 i ima standardno Googleovo ICS sučelje s neznatnim izmjenama. Dakle, prisutan je minimalizam bez nepotrebnih animacija sučelja i dodataka. Vidljive su izmjene na zaključanom zaslonu, dodan je izbornik za potrebne Dual SIM sustava, a područje obavijesti sadrži prečice prema često korištenim postavkama.

Moguće je koristiti pet početnih zaslona i na njih dodavati sadržaj u vidu prečica aplikacija, widgeta i mapa. Gigabyte je svoj pečat ovdje ostavio dodavanjem nekoliko vlastitih widgeta, uglavnom za sat i vrijeme.Jedna od najboljih karakteristika ovog uređaja su performanse. Suprotno od modela Rio R1, GS202 nema kašnjenja u reakciji niti bilo kakvih nepodopština u tom pogledu. Dvojezgreni procesor u ovom uređaju zaista dobro obavlja posao s izvrsno optimiziranim softverom. Kretanje kroz izbornike je fluidno i tijekom ovih desetak dana intezivnog korištenja osobno nisam naišao na nešto što bi mi u tom pogledu diglo živac. Sučelje i otvaranje aplikacija se ponašalo upravo onako kako bismo od jednog uređaja s dvojezgrenim procesorom i očekivali. 512 MB RAM-a, koliko ovaj uređaj posjeduje bit će sasvim dovoljno za većinu radnji. Jedino gdje se može osjetiti “manjak” RAM-a je kada u web preglednik pokušavate učitati poveći broj web stranica istovremeno te na zahtjevnijim akcijskim igrama gdje će se učitavanje odvijati sporije.

Informacija o eventualnoj nadogradnji na Jelly Bean za sada nemamo.

Internet
Za surfanje su na raspolaganju dva internet preglednika: standardni Android preglednik i Chrome. Oba preglednika podjednako brzo učitavaju web stranice (ovisno o kvaliteti internetske veze) s tom razlikom da Chrome ponekad brže renderira sadržaj. Isto tako, Chrome ima širi spektar mogućnosti sinkronizacije s Chrome preglednikom na računalu ukoliko ga koristite pod istim Google korisničkim računom.
Nakon zumiranja “štipanjem” dvostrukim dodirom je moguće automatski preformatirati tekst, tj. prilagoditi ga razini povećanja. Ovo je moguće isključivo na standardnom Internet pregledniku, dok kod Chromea morate u postavkama podesiti željenu veličinu fonta i potom će se svaka sljedeća stranica otvarati s tom veličinom.

Multimedija


Galerija prepoznaje fotografije i ostali slikovni sadržaj neovisno o lokaciji u uređaju. Fotografije je moguće organizirati u albume, slati e-mailom ili MMS porukama te ih podijeliti na društvenim mrežama i cloud servisima. Za svaki slučaj tu je i jednostavni editor za cropanje i rotiranje slika.

Video reprodukcija se odvija putem posebne aplikacije “Videos” no svaki video je moguće pokrenuti i izravno iz galerije. Svi popularni video formati su u pravilu podržani, ali reprodukcija AVI i MKV  filmova ovisit će o korištenim codecima. Većinu AVI doatoteka uređaj je uspješno reproducirao, no kod MKV formata je u pravilu ostao bez zvuka. Dakle, ako na uređaju želite nesmetano gledati filmove, instalirajte si jedan od alternativnih video playera iz Google play trgovine (Mobo player, vPlayer).Aplikacija "Glazba" zadužena je za reprodukciju glazbe, a nudi uobičajene mogućnosti razvrstavanja i osnovnih funkcija manipulacije sadržajem te podešavanja zvučnih ekefata putem equalizera. Jačina vanjskog zvučnika je osrednje jačine, a sam zvuk prilično bistar i bez viška šumova. Sve će biti puno ugodnije uz korištenje priloženih slušalica koje, nažalost, nisu "in-ear", ali će poslužiti osnovnoj svrsi.

Povezivanje


Podržana je većina uobičajenih načina povezivanja s drugim uređajima. Od bežičnih imamo WiFi, Bluetooth, 2G/3G i WiFi Hotspot, a od žičanih micro USB. Kritika ide na račun toga što nije podržan USB on-the-go kao jedna od općih karakteristika Android platforme.

Prilikom spajanja na PC, driveri će se instalirati automatski (Windows 7), a na zaslonu uređaja je potrebno omogućiti opciju mass storage (masovna pohrana).

Kamera
Gigabyte GSmart GS202 dolazi s 5 MP kamerom čije je softversko sučelje istovjetno većini uređaja s izvornim Androidom, s minimalnim intervencijama od strane proizvođača. Kamera je opremljena autofokusom i dodirnim fokusom, dakle prstom na zaslonu je moguće odrediti fokusnu točku. Podržan je HDR način snimanja te uobičajene unaprijed definirane postavke za različite scene (Noć, zalazak sunca, party, pejzaž, noćni portret, itd.) Tu je još i samookidač, panorama te uobičajeno podešavanje parametara kamere kao što je ISO osjetljivost, mjerenje svjetla, podešavanje kontrasta i trajanja ekspozicije. Zanimljiv dodatak je i anti-flicker s 50 ili 60 Hz te automatskim postavkama.

Kamera omogućuje snimanje VGA, 1,3 MP, 2 MP, 3MP, 5 MP i 8MP fotografija. Da, senzor kamere je deklariran kao 5 MP, no s obzirom da je moguće snimati u 8 MP rezoluciji pretpostavljamo da se radi o interpolaciji.

Kvaliteta fotografija za ovaj cjenovni razred je zadovoljavajuća. Na dnevnom svjetlu i pri dobrom osvjetljenju svaka će fotografija biti natprosječno dobra, no one snimljene iz neposredne blizine mogu biti malko zamućene. Kada se snima u mraku uz upotrebu bljeskalice, kameri je potrebno malo više vremena za fokusiranje pa je u takvim uvjetima potrebna izuzetno mirna ruka. U suprotnom će biti izgubljena oštrina.

U nastavku slijedi nekoliko primjera fotografija


Video kamera
Video kamera snima 720p video pri 30 fps i prema onome što smo mogli vidjeti, video je prilično dobar. Mala kompresija osigurava solidan broj detalja, no s obzirom na 12 mbps bitrate, očekivali smo i malo više. Sve u svemu, video kamera je za ovaj cjenovni rang iznimno dobra i ne bi bilo fer prigovarati za sitnice. Softver kamere je 720p rezoluciju definirao kao “fine”, dok “high”, “medium” i “low” predstavljaju manje rezolucije.

U nastavku slijedi primjer videozapisa u 720p rezoluciji.


Baterija


1500 mAh u ovoj bateriji neće vas iznenaditi velikom autonomijom, ali će se svesti u granice uobičajenog jednodnevnog korištenja. Uz stalnu spojenost na internet i sinkronizaciju jednog mailboxa te uz razumnu upotrebu svih resursa uređaja, baterija bi bez problema trebala izdržati od ujutro do navečer. Uređaj je u svrhu testiranja uključen u 7 sati ujutro, a u 19:00 indikator je pokazivao 15%. U međuvremenu je obavljeno 20 minuta telefonskog razgovora, snimljeno desetak fotografija i jedan 720p video u trajanju jedne minute. Surfanje na 3G mreži je iznosilo oko 40 minuta što uključuje i korištenje Plume aplikacije za Twitter. Bilo je još povremenog pregledavanja mailova, preslušavanja glazbe i chatanja putem Gtalka.
Uštede možete postići korištenjem jedne SIM kartice, prebacivanjem rada na samo 2G mrežu i eventualno spajanje na Internet po potrebi.

Zaključak


Gigabyte GSmart GS202 još je jedan uređaj koji za relativno malo novca nudi mnogo. Snaga dvojezgrenog procesora osjeti se, kako u sučelju, tako i u aplikacijama. Vidjeli smo da za razliku od modela Rio R1 nema kašnjenja u reakciji niti zastajkivanja u radu. Dual SIM koncept sam po sebi nosi određene prednosti koje ne treba posebno isticati. Dizajn i kvalitetno kućište, odličan 4,3” IPS zaslon, solidna kamera i vrlo dobra video kamera u kombinaciji s prethodno istaknutim performansama ovaj će uređaj učiniti zanimljivim čak i naprednijim korisnicima.

Cijenom od cca.1600,00 kuna, GS2002 svojim karakteristikama može konkurirati mnogo skupljim uređajima i kao takav definitivno predstavlja odličan omjer uloženog i dobivenog.

Uređaj na testiranje ustupio: Asbis