Recenzija: Gigabyte GSmart Rio R1

Operativni sustav, sučelje i performanse

Kao što je rečeno u opisu karakteristika, Gigabyte GSmart Rio R1 ispod haube sadrži Dvojezgreni procesor za kojeg nažalost nismo uspjeli pronaći točne specifikacije. Naime, na službenoj Gigabyte web stranici procesor je opisan samo kao “Dual core 1 GHz”. Uz dvojezgreni procesor uređaj ima 512 GB RAM-a što mu osigurava solidne performanse u vidu pokretanja aplikacija i eventualno snimanja 720p videa. Ipak, svojevrsna nadogradnja sučelja koja je korištena na ovom uređaju nije baš najbolje optimizirana i često se događa ono neželjeno zastajkivanje i usporenost u radu. Problem se donekle rješava instalacijom alternativnog launchera (Nova, Apex i sl.) koji u dobroj mjeri povećaju fluidnost sustava, ali opći dojam je ispod očekivanja iz razloga što se ipak radi o dvojezgrenom procesoru. Naravno, manje zahtjevnim korisnicima ovo neće puno smetati, pogotovo zbog više nego pristupačne cijene. Također, nakon nekoliko dana navika će učiniti svoje, ali oni koji su koristili jače uređaje sigurno neće biti oduševljeni.

Operativni sustav Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich sada je već prilično star i nadogradnja na Android 4.1 Jelly Bean sa svojim projektom “Butter” bi ovom uređaju došla kao spas jer bi zasigurno poboljšala opću fluidnost. Nažalost, informacija o nadogradnji za sada nemamo, ali ako doznamo bit ćete na vrijeme obaviješteni.

Sam izgled sučelja podosta nalikuje na izvorni AOSP Android, s tom razlikom što su u polje s obavijestima dodane prečice prema često korištenim postavkama, dorađen je zaključani zaslon i ubačene nužne intervencije u izbornike zbog dodavanja dual-SIM funkcionalnosti. Tu je još i nekoliko widgeta i pozadinskih slika iz vlastite radionice.

Dual SIM

Dual SIM sustav je na Gigabyte uređajima koncipiran malo drukčije nego kod Prestigio modela. Kada prvi put umećete SIM kartice potrebno je zapamtiti u koji ste utor umetnuli koju karticu jer ćete ih unutar izbornika upravo po tome prepoznati (SIM 1 i SIM 2) te im kasnije eventualno izmijeniti nazive. SIM 1 sadrži 2G i 3G module, dok SIM 2 sadrži samo 2G modul, dakle u startu se odlučite usluge kojeg operatera ćete koristiti na 3G, a kojeg samo na 2G mreži. Unutar Dual SIM postavki svaku je karticu moguće posebno konfigurirati na način da im odredite aliase (nazive), uredite osnove postavke poziva i APN-ove za mobilni internet.

Sustav nudi i postavljanje prioriteta na način da za svaku radnju (SMS, poziv ili internet) možete odrediti preferiranog operatera. Kasnije, prilikom uspostavljanja poziva, uređaj će vas upitati želite li eventualno promijeniti operatera s kojeg upućujete poziv, a ukoliko u određenom vremenu ne odgovorite on će izvršiti poziv sa zadane SIM kartice. U postavkama je također moguće podesiti i vrijeme trajanja odbrojavanja.

Telefonija i povezivanje

Kvaliteta zvuka telefonskog poziva je zadovoljavajuća, a odstupanja su moguća jedino u područjima s lošijim signalom, što će biti rijetkost. Ugrađeni zvučnik ima prosječnu jačinu i sugovornika možete čuti uz razumnu dozu okolne buke.

Povezivanje s računalom se odvija putem priloženog USB kabela, no prilikom samog spajanja PC neće odmah prepoznati vaš Gaygabite smartfon, već ćete na njemu morati odrediti želite li ga koristiti kao USB masovnu pohranu, MTP protokol ili samo punjenje. Nakon odabira pričekajte dok uređaj na vaš PC instalira potrebne drivere.

Od ostalih vidova spajanja s drugim uređajima imamo uobičajeni Wi-Fi te Bluetooth, Wi-Fi hotspot za dijeljenje internetske veze, Wi-Fi direct za izravno spajanje s drugim smartfonom, no izostao je USB On-The-Go. Premda Android 4.0 podržava ovu mogućnost, sam uređaj nije reagirao kada smo na njega spojili USB memoriju.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT